St Georgen viikko sitten ja

St Georgen tänään 18.3.2018!

18.3.2018 sunnuntai-illan tarjoilu alkuvaiheissaan koulun ruokalassa...

Isenge Clubin teatterimatkalaiset ikuistettuna matkalla tehdyss\ lehtiartikkelissa.

Tänään sunnuntaina 4.2.2018, kun ulkona on -15C, emme tappele sisällä ja saimme varmistettua senkin, että talon isännällä on nyt meille aikaa. Tietokone on käyttökiellossa.

GoForBetterLife -projekti täydessä käynnissä Isengen kylässä. Kuva tammikuulta 2018.

Lahjoituksen luovuttajat ja vastaanottajat Gofore Oy:n pääkonttorissa Tampereella 13.9.2017.

Taas vaihteeksi hieman ramasee -siispä lepoa!

HAPPY DAYS ARE HERE AGAIN

08.03., torstai

Kansainvälinen naisten päivä.

Ihana päivä töissä ja illaksi valmistautumaan paikallisen Kokoomuksen kokoukseen ja kuulemaan suuren valiokunnan puheenjohtajan Arto Satosen terveiset eduskunnasta. 

Tänään varmaan myös vahvistamme ensimmäisen Viipurin pikaretken toteuttamisen junalla Lempäälästä pitkän Venäjän viisumin hankkineiden kesken. Hienoa!

Illan kokous oli erittäin mielenkiintoinen: Arto Satosen ajankohtaiskatsaus keskittyi sote-asioihin ja niistä saimme aikaiseksi erinomaisen vilkkaan keskustelun. En viitsi tähän analysoida keskustelujamme.

Muutenkin tilaisuus oli tiedon ja ajatusten jakamisen suhteen erinomainen tapaaminen. Puhuttavaa ja ajateltavaa jäi varmaan monelle kotiin asti.

 09.03., perjantai

Entisajan maailma oli mielenkiintoinen. Toki silloinkin tuli viestejä maailmalta, kirjeen muodossa. Ei niin kovin usein, mutta jokaisen saapuminen oli suuri tapahtuma. Monta kertaa sattui niin, että kylämme posti-Kaisa ajaessaan pyörällään maantietä jonkin matkaa Koskenkylän suuntaan, hihkaisi matkalla kotitaloa ohittaessaan, että taas on tulossa viesti Englannista/Saksasta/Ghanasta tai mistä niitä siihen maailman aikaan nyt tulikaan.

Nyt sitä päivän päätteeksi huomaa, että sitä on tullut viestiä työsähköpostiin tai henkilökohtaisiin sähköposteihin tai Viberiin tai whatsupiin jne.

Tuossa on tekstinpätkä, jonka ehti kirjoittaa 7 c -luokan koetta valvoessani perjantaipäivän aikana. Muuten sai olla tyytyväinen siitä, että hoidettavia asioita riitti, onneksi ei nyt sentään ihan muille jaettavaksi.

Monia haastavia hetkiä oli kuitenkin hoidettavana, mutta toisaalta päivän päätteeksi tuntui hyvältä, sillä tuntui, että vuoden 1982 jälkeen on ehkä itsekin oppinut jotain.

Viimeisestä työhön liittyvästä vapauduin klo 18 maissa ja sen jälkeen vauhdilla etsimään täytettä jääkaappiin.

Suurimmat teleoperaattorit pommittavat tiiviiseen tahtiin tarjouksillaan. Kuten kerroin menin joku päivä sitten vastaanottamaan hyvän kuuloisen tarjouksen toiselta operaattorilta ja puoli tuntia tekemästäni päätöksestä toinen operaattori alkoi pommittaa omilla tarjouksillaan. Huomenna pitäisi tehdä asiassa lopullinen päätös. Operaattorit omien toimiensa ansiosta ovat olleet tarjomassa minulle vuositasolla 248-356 euron säästöjä puhelinkuluissa. Tarjoukseen kannattaa varmaan tarttua!

