RYHMÄVIISUMIA VARTEN TOIMITETTAVA TAPANILLE 20.5.2018 MENNESSÄ:

- valokopio passin kuvasivusta
- yksi alle 6 kk vanha passivalokuva
- todistus siitä, että sinulla on voimassa oleva matkavakuutus matkan ajaksi (todistuksessa pitää lukea, että se on Venäjän matkaa varten)
- täytetty viisumianomuskaavake (https://www.lahialuematkat.fi/viisumit/venaja/viisumianomuslomakkeet tai nouda Tapanilta)

Valamon luostari Laatokalla.

Kesän 2017 onnistuneen Markun nostalgiamatkan jäljiltä heräsi ajatus nähdä Kannasta hieman laajemmasta näkökulmasta. Siksi tarjoamme ensinnä klubilaisten varattavaksi matkan 

28.6.-2.7.2018

Lähdemme varhain aamulla torstaina 28.6. Vesilahdesta, Lempäälästä ja Tampereelta kohti Lahtea, Kouvolaa ja Vaalimaata ja klo 12 mennessä saavumme majoittumaan iloiseen Viipuriin.

Ajoreitti kannaksella: Vaalimaa-Säkkijärvi-Viipuri

Hotelli Viktorijaan päässemme sisään vasta klo 14 jälkeen ja ennen sitä teemme yhdessä bussikierroksen kaupungilla ja tutustumme myös Monrepos´n puistoon. Anja voisi valmistella laulettavaksi tähän kohtaan Annikki Tähden tunnetuksi tehneen kappaleen.

- tutustumme yhdessä yksityiskohtaisemmin Viipuriin - toiveita voi esittää

Kokoan tähän tietoa netistä eri lähteistä matkamme eri kohteista:

Ruotsalaiset rakennuttivat Viipurin linnan 1293 heti sen jälkeen, kun he olivat vallanneet alueen Novgorodilta, ja nykyisin tämä pienellä saarekkeella oleva linnake on kaupungin päänähtävyys. Torkkeli Knuutinpoika johti itse linnoituksen rakennustöitä, ja jo vuonna 1294 ja vuonna 1322 linnan suojamuureja koeteltiin novgorodilaisten hyökkäyksillä mutta tuloksetta. Linnaan rakennutettiin kymmenkunta tornia vuosina 1470-75, ja sen maine yhtenä Pohjois-Euroopan jykevimmistä linnoituksista kasvoi. Nykyisen linnan pääosa on peräisin 1550-luvulla alkaneista rakennustöistä.

Viipurin keskustassa on kaksi suurta puistoaluetta, Esplanadin puisto ja Leninin puisto (ent. Torkkelinpuisto). Kummassakin sijaitsee kaikenlaista, kuten kauppatorin laitamilla Pietarin ja Paavalin tuomiokirkko, teatteri, pienille lapsille tarkoitettu huvipuisto, hieno Hirvi-patsas ja sen vieressä Alvar Aallon suunnittelema, vuonna 1935 alun perin valmistunut Viipurin kaupunginkirjasto. Kirjasto tulee vastaan, jos kävelee rautatieasemalta, linja-autoasemalta tai Nesteen huoltoasemalta Leningradski prospekt -valtakatua ainoaan mahdolliseen suuntaan ja kääntyy Leninin prospekt -pääkadulle vasempaan. Sen sisälle voi mennä katsomaan, miltä se näyttää täysin alkuperäiseen muotoonsa entisöitynä, mutta tämä on hyvä vain ulkoapäinkin tarkasteltuna, sillä kirjastotalo on viime aikoina entisöity ja se on nyt paremmassa kunnossa kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen.

Alvar Aalto voitti Viipurin kirjastotalon suunnittelukilpailun vuonna 1927, ja kirjasto valmistui nuoren arkkitehdin suunnitelmien mukaan vuonna 1935. Tällöin kirjasto sijaitsi puistossa, jota kutsuttiin Torkkelinpuistoksi, mutta kaupungin herruus ja puiston nimi vaihtuivat toisen maailmansodan jälkeen. Neuvostoliiton aikoihin kirjastoa peruskorjailtiin 1950-luvulla. Aalto itse katsoi sen tuhonneen rakennuksen, ja kirjasto alkoikin pian mennä huonoon kuntoon.

