Lounastamassa Koskenvoimalla ja siinä ohessa ja sen jälkeen keskustelemassa yllättävän suuren asiakaskunnan kanssa. Loistava päätös vaalikiertueelle kotikonnuilla!

Kiitos lahjoittajalle uusista roll upeista! Tapaamisiin 28. Suurissa Joulumyyjäisissä 12.12.2021 klo 9-15.

Kuvia pikkujoulusta 4.12. yhdessä Kummien kanssa

Kiitos Kummit, että olette mahdollistaneet sen,

että olemme voineet käydä koulua! Lukuvuosi päättyy

täällä 10.12. ja uusi alkaa 10.1.2022. Hyvää joulua

kaikille Kummeille! God bless You!

Kristiina Hörkösen naistenpäivä blogi meille läheisestä aiheesta.

Kukaan teistä ei voi ymmärtää, miten ihanaa meistä on saada tulla kouluun. Olemme uusia eskareita!

Videota ei löydy

Tauno oli varsinainen mestari korttipelissä. Kuvaajan tappio pelissä aiheutti aikanaan tällaiset tunnelmat. Monen mielestä kotihoito on raskasta sen kai tämäkin kuva vahvistaa. Kannattaa kokeilla!

Videota ei löydy

Videota ei löydy

Pitäisikö meidän nyt vuoden vaihtuessa maksaa taas klubin jäsenmaksu. Saa sen kyllä maksaa kesken vuodenkin, jos vaan varallisuus antaa myöten. 10€, onhan se iso raha.

Elämä on ihanaa
Kun sen oikein oivaltaa
Ja kun lentää siivin valkein niin kuin joutsen
(Rautavaara)
- vai mitäs tuumaat?

Tänään sunnuntaina 4.2.2018, kun ulkona on -15C, emme tappele sisällä ja saimme varmistettua senkin, että talon isännällä on nyt meille aikaa. Tietokone on käyttökiellossa.

Lahjoituksen luovuttajat ja vastaanottajat Gofore Oy:n pääkonttorissa Tampereella 13.9.2017.

Kiitos kaikille menneiden vuosien yhteistyöstä! Hyvää elämää kaikille muillekin!

HAPPY DAYS ARE HERE AGAIN

UUSIMMAT TEKSTIT LOPUSSA - RULLAA LOPPUUN / NEWEST TEXTS IN THE END -ROLL ON

 
 
 

18.01., tiistai

Olisi tämä kamalaa, jos joka aamu joutuisi valmistautumaan aamulla lähtemään matkaan kotoaan klo 7 aikoihin. Pitkästä aikaa ilmeni jotain pakollista hoidettavaa asiaa jo varhain aamusta. Aamuiset lenkit kotimetsikössä ystävien kanssa eivät sentään ole mikään vaiva, vaikka kello kolme, koska sen jälkeen saa kaikessa rauhassa nauttia rauhasta vielä vaikka kuinka pitkään.

Kaikkeen näköjään tottuu.

Tänään on tarkoitus harjoitella vaalivatvojaisten lohen loimutusta.

Onkohan tuo Ilta-Sanomissa kirjoitettu uutinen totta vaan ainoastaan Keskustan panettelua: kulttuuri- ja tiedeministeri Kurvinen on "härskisti" ohi valtion rahoitussuunnitelman mennyt ohjaamaan neljän miljoonan euron valtionavun Kuortaneen urheiluopiston uintikeskushankkeeseen. Ministeri Kurvinen on samaan aikaan oman alueensa ehdokkaana aluevaaleissa ja myös edustamassa Suomea Penkingin talviolympialaisissa toisin kuin Tasavallan Presidentti, joka on ilmoittanut jättävänsä matkan väliin vallitsevan koronatilanteen takia. Maallikosta tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa saattaa muutenkin olla hyvä, että maan ylin johto ei ole kovin kaukana.

Jos juttu on totta, ajoitus on erinomainen. Omassa maakunnassaan Kurvinen varmaan kerää runsaasti ääniä, mutta miten käy puolueen jatkossa. Miten yhteisesti laajojen piirien sopimista kehyksistä tulisi pitää kiinni? No, eipä tule ainakaan jutuista olemaan pulaa. Sothsin olympiakisojen aikainen kulttuuriministeri Arhinmäki jo ehtinyt lausua tilanteesta ärhäkkäästi.