Illalla oli kovasti keskustelua tulevasta kunnanhallituksen kokouksesta. Listalla on mm. nähtävissä seuraava kohta:

Kunnanhallitus ehdottaa kunnanvaltuustolle, että se hyväksyy liitteissä n:ot 2-5 / § 48 ilmenevät muutostalousarvion / elinvoimatoimenpiteet lukuun ottamatta sivistyslautakunnan ehdotusta. Tältä osin kunnanhallitus ehdottaa kunnanvaltuustolle, että sivistystoimen toimenpiteiksi (säästö vuositasolla) päätetään: - kotihoidon vähentäminen 40.000 € - seutusopimuksen varauksen vähentäminen 2.000 € - liikunta- ja kulttuuritoimen avustusten vähentäminen 8.000 € - kouluohjaajan vähentäminen 35.000 € - Ahtialan päiväkodin aukioloaikojen vähentäminen 12.000 € (kolmannen työntekijän työaika olisi jatkossa noin 40 %, tällä hetkellä 80 %) - toimenpiteet yhteensä 97.000 €. Sivistystoimen kokonaissäästö on 97.000 €, josta muutostalousarvioon vaikutus vuodelle 2018 on 72.500 € ja loppu 24.500 € toteutuu suunnitteluvuotena 2019. Lisäksi kunnanhallitus ehdottaa kunnanvaltuustolle, että valtionosuuksiin lisätään 102.192 € (tieto lisävaltionosuudesta tuli talousarviovalmistelun jälkeen).

Helmikuussa kokoontuneen lautakunnan päätös näyttää netissä olevan päätöspöytäkirjan mukaan olevan seuraavanlainen:

Sivistyslautakunta päättää valita toimenpiteiksi kotihoidontuen vähentäminen 40.000€, seutusopimuksen varauksen vähentäminen 2.000€, Ahtialan päiväkodin lakkauttaminen 50.000€, liikunta- ja kulttuuritoimen avustusten vähentäminen 8.000€, yhden kouluohjaajan vakanssin vähentäminen 35.000€, yhteensä 135.000€. Kokonaissäästö on yhteensä 135.000€, josta muutostalousarvioon vaikutus vuodelle 2018 on -87.500€ ja loppu -47.500€ toteutuu suunnitteluvuotena 2019. Keskustelun aikana Harri Penttilä teki sivistysjohtajan esityksestä poikkeavan esityksen, jota Jukka Harjula kannatti. Esityksessä toimenpiteiksi esitettiin kotihoidontuen vähentäminen 40.000€, seutusopimuksen varauksen vähentäminen 2.000€, yhden kirjastotoimen vakanssin vähentä- minen 35.000€, kahden kouluohjaajan vakanssin vähentäminen 70.000€, yhteensä 147.000€.

Koska keskustelun aikana oli tehty sivistysjohtajan esityksestä poikkeava kannatettu esitys, puheenjohtaja määräsi toimitettavaksi äänestyksen sivistysjohtajan ja Harri Penttilän esitysten välillä. Tämän jälkeen puheenjohtaja ehdotti, että äänestys toimitettaisiin nimenhuutoäänetyksenä ja teki seuraavan äänestysesityksen: Ne, jotka kannattavat sivistysjohtajan esitystä, äänestävät "Jaa", ja ne, jotka kannattavat Harri Penttilän esitystä, äänestävät "Ei". Äänestystapa ja -esitys hyväksyttiin. Suoritetussa äänestyksessä annettiin 4 ”Jaa” ääntä (Velipekka Saarinen, Anneli Kesola, Susanna Suoniemi, Eija Pennanen) sekä 3 ”Ei” ääntä (Tuulia Kallioinen, Jukka Harjula, Harri Penttilä).

Onkohan tuossa lautakunnan esityksessä ja kunnanhallitukseen tulevassa esityksessä jotain eroja?  Mielenkiintoista kuulla näin lyhyellä kunnallispoliittisella kokemuksella, että mitähän matkalla on tapahtunut.

10.03., lauantai

Enää kolme päivää talvisodan päättymisen muistopäivään, 13.3.1940. Sitäkin ajankohtaa edelsi pitkä pakkaskausi, joka suojasi meitä suomalaisia monelta murheelta. Niin varmaankin tänäkin talvena: kylmät toivottavasti tappoivat monia pöpöjä täällä kuin maailmallakin.

Sää oli tehnyt tepposet myös pienelle hiihtolenkilleni lähipiirissä. Olisi sääli, jos jo tässä vaiheessa latu kokonaan katoaisi näkyvistä, siksi lähdin aamusta kiertämään lenkkiä. Yllättävää, miten vaikeaa se oli, sillä edes näillä aurinkolasitetuilla laseilla ei meinannut nähdä eteensä ja seurata vanhan ladun pohjaa. Plusasteista huolimatta suksi kuitenkin luisti kummasti. Hetkeksi aikaa jälki kuitenkin jäi maastoon ja huomenna sitten saattaa päästä vielä kokeilemaan pientä hiihtolenkkiä.