Kirjasto oli huonossa kunnossa vielä pitkään Neuvostoliiton kaaduttuakin, mutta jo vuonna 1994 kirjastoa alettiin kunnostaa. Aluksi kunnostustyöstä vastasivat yksityiset kansainväliset järjestöt, mutta 2000-luvulla Suomen presidentti Tarja Halonen kyseli Vladimir Putinilta vierailun yhteydessä kunnostustöistä, ja tämän jälkeen, vuonna 2010, kirjaston kunnostukseen annettiin useita miljoonia euroja. Ensimmäinen vaihe valmistui 2012, ja täysin uudistettu ja alkuperäiseen muotoon palautettu kirjasto vihittiin uudelleen käyttöön marraskuussa 2013. Kirjaston remontti todettiin erittäin onnistuneeksi, ja sille annettiin kansainvälinen palkintokin. Kirjastossa on käytössä Artekin huonekalut.

Ainoa varsinainen nähtävyys, joka sijaitsee keskustan ulkopuolella, on kuuluisa Monrepos’n puisto,  joka on suomalaisille tuttu ainakin Annikki Tähden ikivihreän Muistatko Monrepos’n -iskelmän takia. Puistoon voi kävellä reilussa puolessa tunnissa linnalta, joskin karttaa pitää katsella. Sinne voivat etenkin 2-4 hengen porukat mennä myös taksilla, ja taksi kannattaa jättää odottamaan puiston ulkopuolelle. Rautatieasemalta tänne kulkevat bussit numero 1 ja 6, mutta eivät kovin usein.

Puisto on varmasti valtaosalle siellä vierailevista pettymys, sillä vaikka sitä ovat suomalaiset entisöineet ja parannelleet jonkin verran viime vuosina, on oikeastaan vain sen puinen portti tänne saapumisen arvoinen. Puistossa on kaunista luontoa mutta ei mitenkään sen kauniimpaa kuin muuallakaan samalla seudulla, ja siellä on teoriassa pari kahvilaa ja muuta vierailupaikkaa, jotka käytännössä eivät juuri koskaan ole auki. Puisto on huonossa kunnossa, etenkin sen rakennukset. Tästä 160 hehtaarin kokoisesta puistosta voi myös bongata sen kuuluisan kartanorakennuksen.

Monrepos’n puistolla on mielenkiintoiset vaiheet. Se sai alkunsa 1760-luvulla, jolloin se oli englantilaisen tyylin mukainen, ja se on sen jälkeen ollut niin saksalaisessa, suomalaisessa kuin neuvostoliittolaisessa ja venäläisessä omistuksessa. Suomen aikana puisto oli suosittu nähtävyys, ja 1930-luvulla siellä vieraili 15 000 ihmistä vuodessa. Neuvostoaikoina puisto kärsi suuria menetyksiä 1950-luvulla: hienoimpia rakennuksia jouduttiin huonon kunnon takia purkamaan, mutta 1960-luvulla alue kuitenkin sai suojelukohteen turvan

1970-luvulla puiston pääkartano remontoitiin ja puisto toimi hetken huvipuistonakin. Vuonna 1988 se sai nykyisen roolinsa luonnonpuistona, ja 1990-luvun alusta sen korjaustöistä on vastannut Pro Monrepo -yhdistys. Portin lisäksi nykyisin siellä näkemisen arvoisia ovat Väinämöisen patsas, Ludwigsburgin hautakappeli, Neptunuksen temppeli ja muutama muu rakennelma. Niitä ei ole helppo löytää, ja puiston portilta on hyvä kysellä neuvoja ja ottaa kartta ja esite, mikäli niitä on jäljellä. Puistoon on nimellinen pääsymaksu, ja se on avoinna kesällä klo 10-21.

 


- Isenge Clubin vuosipäivän merkeissä illastamme ravintola Espilässä:

Ruokailu
Kokous 
- toiminta 2017-2018
- tilitapahtumat 29.6.2017-28.6.2018
- keskustelua toiminnasta
- tulevaisuuden suunnitelmia: keksimmekö jotain korvaavaa toimintaa Suurten Joulumyyjäisten ja Aittakahvilan toiminnan tilalle pitämään kehitysyhteistyöasiaa esillä alueellamme

"Vuonna 1868 Torkkelin puistoon rakennettiin Belvédére-niminen hotelli-ravintola, jonka suunnitteli arkkitehti Fredrik August Odenwall. Se paloi elokuussa 1887, jonka jälkeen paikalle valmistui Brynolf Blomqvistin suunnittelema uusi ravintolarakennus vuonna 1890. Se sai nimekseen Esplanad, joka myöhemmin muuttui Espiläksi. Vuonna 1899 Blomqvist piirsi ravintolan edustalle vielä esiintymislavan, joka kuitenkin tuhoutui sisällissodan aikana. Espilän ravintolasta tuli vuosien saatossa maanlaajuisesti tunnettu paikka. Vuonna 1935 sitä remontoitiin arkkitehti Uno Ullbergin suunnitelmien mukaan. Uusitussa Espilässä oli 160 asiakaspaikkan sali ja lisäksi 110 paikkainen lasitettu terassi. Samassa yhteydessä rakennettiin myös uusi esiintymislava. Molemmat tuhoutuivat sotien aikana.