Tässä vaiheessa vaalikampanjaa pitää poikkeilla aktiivisesti paikallisissa ravitsemusliikkeissä. Ensimmäisessä niistä kuulin, kuinka tunnettu ja arvostettu erään toisen puolueen vaikuttaja totesi avoimesti laajan kansanjoukon kuullen, että tässä vaalissa äänesti numeroa 282, koska siitä ei ole ainakaan haittaa, että aluevaltuustoon saataisiin joku toimija, jolla on oikeasti kontaktipintaa eletyn elämän kautta laajalti koko maakuntaan. Tämän hän sanoi ollen täysin tietoinen siitä, että jokaien valitun aluevaltuutetun tulee ottaa huomioon kaikkien alueen asukkaiden tarpeet. Se vaan on helpompi sanoa kuin tehdä, ja kuinka tuossa nyt sattui kulttuuriministerin kohdalla sattua Kuortaneen uintikeskusasiassa. Tällainen se maailma on.

Ennen puolta päivää ennakkoäänestämässä käynyt kertoi, että kirjastolla oli hänen äänestäessään oikein kunnolla jonoa. Samoin juuri kun poikkesin nappaamassa mainokset pois Peuran Krouvin edestä, kirjastolla näytti olevan väkeä suuntaamassa kohti äänestyshuonetta. Toivotaan parasta.

Harjoittelimme iltapäivällä ensimmäisen lohen kanssa loimulohen valmistamista. Ei siitä ehkä vielä täydellistä tullut. Ukko ja Nöpö kelpuuttivat tuotteen kuitenkin myös omalle lautaselleen, ja heidän makunsa on aika tinkimätön.

Instagramissakin näyttää sentään 40 peukuttaneen tuota valoin elävöitettyä vaalimainoskuvaa ja se on aika paljon minun kuvieni kohdalla. Varsinkin Afrikka-kuvia ihan karsastetaan.

Vaalivatvojaisissamme ei tule ainakaan tämän hetkisen tiedon mukaan ruuhkaa, ao. sivulla, jossa asiasta tiedotetaan on kuitenkin poikennut 29 kävijää ja 29. Suuria Joulumyyjäisiäkin näyttää koko ajan katsomassa joku uusi kävijä, nyt 135.

Aluevaalien ennakkoäänestys päättyi Vesilahden osalta siten, että 3395 äänioikeutetusta on käyttänyt oikeuttaan 908 henkilöä, ja se on 26,7% kaikista äänioikeutuista. Pirkanmaan kunnista taisi seitsemässä olla tuo luku heikompi ja yleensä Vesilahti on tässä vaiheessa vaaleja ollut heikommassa asemassa. Näyttäisi siis siltä, että vaali oikeastaan kiinnostaa, mikä on erinomainen asia.

Seuraavan kerran loput 2387 äänestäjää uurnille sitten sunnuntaina 23.1.2022. Silloin voi äänestää kouluilla Kirkonkylässä, Narvassa ja Ylämäellä.

Toritoimintamme johtaja ilmoitti, että alamme täysillä valmistautua torikauteen erityisesti Narvassa vuonna 2022. Sen takia Liisa Luukkaalan tänään ilmoittama vinkki otetaan erityisen vakavasti. Kiitos siitä!

19.01., keskiviikko

Hurja määrä ilmoituksia jälleen paikallislehdessä.

Ohimennen tuli pyydettyä aineistoa Tampereen kunnallisvaalien osalta. Siellä valitaan kaupunginvaltuustoon 67 henkilöä, maakuntavaltuustoon valitaan 79. Jos sitten menee katsomaan, millaisella äänimäärällä viimeiset Kokoomuksen riveissä olleet henkilöt ovat päässeet läpi, niin se on 402 ääntä. Mittasuhteet eivät nyt kamalasti näihin aluevaaleihin poikkea, mutta toki d`Hondtin menetelmän mukaisen vaalitavan lopputuloksesta ei osaa kuin aavistella. Aavistus on, että ei todella näytä pahalta, jos viestimme on kuultu ja ymmärretty!