Sitten pieni taikina nousemaan, jotta taloon saa mukavan tuoksun ja jotain maistettavaa apulaisiksi saapuville kissavahdeille siirtyessäni itse Vantaalle kulttuuritalo Martinukseen Isenge Clubin porukan kanssa seuraamaan 1994-1995 MTV 3:lla esitetyn suositun Blondi tuli taloon - komedian ensimmäistä näyttämösovitusta. 

Koko esitys olis varmaan jäänyt kokonaan huomaamatta, jollemme 16.12.2017 olisi Prinsessa Ruususen esityksen yhteydessä kuulleet, että Saarisen Jannen seuraava isompi esiintyminen olisi tämän esityksen muodossa. Varasimme paikat 29.12.2017 joululoman rauhassa ja toivoin, että joku kiinnostunut löytyisi mukaan lähtemään.

Saimme tilattua ihan oman tilausajon ja se saapui minuutilleen Suvitien päähän ja reissu iloisen ryhmän kanssa kohti Vantaata voi alkaa. Toiset viettivät alkumatkansa Tetrisin seurassa, toiset kunnallispolitiikan kiemuroita kaarrellen ensimmäiseen taukopaikkaan asti. Sieltä saimmekin sitten sellaista jutunaihetta koko porukalle, että voimme yhdessä ruotia vaativia asioita. Näyttävän seurueemme havaitsi sattumalta paikalla ollut suuren alueellisen lehden toimittaja ja kaikki sen jälkeen onkin sitten jo historiaa, joka tulee jossain vaiheessa tähänkin tarkasti kirjattua.

Pidimme tauon Riihimäen ABC-asemalla. Paikka vaikutti hiljaiselta, jonoja ei ollut. Suurin osa porukasta kulkeutui linjastoon, jossa oli kahdelta puolelta tarjolla kahvia ja pullaa, monenlaisia vaihtoehtoja. Linjaston päätteeksi sitten hieman hölmistyneinä katselimme, että mitenkä tässä se maksaminen hoidetaan. Paikassa on toki vuosien mittaan tullut poikettua useamminkin, mutta mitään rendez vous´ta ei ajatuksissa tapahtunut. Ari osasikin sitten sanoa, että tällainen kehittämistoimenpide on viime aikoina tehty monissa ABC-pisteissä kautta Suomen. Kassat eivät olekaan linjaston päässä vaan maksamista varten pitää tarjottimelle kootut taarat siirtää muutaman metrin päässä erikseen sijaitseville kassoille.

Matkaseurueemme oli kyllä jo ikääntynyttä, mutta ei ihan vielä erityisen raihnaista, silti ruuhkaantuva tilanne kassan edessä oli yllätyksellinen ja inhottava.

Siinä purnatessamme syntynyttä liikennesumppua huomasin ympärillämme hääräävän valokuvaajan. Kuvaaja vaikutti samanikäiseltä kuin ryhmäläisemme keskimäärin, emmekä oikein ymmärtäneet, mistä kuvaamisessa oikein oli kyse.

Sitten kuvaaja lähestyikin meitä ja tiedusteli, mikä oli kiivaan sanailumme aihe. Kerroimme, että meistä tämä juuri koettu tilanne oli vaivaannuttava.

Kuvaaja seurasi meitä pöytään ja kertoi, että parhaillaan tämä ABC-asema viettää 10-vuotispäiviään ja niiden merkeissä palvelupistettä on merkittävästi uudistettu ja siitä ollaan nyt tekemässä juttua alueen suurilevikkisimpään lehteen.

Olimmepa sopivalla hetkellä lausumassa näkemyksiämme muutoksesta! Toimittajan kynä sauhusi.

Vastaavanlainen parannushanke on kuulemma meneillään ympäri maata ABC-asemilla. Toimintaa pyörittävä taho ei varmaan ole kovin laajasti selvittänyt erilaisten käyttäjäryhmien oletettavia kokemuksia muutoksesta. Meidän pieni ryhmämmekin koki hetkessä, että muutos ei ollut miellyttävä aikaisempaan verrattuna. Pankithan ovat ajatelleet, että ne kyllä tulevat toimeen ilman pankkisalissa asioivia likaa lattialle tuovia asiakkaita, mutta kahvilatoimintaa pyörittävän yrityksen osalta ajatusta asiakkaisen karkottamisesta on vaikea ymmärtää.

