Diamniadion kyläneuvoston kirje osa 2.

Isenge Clubin tapaaminen 15.7.2018: ensimmäisen kerran sää karsi rajusti osallistujia.

Diamniadion kyläneuvoston kirje ministeriölle Dakariin. Kirje osa 1.

Diamniadiossa reagoitiin heti viesteihimme

Tänään sunnuntaina 4.2.2018, kun ulkona on -15C, emme tappele sisällä ja saimme varmistettua senkin, että talon isännällä on nyt meille aikaa. Tietokone on käyttökiellossa.

Lahjoituksen luovuttajat ja vastaanottajat Gofore Oy:n pääkonttorissa Tampereella 13.9.2017.

Taas vaihteeksi hieman ramasee -siispä lepoa!

HAPPY DAYS ARE HERE AGAIN

 

14.07., lauantai

Aamusta varhain poikkeamaan yhteen Vesilahden kesäaamun suuresta erikoisuudesta: Narvan kesätoriin.

Sää jo aamusta helteinen ja väkeä paikalla runsaasti. Kahvituksesta huolehti Maajussit metsästysseura. Kuulin tuossa päivänä muutamana mielenkiintoisia ajatuksia rivikuntalaisen mielestä ao. metsästysseuran synnystä. Kyllä se yhteistyön taito on ihmisille aika haastava laji taidettavaksi.

Narvan torilla ehti keskustella mahdollisesta ensi kesän kokousmatkasta Laatokan Karjalaan uudenlaisella konseptilla. Pohdimme myös tulevaa Viipurin matkaa ja iloitsimme erään kyläläisrouvan tulevasta rajantakaisesta kotiseutumatkasta ja ensi viikonlopun Narvan torin kahvituksesta. Silloin on vuorossa Vesilahden Karjalaseura ja lupasin koittaa päästä silloin aamusta avustamaan tiskin taakse. Tervetuloa kaikki ensi lauantaina Narvan kesätorille! Näytti olevan melkoisen hyviä arpajaisvoittoja jo nyt kasassa.

Olisi pitänyt laittaa kovasti asioita kuntoon huomista Isenge Clubin ja Susanne Hannulan IX Welcome Partyn takia, mutta menepö itse tuohon pihamaalle lähes 30 asteen helteeseen jotain tekemään. Tekemättä jää sinultakin.

Ritva kiikutti suuren lahnan pihan siiliseurueelle. Niillä on ollut aivan uskomaton ruokahalu.

15.07., sunnuntai

Puhelin näytti pärähtävän klo 00.00 -viesti Sambiasta. Olisikohan se ollut Rachelilta, jolle mm. laitoin jälleen tiukkaa viestiä siitä, että yhteyttä pitäisi pitää ja kuitit toimittaa. Ei ollut Rachelilta vaan Jamesilta Lusakasta. Hän ei ole muuten koskaan ruikuttanut mitään apua, yritteliäs kaveri. Hänelläkin kuitenkin oli aika suuri murhe kerrottavana. Myyntipaikka torialueella, jossa hänkin nyt näyttää käyvän kauppaa oli tuhoutunut isohkossa tulipalossa. Ihan tarkkaa käsitystä asiasta ei kuvan perusteella saa, mutta aineelliset vahingot ovat ainakin suuret.

Klo 11.16 sienikeitto, raparperipiirakka, mansikkakakut valmiina, suolaisen kanssa vähän niin ja näin. Korvapuustitaikina nousee klo 12:ksi ja ensimmäinen lohi lähtee savustumaan. Ongelmana on Sandrisin kissojen talvipesään ilmestynyt mehiläisten tms. pesä. Lämpötila näyttäisi klo 12 nousevan jo 26 asteeseen.

Tilaisuudesta tuleekin poikkeuksellisen helppo, sillä 13.27 mennessä jo neljäsosa ilmoittautuneista on peruuttanut saapumisensa. Helle ottaa koville. Onneksi itsellä on suihku lähellä. En taida alkaa itsekään valmistella lihaa grilliin: syädään kevyemmin ja juoda aion kyllä alkaa ihan heti.

Onneksi pihassa on aika suuria pensasmaisia puita, jotta aurinko ei pääse aivan suoraan porottamaan pöydissä istuvien päänahkoihin. Ihan ymmärrettävää, että helle otti monille koville, koville se otti näitä valmistelujakin tekevälle ja päätin jo tässä vaiheessa, että grillata en kyllä ala.