Eilisen vinkin perusteella poikkesin loppuunmyyntiään pitävässä liikkeessä ja napsin sieltä joukon tuotteita, joihin oli merkitty alennusprosentiksi 90. Toki täytyy sanoa, että osassa tuotteita oli todella osattu laittaa lähtöhinta kohdalleen, esimerkiksi jos katseli erilaisia Iittalan Mariskooleja. Itse valitsin lähinnä tuotteita leluosastolta. Hyvä, että siellä oli maininta, että ne olivat leluja. Näitä nykyajan tuotteita en välttämättä olisi osannut leluiksi tunnistaa.

Yhtenäiskoulun rehtorin viran haluaika näyttyy päättyneen. Tänä keväänä sekin asia sitten selvinnee.

Kaavatoimikunnan kokous onkin vasta tänään ja heti sen jälkeen meillä on viikottainen Afrikka-palaverimme Teamsissa klo 19. Sinnehän kaikki kiireiltään ehtivät ovat lämpimästi tervetulleita.

Tässä juuri ennen kaavatoimikunnan aloitusta tuli maailmalta mielenkiintoinen tieto: Suomi on avannut uuden suurlähetystön Senegaliin joulukuussa 2021. Tieto on hyvin mielenkiintoinen. Mistään julkisesta keskustelusta en ole tätä havainnut. Senegal ei nyt juurikaan meillä pääse läpi uutisista, sillä sekin maa Sambian tavoin on vuosikymmeniä ollut varsin rauhallinen, eikä siellä ole ollut sen suurempia kriisejä raportoitavaksi. Muuttoliikeaallossa kylläkin nuoria senegalilaisia miehiä on ollut pyrkimässä todella suuria määriä Eurooppaan.

Mehän olemme Vesilahden yläasteen oppilaiden johdolla rakentaneet Diamniadion kylään Senegaliin yläkoulun, joka on ollut jo vuosia täydessä työn touhussa. Ongelmat siellä ovat varsin erilaisia jo sen takia, että Senegalin valtio kustantaa koulun kaikkien 9 opettajan palkat.

Kaavatoimikunnan aikana seurasin tuota ohikulkevaa liikennettä Mantereentiellä ja pakko sanoa, että yllättävän paljon siinä kulkee autoja. Onneksi laitoin Erkit seisoskelemaan tuohon omalle tontille täksi illaksi.

Tämän illan Teams-palaverista muodostuikin oikein ohjelmanumero, kun saimme Mamadoun mukaan. Ilta oli täynnä menoa. Hän vahvisti ensinnä tuon juuri mainitun uutisen, että Suomi on avannut Dakarissa suurlähetystön. Se ob todella merkittävä asia. Tähän asti senegalilaiset ovat saaneet hoitaa mm. matkustukseensa liittyvät asiat Suomen Nigeriassa sijaitsevan konsulaatin kautta.

Paikalla oli henkilöitä, jotka olivat mitä moninaisemmissa yhteyksissä vuosien varrella törmänneet Mamadouhun, mm. autokaupoilla Tampereella. Mukana olevilla ihmisillä oli todella kysyttävää Mamadoulta ja juttu kulki. Mamadou puhui valitettavasti sujuvaa ruotsin kieltä, joten en saanut harjoitella tippaakaan ruostuvaa ranskaani.

Sää oli aluksi päällimmäinen asia, sillä kaikki tiesivät, että muutama päivä sitten talvimyrsky pyyhälsi voimalla Ahvenanmaankin ylitse ja se tiesi paljon lisätöitä sähkömiehille. Mamadoulla on Maarianhaminassa vakityö sähkömiehenä.