 

Likaisten tarvikkeiden palauttaminen oli vielä muutettu siten, että kupit ja lautaset piti palauttaa suoraan tiskilinjastolle, josta sitten tavarat voivat palauttavat välineitä pesulinjastoon. Eikä tässä tuollaisen maantienvarsipaikan kannalta ole vielä kaikkia: vanhemmalle asiakkaalle lähteä suoraan pesuun. Koulullakin erilaisissa tilaisuuksissa on nähnyt, miten loogisessa järjestyksessä satunnaisesti paikalla käyvät vieraat ihmiset tuollaisen palauttamisen edellyttäminen on vielä melkoinen vaiva varsinkin rollaattorin ja kävelykepin seuraksi. Joten, menestystä vaan uudistukselle, jolla on koitettu säästää työvoimakuluja ja varmaan sitten nostaa tehokkuutta aikaansaaneiden johtajien palkkoja.

Toimittajalla olisi riittänyt juttua meille vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Meillä oli paljon yhteisiä kiinnostuksen kohteita tai koettuja asioita: hänellä oli vuosikymmenten kokemus matkailualalta. Kolmattakymmentä vuotta hän oli vetänyt Etumatkojen matkoja pääasiassa Baltiaan ja Tallinnaan suuntaan. Sieltä oli löytynyt vaimokin. Vuosikymmeniä tämä meitä haastatellut ”Paparazzi” oli toiminut myös rehtorina ja hänellä oli takanaan myös kolme kautta kaupunkinsa kaupunginvaltuustossa.

Sääli, että jouduimme päättämään keskustelun, sillä ryhmä odotti meitä täsmällisesti aikataulun mukaan bussin luona. Toimittaja lupasi toimittaa meille lehden, kun se on ilmestynyt.

Matka jatkui mukavissa merkeissä. Annoimme vinkin toimittajalle poiketa katsomassa myös tämän matkan taustajärjestäjän Isenge Clubin sivuja. Katsotaan, poikiiko siitäkin jotain.

Torstain osalta jäikin nimittäin mainitsematta, että erään aktiivisen klubilaisemme toimesta saatamme saada todella asiantuntevan ja mielenkiintoisen kontaktin liittyen Isenge Clubimme tavoitteeseen toimia myös kehitysyhteistyön rintamalla. Itselläni loksahteli jo monia paloja kohti toisiaan, kun mietin mitä kaikkia mahdollisuuksia saattaisi tulevaisuudessa tulla esiin näiden uusienkin kontaktien kautta. Odotellaan,kun joku nyt ensin ottaa yhteyttä. Niin kuin näkyy tässä on muutenkin ihan tarpeeksi kuhinaa.

Tässä vaiheessa näyttää moni jo unohtaneen, että olemme teatterimatkalla. Ehdimme kyllä vielä ennen Martinlaaksoon saapumista palata myös tämän matkan juurille. Pikkujoulumatkallamme 16.12.2017 kuulimme tästä Blondi tuli taloon esityksestä ja paikat ryhmällemme varattiin 29.1.2017.

Ja ihan Jannen takia lähdimme matkaan. Tämä komediapläjäys on tyypiltään kovin erilaista teatteria verrattuna tuohon Prinsessaan tai Grease-musikaaliin.

Vierailu Martinukseen oli ensimmäinen. Katsomo oli noin 500-paikkainen ja puitteet näyttivät erinomaisen hyvin suunnitelluilta tämän kokoluokan toiminnalle.

Tunnelma oli rento ja pullonkorkkiepisodikin kääntyi sympaattiseksi kokemukseksi punaviinin tarjoilijan kanssa.

Itse esitys oli ehkä aika lailla kuin tämä meidän elämämmekin. Tuottajilla on varmaan aina pula löytää jotain uutta, että ei aina muutaman vuoden kuluttua tarvitse tuoda näyttämölle tuota taiteellisen innostavaa Viulunsoittajaa. Itselläni eikä kyllä näyttänyt oikein muillakaan olevan mitään erityistä mielikuvaa tästä vuosien 1994-1995 suurmenestyksestä. Ehkä arki oli silloin aamusta iltaan ja maanantaista sunnuntaihin kiinni tuossa silloin niin innostaneessa työpaikassa ja vesilahtelaisuudessa, että aikaa ei paljon jäänyt televisiotuotannoille, jollei nyt sitten itse ollut kutsuttuna ohjelmaan, kuten siinä Napakympissä, jonka taustapromoottoriksi nykyään vahvasti epäilen Luodon Pirkkoa.

Tarinassa perheen isä oli ollut pitkään koomassa ja tilastollisen todennäköisyyden mukaan olisi pitänyt käydä niin, että hänen elintoimintonsa jossain vaiheessa kuihtuvat ja sukulaiset pääsevät kiinni perinnönjakoon.