 
Ravintola avattiin uudelleenrakennettuna uudenvuodenaattona 2016 lähes samantyylisenä kuin Suomen aikana. Helmikuun 2017 alussa käydyn kokemuksen mukaan toteutus on erittäin onnistunut, ruoka erinomaista, palvelu myöskin erittäin hyvää ja kokonaisuus erinomainen, kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa."

Perjantaina 29.6. jatkamme matkaamme Kivennapan kautta kohti Terijokea.

Ajoreitti kannaksella: Viipuri-Krasnoselskoje/Muolaa/Kyyrölä-Pervomaiskoje/Kivennapa-Raivola-Vammelsuu-Zelenogorsk/Terijoki

Matkamme varrelle osuus myös Siiranmäen taistelupaikka: puolustustaistelu entisessä Kivennavan kunnassa Karjalankannaksella jatkosodassa. Se liittyy Neuvostoliiton suurhyökkäykseen 1944. Siiranmäen puolustuksesta vastasi everstiluutnantti Adolf Ehrnroothin johtama jalkaväkirykmentti 7, joka kuului kenraalimajuri A. E. Martolan komentamaan 2. divisioonaan. Puolustus oli ryhmitetty mäellä olleeseen neljän tien risteykseen.

Matkan varrella pysähdymme mielenkiintoisessa paikassa: 

Lintulan luostari oli Karjalankannaksella Kivennavan pitäjän Lintulan kylässä vuodesta 1895 toiminut ordotoksisen kirkon nunnaluostari. Toisen maailmansodan jälkeen, kun Karjalankannas luovutettiin Neuvostoliitolle, uusi Lintulan luostari rakennettiin Heinävedelle Palokin kylään. 2000-luvulla myös Kivennavan Lintulassa Karjalankannaksella Venäjällä toimii jälleen ortodoksiluostari, joka on rakentanut uudelleen vuonna 2013 entisen Lintulan luostarin kirkon. Lintulan luostareita on siis nykyisin kaksi, toinen Venäjällä ja toinen Suomessa.

Kivennavalla sijaitsevan Lintulan luostarin nykyinen kirkko on rakennettu uudestaan vuonna 2013. Paikka on huomaamaton, ja luostarista ajaa helposti ohitse. Lintula on Viipurista Pietariin johtavan valtatien varrella hieman ennen kuin käännytään Terijoelle. Pietarintieltä käännytään sinisen ladolta näyttävän rakennuksen kohdalla. Kapealla tiellä on bussin parkkipaikaksi sopiva levennys ennen kuin tie kääntyy jyrkästi vasemmalla ja nousee mäelle. Vasta luostarin pihalla näkyy, että kirkkorakennus on nyt samanlainen mitä se oli ennen sotia. Leveät kiviportaat, korkeat graniittipengerrykset ja niiden päällä jykevä kirkko. Oleellista on, että Lintula on nyt elävä luostari, tosin sivuluostarina toimiva. Se toimii Konstantinoksen ja Helenan nunnaluostarin sivupisteenä Ogonkissa entisen Lintulan luostarin paikalla.

- tutustumme upeisiin rantoihin
- Kuokkalassa Ilja Repinin museo
- rannikon pitsihuvilat
- illallinen välimerellisessä ympäristössä

Majapaikkamme Terijoella on Repino Cronvell Park Hotel. Majoituksen hinta 98 800 ruplaa. Majoitus 2 h huoneissa. Hintaan sisältyy lounas ja aamiainen. Hotelli sijaitsee aivan rannan tuntumassa. Suosittelen tutustumaan etukäteen netin kautta paikkaan hotellin oman nettisivun kautta.

Lauantaina 30.6. matka jatkuisi Rautuun

- majapaikkaan, josta kuulimme ylistäviä sanoja kesän 2017 matkalla
- jatkaessamme matkaa kuljemme Petäjärven ja Haparaisten (Keljan muistomerkki) kautta ja muistelemme edelleen talvisodan kovia tilanteita

Sunnuntaina 1.7.