Tilaisuudessa oli varauduttu myös seuraleikkeihin, mutta tältäkin osin teimme ohjelmaan muutoksiin, että vältymme turhilta sydänoireilta nurmiolla ahertamisen seurauksena.

Yhtenä osana tapaamista oli kokouksen pitäminen ja yksi läsnäolijoista vaati tiukasti pöytäkirjatyyppisen muiston laatimista, joiten tässä se nyt tulee:

ISENGE CLUBIN TAPAAMINEN 15.7.2018/täydenne Viipurin Espilä-ravintolan kokoukseen

Aika: sunnuntai 15.7.2017 klo 15.00-18.50
Paikka: Suvitie 1, 37500 LEMPÄÄLÄ

Läsnä:

Sirkka Kolu, Vesilahti
Risto Kolu, Vesilahti
Sirkka Hietiö, Tampere
Reino Hietiö, Tampere
Raili Jutila, Tampere
Tuula Koskivirta, Lempäälä
Tapani Länsirinne, Lempäälä
Marjatta Ventelä, Vesilahti
Pertti Koivunen, Tampere
Eila Koivunen, Tampere
Meeri Salokangas, Lempäälä
Anna-Kaarina Huhtala, Akaa
Tapani Pietilä, Vesilahti

Lisäksi kokouspaikalla:

Susanne Hannula, Pirkkala
Greta Niemi, Pirkkala
Niemi, Pirkkala
Tiina Jaakkola, Lempäälä
Reima Palm, Lempäälä

 

Muistio:

1 § Kokouksen avaus

Tapani Pietilä avasi tapaamisen klo 15 ja toivotti osanottajat tervetulleeksi.

2 § Tapaamisen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Tapaamisesta on ilmoitettu www.isengeclub.fi -sivustolla kesäkuussa 2018 ja lisäksi paikallislehden seurat toimivat -sivustolla ja paikalla on varsinaisista jäsenistä 13 henkilöä, joten jos tarve olisi, olisimme muodollisesti laillisesti koollekutsuttuja ja päätösvaltaisia.

3 § Tapaamisen sihteerin valinta

Sovimme, että vaaditun kirjaamisen tämän tapaamisen osalta hoitaa Tapani Pietilä.

4 § Esityslistan hyväksyminen

Hyväksyminen yksimielisesti.

5 § Isengen asiat

Viipurin tai tähän tapaamisen mennessä emme lukuisista pyynnöistä huolimatta ole saaneet Rachelin kautta selvitystä viimeisimmän 1123 euron suorituksesta kylään. Summasta 240 euroa oli kouluruokailuun ja 240 euroa tarvikkeiden hankintaan nettiyhteyden rakentamiseen. Suurin osa määrärahasta oli suunnatta Rachelin opintojen loppukauden maksuihin.

Asiaan halutaan selkeyttä. Mitään varoja ei siirretä Isengeen ennen kuin edelliset suoritukset on selvitetty.

6 § Diamniadion asiat /Senegal

Vastaavasti Senegalin osalta emme ole kuulleet viimeisimpiä tietoja. Sieltä suunasta ei ole enää rahojen suhteen mitään selvitettävää, asiat ovat kunnossa. Emme kuitenkaan ole saaneet mitään tietoa koulun toiminnasta. Kontaktihenkilömme välitti kiireellisen viestin kylään ja sen hoputtomana, ja juuri ennen tapaamistamme saimme tekstiviestin ja sen jälkeen kuvamateriaalin tällekin sivulle esille laitetusta aineistosta, joka kertoo sen, että kyläneuvosto on aktiivisesti ollut yhteydessä Senegalin opetusministeriöön Dakarissa. Samassa paikassa vierailimme käynnillämme 2015 Santeri Hirvikosken, Fanny Kalliokuljun ja Milla Pesosen kanssa. Kylään rakennettu yläkoulu on Senegalissa hyvksytty valtion koulujärjestelmän osaksi, mutta koululle ei ole onnistuttu lähettämään opettajia ehkä koulun poikkeuksellisen syrjäisen sijainnin takia.

Asenne on aika lailla erilainen kuin Sambian suunnalla, vaikka viestintä Senegalistakin on varsin hiljaista, vaikka joillakin kyläläisillä olisikin käytössään puhelin, jonka avulla saisi kuvaakin matkaan.