Kun nyt olimme teatterissa asiat menivätkin toisella tavalla; isä virkosi ja komeadian ainekset olivat kasassa.

Lavalle nousi monta suurelle yleisöllekin tuttua näyttelijää.

Ei esityksessä pitkästynyt. Tarina eteni ja juonenkäänteet pitivät mielenkiintoa yllä. Aika mukavasti pakettiin oli osattu kasata myös huumoria, joka ei rakentunut alapään varaan. Siksi se sopi ihan hyvin myös pienemmille katsojille.

Erityisen positiivista esityksessä oli se, että siihen oli valikoitu joukko ysärimusiikkia, jota voimme sitten yhdessä paluumatkallakin bussissa laulaa. Aikuinen nainen oli todellinen matkan huipennus.

Musiikissa Jannekin pääsi loistamaan tässä esityksessä.

Jotain jännää nostalgiaa oli esityksessä aistittavissa. Näyttelijöitä tapaamaan saapuneilla porukoilla oli kullakin jokin oma juttunsa, ei välttämättä millään tavalla siihen tv-sarjaan liittyvä.

Esityksestä jäi ihan mukava olo. Tarina oli ammattitaitoisesti kasattu ja näyttelijöillä tuntui olevan muutenkin hauskaa keskenään.

Hieman mietitytti, että katsomoon jäi senkin verran monta vapaata istuinpaikkaa lauantai-illan esitykseen. Pääkaupunkiseudulla markkinoinnissa onnistuminen on varmaan suuri haaste ja vaatii valitettavasti rahan lisäksi vahvoja kykyjä myös sosiaalisessa mediassa.

Lämpimät onnittelut Tuomo Turkkiselle!

11.03., sunnuntai

Pienet hiihtolenkit lämpimässä säässä.

Jussi toi syksyn seurakuntavaalien materiaalit vaalipäällikölle. Nyt täytyy koittaa alkaa löytää ihmisiä mukaan niihin vaaleihin. Vaalipäällikkönä selviää siitä, että ei tarvitse itse asettua ehdokkaaksi.

Rachelkin "piristi" viestillään illasta:

"When are u sending the money? we are remaining with 2 weeks to finish our practicals and go back to school, as soon as we arrive at school they will start talking about the fees for this semester.

And this means no paying in time no writing exams.

Things have changed this year we will writing two exams.one for Examination Council Of Health Sciences (ECOHS) for diploma, and two for Health Professional Council Of Zambia (HPCZ) for licencing ( our licence)

The first one we will writing in June and the second one in September and that's the end of my school. Thank you.

I told u that the money was received if u try to check properly the messages and also the amount needed for school fees.

But there's need to add a K1,000 for September exams.

That makes it K10,500."

Onneksi tämän viestin jälkeen tuli sakkolaisjuuriselta ihmiseltä ennakkoilmoitus Karjalan matkan varaamisesta.

13.03., tiistai   Talvisodan päättymisen muistopäivä

Maanantai-iltana kuulin heiton, kun eräs ihminen sanoi, että Tapani se joutuu vetämään ajoittain päällekkäin vaikka kuinka monta tuntia. Sellaista ei ole aikoihin sattunut, mutta kuinkas ollakaan heti hyvin myöhään illalla päättyneen kokouksen jälkeen, alkoi tulla ilmoituksia ja lisää vielä aamulla ja sama kiivas tunnelma tuli omaan tekemiseen. Ruotsin, saksan, englannin, ranskankieltä ja historiaa. Mukavan rento päivä!

That €400 was received and used for school renovation, barbershop and school lunches
 
The school official receipts will be sent immediately after payments are made
 
 
 
 And after the second HPCZ exams in September the results will be out in October, then starting work in November or December after applying where to work from and being posted.
 
 Mainly copper belt, Lusaka, central provinces are already taken by who we don't know that's what they say,but we have to go there and explain to them the reason for my education and where to work from. Greetings from Pellina. She said that she was calling u and Tuula but no one picked her calls. She wanted to tell u that the school is finally considered as a government community school and they paid a K250 for that process. People are very happy now. They got money from the shopping mall.
Kummasta tähänkin päivään löytyi kymmenen minuutin tauko, jossa ehdin siirtää monia Rachelin eilöen lähettämiä viestejä. Viesteihin on tullut, toivottavasti tarkoituksetta, hieman uudenlainen sävy vai johtuuko tulkinta omasta hetkittäisestä väsymyksestä.
Tällainenkin asia ehti tähän väliin järjestyä:"Liput Kaiken takana on nainen - musiikki-iloitteluun Valkeakosken kaupunginteatteriin torstaina 12.4.2018 klo 19 esitykseen
 
jäsenille lippu 15 euroa kappale, normaalihinta 28 euroa, eläkeläiselle 26 euroa.
 