Toki keskusteluihin tuli myös Vesilahden yläasteen oppilaiden rakentama yläkoulu Diamniadiossa. Sieltäkin kuuluu kummia. Koulun rakennustyötä vetänyt henkilö on ottanut mwape- tai pellinamaisen roolin asioiden hoidossa ja koulun opettajat ovat jo osoittaneet tyytymättömyytään lakkoilemalla. Maassa on parin viikon päästä aluevaalit, ja tuttavamme edelliseltä matkalta, Monsieur Badara, kiertää lääniä ja kertoo, että hänen ansiostaan suistoalueelle rakennettiin yläkoulu. Tämä on pahoittanut taas toisten ihmisten mielet, sillä kyseisellä herralla ei periaatteessa ole asiassa mitään tekemistä. Hän vain sattui tietyllä hetkellä olemaan vastuuvirassa alueella ihan niin kuin ministeri Kurvinen omassa tehtävässään, jossa hän sai ohjattua 4 miljoonan euron valtionosuuden Kuortaneen uintikeskukselle.

Olipa surullista, mutta niin Afrikalle tyypillistä kuultavaa.

Mamadou ehdotti, että josko me voisimme tulla mukaan pitämään yhteyttä kylään ja palauttamaan osaa näistä suurista johtajista maan pinnalle. 

Lupasimme tällaisessa asiassa yhteistyötä.

Lisäksi voimme mielellämme harkita matkaa Senegaliin. Se ei ajallisesti sijaitse sen kauempana kuin Kap Verde, ei oikeastaan paljon pitemmän lennon takana kuin Kanarian saaret. Mutta se mitä maalla on tarjota on jotain aivan muuta: suolajärvi, huikean upeat valkoiset loputtoman pitkät Atlantin hiekkarannat, uskomattoman monipuolinen ruokamaailma, turvallisuus - kyseessä on muslimimaa, eikä varkaista ole pelkoa.

 

20.01., torstai

Kovin nopeasti tuolta Senegalista saapui sitten koulun rehtorin tyylikkäästi kokoama lista asioista, joiden eteen siellä olisi tarvetta toimia.

"ACADEMIE DE FATICK                                                                                    Diam, le19/01/2022

IEF FATICK

CEM DIAMNIADIO

 

                                                                             BUDJET

 

I/CONSTRUCTION SURVEILLANCE:-5 sacs ciment:17500 f

 • 8 tôles zinc :32000f
 • Accessoires menuiserie :7000f
 • Main d œuvre menuisier :20000f
 • Main d œuvre maçon : 20000f

II/  AUTRES

-Armoire( pour livres et doc)-70000f

-Table bureau principal( grand format) :55000f

- chaise avec dossier : 10000 f

-table bureau surveillant :45000f

-ordinateur portable :180000f

- Table bureau simple -35000f

- Transport materiel global :15000f

-Transport sable :25000f

-4 Chaises :18000f

-Manuels  Anglais :6e 5e 4e 3e :50000f

-Romans francais 4e et 3:30000f

- MANUELS : MATHS,  PC ,SVT :20500f

TOTAL :650000f

LE PRINCIPAL"

Ranskahan on meille useimmille helposti lähestyttävä kieli, koska olemme kaikki kaksikielisen kotimaamme onneksi taitavia myös ruotsinkielessä ja se antaa mahdollisuuden lähestyä monia listalle merkittyjä asioita.

Tuo kokonaissumma 650 000f vaikuttaa lukuna suurelta, mutta 20.1.2022 kurssin mukaan kaikki listatut asiat kustantavat 991 euroa. Meillähän on tuolla Senegal-tilillä 1903 euroa, josta 1048 euroa on Söpön muistojuhlan tiimoilta kertyneistä lahjoituksista, jotka suuntaamme Söpö Bibliothèque -hankintaan siinä yhteydessä, kun matkustamme kylään. Summasta 300 euroa oli rahaa, jonka internetin käytön varmistamiseksi katolle asennetut lisälaitteet kustansivat olemattoman pienellä työpalkkiolla lisättynä. Eli 1903-1048= 855-300 euroa= 555 euroa ja sen rahan Mamadou on saanut kerättyä oma-aloitteisesti Ahvenanmaalla. Nythän tässä olisi niin hyvä tilanne, että melkein tuo tarvittava 991 euron summa olisi heti käytettävissä.

Mitä mieltä olette ajatuksesta?