- matka jatkuisi Sortavalaan
- ajomatkaa kertyy noin 200 km ja varsinkin loppuosa on hieman huonokuntoista

Maanantaina 2.7.

Aamiaisen jälkeen halukkaat voisivat tehdä retken Valamon luostariin klo 9-13 ja sen jälkeen lähdettäisiin sitten hauskalla matkalla kohti kotia. Rajalle matkaa noin 60 km.

Kommentteja kaivataan, jossa saamme hiottua matkasta meille sopivan.

Valmistelussa seuraavat majoitusvaihtoehdot:

VIIPURI

Viipurissa sijaitsee kansainvälinen business-keskus «Victoria», on ainutlaatuinen sijainti - se sijaitsee historiallisen kaupungin keskustassa vanhan Kauppatorilla, sen läheisyydessä Viipurin lahdella ja päänähtävyyksiin.

Yrityskeskus «Victoria» - on nykyaikainen monitoimista monimutkainen kansainvälisen luokan, joka takaa korkeatasoisen palvelun, hospitality, henkilökohtainen jokaiselle vieraalle. Siellä on business center, hotellin 60 huonetta, ravintola-, kokoustilat, kokoushuoneet, baarit, kuntoklubi ja sauna.Hotelli tarjoaa vierailleen viihtyisää 60  huonetta: kahden tai yhden hengen.

Numero luokkien «puoliylellisyyttä» ja «ylellisyyttä», sekä asuntoja. Kaikki huoneet ovat tehneet moderni tyyli ja hyvin varustettu.

altJokaisessa huoneessa on: säädettävissä ilmastointijärjestelmä, tallelokero, puhelin, satelliitti-tv, nopeat Internet-yhteydet, minibaari, hiustenkuivain ja kylpy tarvikkeet, LCD-TV ja kylpyhuone varustettu kylpyamme. Kaikissa huoneissa tupakointi on kielletty.Aamiainen: Aamiainen sisältyy hintaan.Hinnat majoitus: alkaen 4650,00

Ensimmäisessä kerroksessa ravintola on «Monrepa», josta upea näköala yli vesillä Viipurin lahden. Ravintolassa on tyylikäs moderni sisustus, rauhallinen ilmapiiri ja huomaavainen palvelu. Ravintola valikkopalkki yhdistyvät paras ruokaperinne Venäjän ja Euroopan keitiö. Aamulla voi syödä aamiaista, iltapäivällä voi syödä lounaita ja illalla voi upotta romanttisen tunnelman samppanjan kanssa. Ravintola «Monrepa» on ihanteellinen paikka, jossa banketti ja yritysten tapahtumiin.Ravintola «Maku» (tai ”Vkus”) sijaitsee seitsemännessä kerroksessa, nykyaikaisen kansainvälisen liiketoiminnan keskus «Victoria». Se on vain yksi panoraamaikkunoista ravintola Viipurissa, jossa voi johdattaa hyvä aika, mutta myös saada esteettistä nautintoa. Ravintolan sisustus on sisustettu muodikasta Euroopan suuntauksia. Ravintolassa on Italia ja Japani keittiö. Kesällä ravintolassa on avoinna terassi.Osoite: 188800, Leningradin alueella. Kaupunki Viipuri, Kauppatori, 1Puhelin: 8-81378-52800, 8-81378-52820E-mail: info@ibc-victoria.com

Hotellin omalla sivustolla kaupungista kerrotaan seuraavasti:

”Viipurin historia käsittää seitsemän vuosisataa.  Uusi keskiaikainen kaupunki alkoi aktiivisesti kehittyä vuonna 1293, sen jälkeen kun Ruotsin marsalkka Torkkeli Knuutinpoika oli perustanut Viipurin linnan tärkeiden kauppateiden risteyksessä, Baltian maiden  sotaselkkauksien  alueella.