 
VARAA PIAN PAIKKASI tapani@isengeclub.fi tai 050 50 12760. Paikkoja hyvin rajoitetusti!!!!
 
Musiikki siis vie meidät Matin ja Tepon musiikin vauhdikkaaseen maailmaan. Suomalaista kulttuurihistoriaa.
 
Kyyti järjestyy!"
 
14.03., keskiviikko
 
Kiire.
 
15.03., torstai
 
Kiire
 

Latvian Embassy

Armfeltintie 10

00150 HELSINKI 

 

MORE INFORMATION FROM VESILAHTI’S LOWER SECONDARY SCHOOL

 

Regarding the Baltic Member States’ 100th year anniversary that we celebrate at VesilahtI  Lower Secondary School on Friday the 13th of  April 2018.

The schedule is:

01.30-02.15 pm is Laima Perkone’s dramatical story about her family´s life and experiences in Latvia after the Second World War.

We hope that 00.45-01.30 pm we would get Latvia’s Embassy come to tell about the country’s current state and positive expectations about the future. We are happy if we could get some material in English that we could use to build a small display for the public in the school’s lobby.

People at Vesilahti are very interested about Latvia: we have had a friendship school in Cesis  about 20 years.

 

Yours sincerely,

Milla Pesonen

President of the Students´ Board

16.03., perjantai

Kiire tänääkin.

17.03., lauantai

Huh, tänään kiire hellittää, kunhan pääsen kotiin Kokoomuksen Tulevaisuuspäiviltä Tampere-talosta. Poikkean siellä katsomassa loytisiko tämänhetkisiin ongelmiin muuta yleisratkaisua kuin moniammatillinen tyoryhmä.

Ja kumma kyllä, näyttää siltä, että sivustolla kävijoiden määrä kasvaa, kunhan olen hiljaa. Perjantaina näytetään tehneen kaikkien aikojen ennätys! Tätä menoa sivuston miljoonas kävijä tulee vastaan paljon nopeammin kuin ennakoimme!

9.37 junalla Lempäälästä Tampereelle ja tänään ihan minuutilleen ajassa.

Suuntana Tampere-talo - sinne näytti suuntaavan noin 500 kokoomuslaisesta informaatiosta kiinnostunutta ihmistä. Moni tuli paikalle varmaan Valtaojan esityksen takia. 

Alussa oli maittavat aamukahvit.

Tähtitieteilijä Valtaojan esitys ei pettänyt. Tämä olisi pitänyt olla pakollinen kaikille meille vesilahtelaisillekin valtuutetuille. En tiedä Valtaojan poliittista taustaa, mutta ei häntä tuskin ollut aikalle kutsuttu poilittisten näkemystensä takia.

Valtaoja: Suomalaiset eivät todella tarvitse kolmea vierasta kieltä vaan ihmiseksi elämään opettamista
Valtaojan esitys on vaikuttava! Heinlein: Edistys lähtee laiskoista ihmisistä, jotka koettavat löytää helpomman tavan tehdä asioita!
 
Häkkänen: Pitäisikö  kouluissa alkaa opettaa laajempaa ymmärtämistä, myös poliittista prosessia.
 
No niin sitten iso osa tekstiä katosi kun olin kirjoittanut sen suoraan tähän sivustolle, enkä wordiin. Joku oli päättänyt vaihtaa tuon ijternet-mötikän ilman mitään ennakkovaroitusta. Näissäkin asioissa kaivataan keskustelua niin kuin tässä yhteiskunnan uudistamisessakin.
 
En ala niitä nyt tähän toistaa, sen vaan sanon, että koulutuspäivä oli parhaita vuosiin ja samalla voi sanoa saaneensa kokonaan vastineen Kokoomuksen jäsenmaksulle: pieni osallistumismaksu sisälsi maittavan aamukahvin erilaisten suolaisten leivonnaisten kera, jotka lentokentällä maksavat alkaen 8,90 euroa ja lisöksi lounas kuului pakettiin. Toivottavasti tämä ennakoi yhtä laadukasta palvelutarjontaa myös maakunnallisesti toteutetun soten puitteissa.
 
Yksi vesilahtelainenkin näkyi paikalla liikkuvan, mutta itse keskustelin lempääläläisen yliopettajan Usko Gullstenin kanssa. Mukava tarinatuokio ja terveiset vielä Railille.
 