Olisi korrektia, että ainakin viisi kannatusta tulisi sille, että raha turvallisuuden varmistamisen jälkeen voitaisiin laittaa matkaan. Eilisessä Teams-palaverissahan meitä oli paikalla 10 henkilöä.

Erityisen positiivinen viesti Sambiasta oli se, että sieltä löytyi muitakin kiinnostuneita osallistumaan Teams-palaveriin. Jostain syystä nyt näyttää siltä, että whatsup -nimikkeenä omalta osaltaan Stephan käyttää nimeä "business man", liekö sitten niin, että hän on havainnut, että tämä Isenge ei sinänsä voi olla hänelle se elämänpituinen business ainakana meidän valvontatavoillamme.

Toki jälleen tulee muutama mutta: listauksessa ei näy rehtorin nimeä, sekin olisi korrektia lisätä kustannusarvioon. Lisäksi Mamadoiun pitäisi selvittää, kenelle olisi turvallista välittää raha, koska eilen kuulemamme perusteella jännitteet ovat varsin kovat myös Diamniadiossa, emmekä kyllä aio siellä keskelle paikallisvaalikamppailua. 

Mamadouhan toivotti meitä eilen kovasti tervetulleeksi poikkeamaan Ahvenanmaalla. Hänkin alkaa olla jo saaren kannalta oikein pätevä opas, sillä on ehtinyt perheensä kanssa korona-aikana koluta paikkoja oikein kunnolla. Mamadou on nykyään Suomen kansalainen ja heillä on Jennyn kanssa kaksi vikkelää pientä lasta. Mamadou havaitsi, että kukaan nykyisistä Isenge Clubin jäsenistä ei ole koskaan saarella poikennut.

Aamupäivällä piti alkaa valtuustoseminaari Vesilahden kunnan mahdollisesti päivitettävästä strategiasta. Alku oli kyllä yhtä kaaosta, omalta osaltani pelkästään jo siksi, että missään viestivälineessä ei ollut mitään linkkiä. Poikkesinkin ensin pihalle kavereiden kanssa, joille valtavan suuri ilonaihe oli se, että uutta lunta oli suhteellisen runsaasti.

Ehkä kuitenkin runsaan sateen takia kaverit istua nököttivät aika pian takaisin  ulko-oven edessä.

Sitten menin uudestaan kurkistamaan tietokoneille, ja havaitsin, että seminaari olikin siirtymässä Zoomista Teamsiin ja sieltä sitten löytyi linkki ja pääsin kuuntelemaan joidenkin konsulttien esitystä maailman megatrendeistä. Koitetaan pysyä hetki kärryillä.

Koululounas        + 20 €. Kiitos!

Pyynnöstä Isengestäkin tuli tieto kevätkauden koululounaiden tarvikkeista, arvoltaan yhteensä K5136 eli euroina 262 euroa. Tuossa hinnassa ei ole aiempaan verrattuna suurta muutosta, mutta outoa on se, että hiiltä tarvitsisi tilata sama määrä kuin ennenkin vaikka sähkö on käytössä.

Ihmettelyyni Stephan ehti jo vastata, että pieni määrä hiiltä pitää olla siltä varalta, että ei ole sähköjä. Ja se pieni määrä on 250 kg, kuten oheisesta listauksesta näette.
 

"FOOD LIST

 1. Meal  4 bags at k145                                                                                            k580
 2. Rice  3x25Kg                                                                                                          k1.600
 3. Cooking oil 10 lit                                                                                                   k500
 4. Sugar   500gx2                                                                                                       k750
 5. Groundnuts       25kg                                                                                            k450
 6. Salt  5kg                                                                                                                  k100
 7. Hand sanitizer                                                                                                       k120
 8. Soap boom paste 1 box                                                                                       k150
 9. Bathing soap                                                                                                          k36
 10. Tissue                                                                                                                      k100
 11. Transport                                                                                                               k800
 12. Withdraw                                                                                                               k100
 13. Charcoal   5x50 kg                                                                                                k350

 

 

                                                                                                  Total:   K 5.136"

Nyt täytyy sitten nalkuttaa siitä, että kaikkien tiedossa olevien tarvikkeiden hankinta täytyisi hoitaa samalla matkalla, että sitten ei tule taas monta erillistä käyntiä kaupungissa à K800. Siitä varmaan syntyy jälleen aikamoinen jupina, kun eri ihmisten pitäisi pyrkiä kulkemaan yhteisellä kyydillä.