Viipurin rakentaminen  linnoituskaupunkina  vaikuttii  sen nimikkeeseen.  Ruotsin kielessä  vi-tavulla on  pyhää tarkoittava merkitys ja  ”borg”  tarkoittaa  kaupunkia, linnaa. Kaupungin väestö uusiutui  neljä kertaa. Täällä puhuttiin viittä kieltä: ruotsia, venäjää, saksaa, suomea ja ranskaa. Viipurin historia on  valtauksien ja suurten taisteluiden historia, jonka luomiseen  osallistuivat  tsaarit ja  kuninkaat, uljaat soturit ja  maineikkaat sotapäälliköt. Pitkänsä historiansa aikana kaupunki kuului  viiteen eri valtioon: Ruotsin kuningaskuntaan, Venäjän keisarikuntaan, itsenäiseen Suomeen tasavaltaan, Neuvostoliittoon ja vuodesta 1992  se on kuullut Venäjän Federaatioon.  Totta kai  tämä  vaikutti  kaupungin ulkoasuun, arkkitehtuuriin ja tilankäsittelyyn.  Nykyaikainen moderni ja  tiukka klassismi, vanhanaikaiset tornit ja renessanssityyliset rakennukset  ovat harmonisesti rinnakkain  täällä . Viipurin historiallinen  perintö on nyt tunnustettu itsenäiseksi kulttuuriarvoksi, joka orgaanisesti  ja omalaatuisesti yhdistää eri maiden ja kansallisuuksien muistomerkkejä.”

 

TERIJOKI – PARK OTEL

RAUTU

Sijainti: Kaksikerroksinen hotelli-Ravintola Rautu sijaitsee Karjalan kannaksella Raudun keskustassa

Huonemäärä: hotellissa on 17 huonetta, joista
8 Standard
2 Standard mini
2 Comfort huonetta
1 Deluxe
1 Sviitti sekä
3 Economy huonetta (yhteisillä mukavuuksilla)
Huoneissa omat mukavuudet (paitsi Economy huoneita), TV, hiustenkuivaaja, Wi-Fi

Hotellin palvelut: 2 ravintolasalia talon ensimmäisessä kerroksessa (100 hengelle sekä 40 hengelle), ulkoterassi

 

SORTAVALA

Sortavalan sillan kupeessa oleva Seurahuone on tyylikäs suomalainen rakennusperintökohde. Arkkitehti Erkki Huttunen suunnitteli tämän vuonna 1938 valmistuneen rakennuksen, jota pidetään suomalaisen funktionalismin mestariteoksena, ja eräitä sen alkuperäisiä interiöörejä on säilynyt. näihin päiviin asti.Arkkitehti Onni Tarjanne suunnitteli sen vuonna 1909. Vuonna 1938 Erkki Huttunen rakensi sen uudelleen kokonaisuudessaan ja silloin lisättiin katsomo 550 ihmisille ja ravintolan tiloja kasvatettiin 350 paikkaan asti

Osoite: Ulitsa Karel'skaya, 22, Sortavala, Kareliya Republits, Venäjä, 186790

Matkan alustava hinta:

458 euroa, sisältäen

- viiden päivän kuljetuksen Vesilahden Liikenteen tasokkaalla tilausajobussilla
- majoituksen 2-henkilön huoneessa Viipurissa hotelli Viktoriassa, Terijoella Park Otel´issa, Raudussa hotelli Raudussa ja Sortavalassa hotelli Seurahuoneella. Majapaikoissa hintaan sisältyy aamiainen.
- kaupunkikiertoajelu Viipurissa, käynti Siiranmäellä, Kuokkalassa Repino-museossa, sisäänpääsymaksu.

Hotelleista puuttuu vielä kirjallinen vahvistus kesän hinnoista.

Lisäksi Venäjän viisumi.

VAHVISTUKSET TÄHÄN MENNESSÄ:

Viipuri Viktorija: 12 huonetta (normaali 2 henkilön huone) ja 3 junior suitea

Rautu Hotel Rautu: 13 huonetta, lisävuodemahdollisuus, reception@rautu.biz, 

 

VAHVISTETUT VARAUKSET 21.3.2018:

Porukka on mukavasti kasassa, mutta autoon vielä mahtuu, jos kiinnostuneita löytyy. Turvallisuussyistä matkustajaluettelo on poistettu.

 

 

VIRIKE 1 (virikkeen antajan nimi julkaistaan, jos siihen saan luvan)
 
"Tähän asti saamieni tietojen mukaan Lintulan luostariin Kivennavalla voi vapaasti poiketa kirkkoa katsomaan. Luostarissa on kuitenkin vain 1-2 nunnaa, jotka puhuvat vain venäjää eli mitään opastusta siellä ei taida saada. 
Lintula meni aivan raunioiksi sodassa ja tuo kirkko on rakennettu aivan viime vuosina. Monet ortodoksit Suomesta ovat siellä jo käyneet eli suhteita on luotu. 
 
Kiva jos poikkeaisitte. Sivistys ja tietämys lisääntyisi näin Lintulankin luostarin juurista. Matkalaisille oivallinen tilaisuus levolliseen hetkeen kaiken touhun keskellä."