Kiirehdin iltapäivästä kotiin hieman aikaisemmin, jotta pääsisin nauttimaan upeasta säästä vielä kotinurkilla auki olevilla laduilla. Suksi lipsui vain taaksepäin, asia, joka sai vuosikymmeniä sittebn pítämään tätä touhua ihan pöljänä, mutta nyt se oli todella suuri nautinto!
 
Hauska tilanne sattui lounaan yhteydessä. Huomasin saaneeni puhelun. Soitin takaisin. Vastaaja jankkasi, ettö mitä asiaa minulla on, kun hän huomasi, että minä olin soittanut. Itse sanoin soittaneeni, koska puhelin ilmoitti, ettö minulle on soitettu tästä numerosta. Vieressä lounastaan nauttinut ihminen katseli tilannetta ihmeissään ja päätin yrittää päästä irti puhelusta, joka näytti ulkopuolisille antavan erikoisen mielikuvan.
 
18.03., sunnuntai
 
Erikoinen yölenkki, klo 2.12 kierroksen päätteeksi Lumi tassutteli ihan vapaaehtoisesti sisälle. Senjälkeisistä liikkeistä olisikin paljon kerrottavaa.
 
Ndolainen ystävämme toimitti meille kaikille sunnuntaiaamuna tiedoksi seuraavan viestin:
 
"Welcome to the Doing Business with Finland seminar on 11 April 2018 at the Embassy of Finland, Lusaka

Zambian companies interested to do Business in Finland are warmly invited to meet Finnish companies and government officials at Doing Business with Finland seminar on Wednesday, 11 April 2018.

The purpose of this seminar is to create new business opportunities between Finnish and Zambian companies in for example technology, knowhow, joint ventures, representation and distribution.

Zambian companies will be guided on how to enter Finnpartnership programme’s free-of-charge Matchmaking activity which takes in all types of business proposals: importing, exporting, JV, investments and introduces also wider selection of Finnish companies looking for business opportunities in Zambia at the moment.

All companies will also shortly present their own business and what kind of business opportunities they are looking for in this seminar. Please prepare for this with 3-4 sentences, the most important being: what kind of business partner you are looking for.

The seminar will take place on Wednesday, 11 April from 9:00 a.m. to 13:00 p.m. for a maximum of 60 participants. Agenda will be sent to those registered by 31st of March 2018. To register, kindly send your confirmation to sarah.chirwa@formin.fi

Additionally, Embassy of Finland and Zambia Development Agency will organize a trade delegation trip to Finland from 12th of May to 15th of May. There will be more information about the trip during the event.

We hope to see your company at the seminar and we look forward to being part of your success story hand in hand with Finns!

Embassy of Finland in Lusaka
Finnpartnership
Business Finland
in cooperation with Zambia Development Agency."
 
Ja jälleen liikkuu rahaa: Jomo Simbayan tilille on eilen lauantaina 17.3.2018 lähetetty Rachelin opintojen loppuun saattamiseksi 10500 kwachaa vastaava summa ja GoForBetterLife -projektin osana 250$ vastaava summa yhteensä pankin kuluineen 1113,64 euroa.
 
Lumi viettää edelleen aikaansa sisällä, eikä ole erityisemmin edes pyydellyt ulos. Talon vaki väki ei ole millään lailla häiriintynyt uudesta oleilijasta.
 
19.03., maanantai
 
Pitkästä aikaa ehti pöyhiä läpi työpostejakin. Mitään räjähtävää ei ollut jäänyt tutkimatta.
 
20.03., tiistai
 
Illalla oli vastassa jälleen viesti Sambiasta:
 
Rachel kirjoitti: "Pellina said I should tell u that there are 4 students from vesilahti community school who passed exams go in grade 8 and 10 but they don't have money for school fees, they are asking for sponsorship from isenge club in Finland."
 
Ensinnäkin on ihan hyvä tieto, että viime lokakuisella Afrikan matkalla juhlapuheen pitääneen yläasteen oppilaan Anna-Emilia Sorvojan viesti on mennyt perille. Todellakin meillä täällä Suomessa on Selma and Tauno Pietilä Fundin nimissä rahaa, joka rahojen lahjoittajien määräyksen mukaan on käytettävissä jatko-opintoihin välittömästi Vesilahti Community Schoolin jälkeen.
 