Yritetään saada asiaan parannusta.

Senegal-tilillä olevista rahoista 1180 euroa on tarkoitettu Söpö Bibliothèque varten, mutta vielä tässä vaiheessa ei ole mahdollisuutta lähettää rahaa matkaan.

7 § Sambian ja Senegalin tilit

15.7.2018 tilien tilanne on seuraava:

Isenge Club, 1925,10 euroa – Karjalan kannaksen matkan jäljiltä jäljelle jääneitä ruplia on vielä vaihtamatta takaisin noin 450 euron arvosta
Isenge, 2023,57 euroa
Senegal, 2082,62 euroa

Gofore, 4136,56 euroa – ainoastaan koulun tietoteknisten hankkeiden kehittämiseen. Gofore Oyj:n lahjoitus.

8 § Isenge Clubin jäsenmäärä

Sitten edellisen tapaamiseen Afrikka-hankkeitamme tukemaan ovat liittyneet seuraavat henkilöt:

Maija Kunnas. Lempäälä
Eila Häihälä, Vesilahti
Mirja Weckman, Lempäälä
Jukka Weckman, Lempäälä

 

9 § Karjalan kannaksen matkan palaute

 

Matkasta oli pääosin hyvää palautetta: käynti Kronstaadtissa ja tunnelimatka Suomenlahden alla oli osalla matkalaisista huippukokemus. Alvar Aallon kirjaston esittelyä kiiteltiin myös kovasti. Liikennöitsijän ja Markun osalta myös paljon hyvää sanottavaa. Kaikki toivoivat, että yksittäismatkustajan hölmöily paluutullissa ei koituisi haitaksi liikennöitsijälle.

 

10 § Kesän 2019 kokousmatka

 

Muutamat klubilaiset ovat toivoneet laajennusta itäiselle kierrokselle, jolloin voitaisiin seuraavaksi kiertää Laatokkaa, yrittää vielä kerran paremmalla onnella tutustumista Valamoon, käynti Pietarhovissa ja lyhyttä tutustumista Pietariinkin toivottiin. Valmistelu laitetaan nyt vireille.

 

11 § Sambian matka

 

Sovimme, että laitamme jakoon tiedotteen mahdollisesta käynnistä Sambiassa ja Isengen kylässä vuoden 2019 alkupuolella. Matkan aikana on tarkoitus selvittää koulukalusteiden toimittamismahdollisuus Isengen kylän kouluun.

 

Lisäys kokouksen jälkeen: Ndolassa tapaamamme yrittäjä Stephen Jumbe kertoi, että hän voisi poiketa puolestamme kylässä jka käydä selvittämässä asioita, joihin emme ole oikein Rachelin kautta saaneet vastauksia. Omasta puolestani olen tähän tarjoukseen valmis. Odotan neljä päivää, ja jos kokouksen osanottajilla ei ole mitään tätä vastaan, välitän Stephenille tiedon ja hyvän matkan toivotuksen.

 

12 § Ohjelman muuttaminen

 

Tiukan helteisen sään takia teemme ohjelmaan seuraavanlaiset muutokset:

 

§  Grillituotteet poistetaan ruokalistalta ja keskitymme tällä kertaa kalaan

 

§  Seuraleikkejä ja kilpailuja ei helteen takia toteuteta: Kiitämme kaikkia valmisteluja tehneitä ja tarvikkeita hankkineita.

 

13 § Tapaamisen päättäminen

 

Hajaannumme klo 18.50 ja pidämme yhteyttä paikallislehden viestintäkanavan ja nettisivun kautta. Kiitos kaikille vilkkaasta toiminnasta kuluvan vuoden aikana.

 

Vakuudeksi

 

Vesilahdessa 15.7.2018

 

Tapani Pietilä

16.07., maanantai

Kokoustaessamme olemme ottaneet huomioon jo ennalta tulevat EU-normit koskien kertakäyttöastioiden käyttöä. Se tarkoitti käytännössä sitä, että tiskaamista hitaalla ohjelmalla riitti pitkälle maanantaipäivän puolelle. Onneksi jonkinlainen kauha oli jokaiselle paikalla olijalle tarjota, jotta useimpia keitoksia onnistui maistamaan.

