Selma ja Tauno Fund - on nyt siunattu käyttöön otettavaksi Sambiassa Vesilahden yläasteen yhteistyökohteessa Vesilahti Community school´issa. Kuvassa Selma ja kirkko-Harri.

Myös Peter lapsineen toivottaa kaikki tervetulleeksi juhliin. Muistamme hänet 2012 matkalta valtakunnallisen sähköyhtiön edustajana juhlissa.

Lahjoituksen luovuttajat ja vastaanottajat Gofore Oy:n pääkonttorissa Tampereella 13.9.2017.

Wind Band Cesis Brass Quintet esiintyy Suomi 100 -vuoden merkeissä konsertoimalla Vesilahden kirkossa ja 10.12.2017 myös 25. Suurissa Joulumyyjäisissä.

Taas vaihteeksi hieman ramasee -siispä lepoa!

HAPPY DAYS ARE HERE AGAIN

 

NÄITÄKIN SIVUJA ON 18.9.2017 MENNESSÄ JO 280.

06.10., perjantai

 
4.10.2017 hankimme kolme HP 250 G5 15,6" -kannettavaa tietokonetta lisävarusteineen vietäväksi Isengeen lokakuun matkan yhteydessä. Ostos maksoi 1373,40 euroa ja se toivotaan voitavan rahoittaa Gofore- yhtiön lahjoituksella.
 
10-vuotisjuhlan tarvikekulut on tänään pankin kautta maksettu Simbayoille. Yhteensä 5500 kwachan summa teki euroina 487,19 ja henkilöä kohti kohteeseen saapuvan ihmisen osalta kustannus on pankin kuluineen 32 euroa. Summa toivotaan pikimmiten maksettavan Senegal-tilille, jolta toimitettu summa on maksettu.
 
08.10, sunnuntai
 

Vaadin kirjallisista selvitystä, mitä tuo korkeahko 5500 kwachan juhlamaksu pitää sisällään ja kylästä tuli tällainen vastaus: "They say it consists of food and drinks, decoration and transport. There will be a lot of people about 200 or so." No noilla toimenpiteillä sen kyllä ymmärtää ja väkeä on varmaan paikalla enemmän kuin koulun vihkiäisjuhlassa 2012. Näyttää siltä, että luvassa on tälläkin kertaa ainutlaatuinen juhla.

Sitten toisaalta viestitään: 

Meille tänne Keravalle on kertynyt jalkapallokamoja , kun laitoin ilmoituksen fb:n. Mahtuisiko jonkun matkalaukkuun? Palloja on yli 20 😁⚽️Voimme tuoda ne minne halutaan esim Vesilahti tai Turku, Lempäälä? Pallot on tyhjennetty. Mukaan on pakattu myös pallopumppu😊"

Tämähän on upea asia.Nyt täytyy vain saada pikainen yhteys kaikkiin lähtijöihin, jotta saamme maksimoitua kaikkien matkalaukkujen kilot äärimmilleen.

Lisäksi tuohon alkuun on liitetty kuva eräältä kauniilta turistialueelta Vietnamista. Paikka ei ole vielä missään vaiheessa ollut Suomesta lähtevän massaturismin kohteena ja ystävämme sieltä kyselevät, onko joku lähitulevaisuudessa jossain vaiheissa vielä aikeissa saapua noille seuduille nauttimaan meren antimista, auringosta ja paikallisten ystävällisestä palvelusta. Edellisestä käynnistä näyttää olevan jo seitsemän vuotta. Paikallinen matkatoimisto pystyy toteuttamaan edullisia maan sisäisiä lentoja.

Tänään käsitelty 50 litraa omenia.

09.10., maanantai

Anna-Emilia soitti tänään 9.10. englanninkielen oppitunnilla Sambian Tukholman suurlähetystöön ja sieltä kerrottiin, että suuren ryhmänpassit ovat tänään lähteneet matkaan lähetystöstä kohteenaan Vesilahden Kirkonkylän K-Marketin posti.

11.10., keskiviikko

Tekemistä riittää. Passeista ei vielä ole kuulunut mitään, oletettavasti pohjoisessa satanut lumi on hidastanut postin kulkua myös etelässä.

Päivän paras hetki oli jälleen äidin saunottaminen. Harvoin olen elämässäni törmännyt niin kiitolliseen ihmiseen, joka puhtaana, hiukset kuivattuna ja jalat ja kädet rasvattuna voi jäädä pötköttämään omaan sänkyynsä.