Vesilahti-koulussa Isengen kylässä pitäisi olla 4 luokkaa ja nyt tuossa viestissä puhutaan luokka-asteista 8 ja 10. Vesilahti -koulu vihittiin Isengessä käyttöön 27.2.2012, joten teoreettisesti on mahdollista, että jatkoon pyrkivät oppilaat olisivat jo noilla ylemmillä luokka-asteilla, mutta ihan noiin yksioikoisesti ei tässä avustusrahoja olla lähettämässä. Tarvitsemme lisäselvityksiä henkilöistä ja kouluista, joissa he ovat opiskelemassa tai aikeissa pyrkiä opiskelemaan. Myöns koulujen lukukausimaksuista pitää saada selvyys ja tässä tapauksessa ei ole tarkoitus laajentaa maksuja noiden lukukausimaksujen ulkopuolelle eli tilanne ei saa ajautua sellaiseksi, että kohta ollaan monissa uusissa kustannuksissa, kun on päästy sisälle kouluun.
 
Joka tapauksessa lähtökohtaisesti tilanne on hieno: koulutus on Afrikassakin tie parempaan elämään, mutta rahavirtojen vartijana tässä saa olla aika tiukkana.
 
21.03., keskiviikko
 
Kokouksessa kuulimme toukokuun alun saksalaisten oppilaiden ohjelman Vesilahdessa. 
 
Maanantaina 7.5. saksalaiset oppilaat tutustuvat suomalaiseen koulupäivään majoittajaoppilaidensa mukana. Tiistaina on luvassa tutustuminen Helsinkiin. Keskiviikkoaamuna vieraat lähtevät jalan kohti kirkkoa ja sinne on sovittu esittely kirkko-Harrin kanssa. Torstaina on koululla vapaa päivä ja perjantaina aamuvarhain matkataan piknikristeilylle Turkuun ja käydään kääntymässä Ahvenanmaalla: laivalla kokoustiloissa on porukan omaa ohjelmaa ja esittelyä ja paluumatkalla nautimme maittavan lounaan upeissa maisemissa. Useimmille saksalaisille oppilaille kokemus merestä ja saaristosta on aivan uusi asia.
 
Muistutukseksi kaikille, että Vesilahden yläasteen oppilaita on mukana Nuorten Parlamentissa eduskunnassa perjantaina 23.3.2018. Tapahtumasta tulee suora TV-lähetys TV 1 - kanavalla klo 12.00. Oppilaamme istuvat salissa ihan takarivissä ihan sen takia, että yhden edustajamme osalta on liikkumisen osalta rajoitteita. Oppilaat odottavat innolla tapahtumaa: toimittajaoppilaalla on luvassa eduskunnan puolesta järjestettyä koulutusta, poliitikko-oppilaat osallistuvat valiokuntien toimintaan ja sitten klo 13 on edessä vaikuttava eduskunnan puhemiehen koolle kutsuma vastaanotto Valtiosalissa. Tilaisuudessa paikalla ovat yleensä myös kaikki ministerit ja suuri joukko kansanedustajia.
 
Kannattaa katsoa!
 
Muuten sekin kannattaa mainita, että lupsakka klubilaisemme Harri on mukana perjantai-iltana 23.3.2018 klo 21 myös TV 1:llä suorassa Perjantai-ohjelmassa. 
 
22.03., torstai
 
Aamulla uskonnontunteja hyvin käyttäytyvien poikaryhmien kanssa ja iltapäivällä musiikkia taidokkaiden ysiluokkalainen musiikin valinnaisten oppilaiden kanssa. Siinä välissä piti saada kasaan ensi lukukauden opetuksen käytännön järjestelyt ja saatiinkin.
 
Alkuillasta klo 17 kokoonnuimme kunnanvaltuutettujen kanssa tutustumisen Lempäälän lukioon Virta-kampuksella ja sen jälkeen valtuustoinfoon. 
 
Aikaa pitäisi vielä jäädä valmistautumiseen tuohon huomiseen matkaan eduskuntaan. Taksi lähtee ensimmäisen pirtin luota klo 5.10 ja oppilaat saapuvat junalla Lempäälään klo 18.40. Ihan mukavan pitkä päivä.
 
Itse aion päästä huomenna illalla Tallinnan laivalle. Kokoomusväki kaikkine ministereineen on paikalla ja matkalla visioidaaan tulevaisuutta.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mitä pallo kertookaan tulevasta? Onnellista lomaa!

Ohessa näkyy Rachelille Johannesburgissa annettu paperi, jonka perusteella hänelle oli sanottu, että paluulento on kunnossa.

Klikkaa tähän lisätäksesi tekstiä. Kerro hieman vaikkapa itsestäsi, harrastuksistasi ja työstäsi.