Sää alkaa olla melkoisen haastavaa. Tuo Saksaan lähdön kokemus vetää hiukan harkitsevaisemmaksi tekemisten suhteen. Vähän väliä tuntuu siltä, että pitäisi vain levätä ja siinä välissä valvoa, että talon asukeilla on riittävän raikkaat oltavat ja juotavaa riittävästi tarjiolla.

Päivittäiseksi piristeeksi olemme sentään keksineet uimakäynnit melko kirkasvetisessä Arajärvessä. Hiekkatiereitti rauhallisen rannan äärelle on kaunis ja aika usein reitin varrelle osuu yksi tai useampi kauris, joita voi pysähdellä ihastelemaan. Ihan samaan tyyliin kuin safarilla Afrikassa.

17.07., tiistai

Saksan matkan aikana sovin tapaamisen elivoimapäällikön kanssa ajankohtaisista asioista. Niitä' onneksi riitti kesälläkin.

Saapuessani Kurkituvalle paikalla oli myös virkavallan edustajat. Ties monennenko kerran murtovarkaat olivat pyrkineet kahvilaan sisälle. En siinä huonokuuloisena saanut selville, mitä oikein oli tapahtunut, mutta usein kuulemma kohteeseen pyritään sisälle aukiolojan ulkopuolellakin.

Kävimme läpi ensinnäkin 29.9.2018 Narvan torin yhteydessä pidettävän Oktoberfest-tapahtuman asioita. Lupasin kartoittaa Punkarin Yrjöltä orkesterin tarpeita ja toiveita tapahtumaan liittyen, torijärjestäjien kanssakin pitää keskustella ja kyseisenä päivänä kahvitusvuoroa hoitavalle taholla on myös hyvä voida esittää tiettyjä toiveita. Jarkko koittaa huolehtia siitä, eattä pannuista saadaan tapahtumeen mennessä hieman kostuketta kaikille halukkaille. 

Saksassa on työn alla olutmaisteluiden järjestäminen, joka tajuttomuus- tms. kohtaukseni takia jäi Saksan matkalla hoitamatta.  Asiantuntijat ovat myt kokoontumassa omassa porukassaan ja jos ymmärsn oikein pormestarikin on hyvin kiinnostunut liittymään mukaan joukkoon. Suuresta maistelusta tehdään tietysti lehtijuttu ja tarkoitus olisi saada se sitten tännekin levitykseen.

Ilta jälleen pulikoimassa hiostavan ja voimia vievän huippuhelteen jäljiltä Arajärvessä ja elo oli kuin uudesti syntynyt ainakin puoleksi tunniksi.

Kasteöltavaa riitti pihalla senkin jälkeen ja hiki pukkasi jälleen pintaan.

18.07., keskiviikko

Tänään oli Nöpölle varattu vuositarkastusaika lääkärille.

Aamusta klo 10.05 tuli myös vahvistus sille, että Oktoberfestin tulee avaamaan paikallinen asiantuntija St Georgenin ystävyyskaupungista. Tällä hetkellä oletus on se, että seurueessa on mukana Isenge Clubin jäseniä ja eräät heistä ovat hakemassa viisumia Pietarissa käyntiä varten. Olen 1980-luvulta alkaen käyttänyt kaupungissa satoja ihmisiä näiltä seuduilta ja joitain asioita on vielä mielessä, siksi uskon pystyväni ksaamaan yleistutustumisen tähän poikkeuksellisen ihanaan kaupunkiin. 

Lääkärintarkastus meni hyvin ja Nöpö näyttää olevan erinomaisessa kunnossa.

Paluumatkalla poikkesin siskoni kirpputorilla osoitteessa Turuntie 1004, aivan Turku-tien vieressä. Piharakennuksessa on paljon kaikkea mukavaa tavaraa Luovan mielen ajoilta.Helteisenä päivänä noissa tiloissa on muutenkin ihan piristävää poiketa, lämpötila on paljon ulkolämpöä leppoisampi. Suosittelen poikkeamaan!

Merja soitteli useamman kerran äidin hoitosuunnitelman osalta. Tunnollinen työntekijä!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mitä pallo kertookaan tulevasta? Onnellista lomaa!

Ohessa näkyy Rachelille Johannesburgissa annettu paperi, jonka perusteella hänelle oli sanottu, että paluulento on kunnossa.

Klikkaa tähän lisätäksesi tekstiä. Kerro hieman vaikkapa itsestäsi, harrastuksistasi ja työstäsi.