Kysyin sitäkin, että eikö sitä hiiltä ole siinä koulun vieressä, kun lokakuisella käynnillä videollakin näkyi selvästi useita hiilenpolttosammioita. Siihen ei sitten heti vastausta tullutkaan.

Kirjoitin oheisen koonnan klubin whatsup -ryhmään:

"Should be reasonable that all needed items could be bought during the same trip so that everyone is not separately travelling to town buying the things. Here in Finland we appreciate a lot if the Chairlady could join this tour during which should be bougt:

1 . Food materials for lunches
2 . Materials for the guard
3. Missing bemba books, not for group use!!!
4. Roma school reasonable price materials. You can ask how Pellina manage to get them at so reasonable price.
5. Ink if needed."
 
21.01., perjantai
 
2 päivää äänestyspäivään. Sään puolesta sunnuntaina ei kuitenkaan pitäisi olla esteitä.
 
Onneksi sentään jotkut vaivautuivat eilisen viestin perusteella reagoida: toimitamme eteenpäin 991 euron määrärahan eilisen päivän listauksessa Senegalissa koululla tarvittavien laitteiden hankintaan. Ennen rahan lähettämistä varmistamme kuitenkin, että siellä edelleen ymmärretään ehdot: kuitti ostoksista välittömästi ja kuva kohteesta kun materiaalit ovat kohteessa.
 
Tälle päivälle sovimme, että poikkeamme ehdokkaan 282 kanssa lounaalla Koskenvoimalla. Siellä kun eilen ilmaistiin, että ehdokasta ei lähiaikoina ole niillä kulmilla näkynyt. Olen yleensä poikkeillut Koskenkylässä lounaalla perjantaisin ja silloin siellä on aina pihvipäivä. Tällaista väentungosta en kuitenkaan muista koskaan siellä nähneeni kuin tällä kertaa. Olin tosin laittanut pienelle joukolle viestiä liikkeistämme, mutta emme toki korona-ajan tilanteen ymmärtäen mitenkään laajemmin mainostaneet kulkujamme.
 
Keskustelu oli kovin polveilevaa: miksi meidän kannattaisi äänestää sinua? miten sairaanhoitajapula on hoidettavissa? mistä varat digitalisaatioon ja palkkaharmonisointiin? mikä on Sambian kansallislaulu? minkä joukkueen asettaisit Pekingissä naisten 4 x 5 kilometrin viestiin? Listaa voisi jatkaa vielä pitkästi!
 
Tämän Afrikka-asiamme takia ilahduin siitä, että ilman minunkin melskaamistani Afrikka nousi esille ja Riikka Purran mainitsemat kehitysapurahat 1200 miljoonaa euroa. Mikään asia ei ole täysin mustavalkoinen. Jos nyt poistaisimme kaiken kehitysavun, se kyllä jotakin kautta tulisin yhteiskuntamme kustannuspiikkiin jotain toista kautta. Tätä maailman globaalisuutta ei millään paikallisilla vaaleilla pitkällä tähteimellä pysty pysäyttämään, ja onko edes tarvetta, jos asiat hoidetaan harkitusti.
 
Paikallislehden ensi keskiviikon MeNyt -palstalla tiedotamme mm.: 

"Teams-palavereissa keskiviikkoisin klo 19. Pyydä linkki tapani@isengeclub.fi tai 050 50 12760. Nyt saamme varautua siihen, että palavereissa puhutaan niin ruotsin-, englannin-, ranskan- kuin suomenkieltä, että joukkomme kansainvälistyy! Jokainen tapaaminen on kuin ulkomaanmatka! Vesilahti Community Schoolin uusi kouluvuosi käynnistyi ja uusia kummioppilaita on jälleen tarjolla. Kummioppilasmaksu alkaen 5 €/kk."

 
 

                                      

 
 
 
 
 

 

  
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

 

 
 
 

Mitä pallo kertookaan tulevasta? Onnellista lomaa!