Tänään lähti ensimmäinen osa kutsuista Vesilahden yläasteen 25-vuotisjuhlaan 10.11.2017. Juhlapuhujaksi pyydetyltä taholta emme ole vielä saaneet vahvistusta, mutta varajärjestelmä toimii ja tänään saimme varmuuden siitä, että juhlapuheen voi pitää Lusakan yliopistosairaalasta juhlaan saapuva Celvin Nachuma. Hänellä on pitkä kokemus yhteistyön rakentamisesta Isengen kylän kanssa samoin kuin Lempäälän-Vesilahden Koulutustuki ry:n toimintaan tutustumisesta.

12.10., torstai

Passit saapuivat tänään.

Ennen teatteriin lähtöä poikkesi vieras Espoosta tapaamassa uuden kuvakirjan julkaissutta isoäitiään.

Illalla viimeinen neljästä Rakas Lotta -teatteriesityksestä. Oli vain edelleenkin yhtä vaikuttava esitys. Fanny Kalliokulju lausui esityksen lopussa muutaman sanan kiitokseksi ja neidit Sjöman ja Huhdankoski antoivat kaikille näyttämötyössä mukana olleille kiitokseksi ruusun. Ari Arvela hoiti vastuuntuntoisesti kaikki kahdeksan tilausajoa näihin varaamiimme esityksiin.

13.10., perjantai

Aamuyöllä saapui Sambiasta joukko uusia kuvia. Niiden iloinen ilme kertoo, että siellä innolla odotetaan Suomesta ja muualta maailmalta 10-vuotisjuhlaan saapuvia vieraita. Ehdin laittaa varhain aamulla nämäkin kuvat katseltaviksi omille sivuilleen Isenge-sivustojen yhteyteen.

Kohta lähenee se hetki, että näillä sivuilla tulee vierailleeksi 100 000 kävijää. Se on aika iso luku. Joillekin on saattanut vierailujen yhteydessä jäädä mieleen myös sellaisia tärkeitä asioita, että

- Vesilahdessa elävät Pirkanmaan terveimmät ihmiset
- vuoden 2013 laajimman tutkimustietoon perustuvan selvityksen perusteella kaikista Suomen kunnista Vesilahdessa asuvat ihmiset kokevat voivansa kaikkein parhaiten. Sitä tietoa ei kumoa mikään mollausyritys!
- 18.11.2017 historialliseen pikkujouluun ovat tervetulleita kaikki viimeisen sadan vuoden aikana Vesilahden kunnassa työsuhteessa olleet ihmiset: tämä juttu ei varmasti toistu. Nyt oavt viimeiset hetket ilmoittautua mukaan yhteiseen, iloiseen iltaan hauskanpidon ja maittavan ruuan ja juoman seuraan!

Kuka tuo 100 000. kävijä sitten onkaan - jos onnistut todistamaan käyntisi, voitat jotain ainutkertaista. Sinulla pitää olla vierailusta sivusta otettu tuloste, josta näkyy tuo 100 000 !

Perjantai ei ollut lainkaan maineensa veroinen, vaikka olikin 13. päivä.

Vauhdikas se kuitenkin oli. Aamusta ehdin tavata ne ryhmät, jotka hoitavat koululla kahvituksia 17.10., 23.10., 25.10. ja 31.10, kun olen vielö itse Afrikan matkalla. Vastuuntuntoisia nuoria riitti nytkin ihan jonoksi asti ja uskomatonta, että aikuistenkin puolelta tuli viestiä, että nuoret saavat ottaa heihin yhteyttä, jos jotain poikkeuksellista asioiden osalta ilmenee, samoin koulun keittiön väeltä sai asiaan liittyen erittäin lämpimät ja rakentavat kommentit.

Sitten ehdimme tavata 31.10. klo 17 paikalliseen Pirkanmaan Osuuskaupan liikeeseen inventaariota suorittamaan lähtevät nuoret. Tähänkin projektiin oli hakijoita paljon enemmän kuin paikkoja, mikä on pelkästään erinomainen asia. Puhuimme perusasioista, eli tietysti käytöksestä, jonka turvin selviää pitkälle, valitettavasti tässä jutussa korostuu vielä ainakin yksi muu taito: pitää osata laskea.

Väliin sattui yksi seitsemännen luokan musiikin tunti. Valmistelivat esityksiä Suomi 100 - viikon näyttelyyn marraskuuksi. Kunpa sinne sitten tulisi paikalle ihmisiä tutustumaan tuotoksiin.

Sitten oli vielä tapaaminen 26.10.2017 Jyväskylän yliopistoon luennoitsijoiksi kutsuttujen oppilaiden kanssa. Huikeaa nähdä, millä motivaatiolla oppilaat olivat analysoineet julkaisun ISBN 978-952-13-4932-4 linjauksia ja Vesilahden yläasteen roolia suhteessa niihin. Oppilaat olivat hyvin tietoisia siitä, että heidän oma koulunsa oli yksi keskeinen taustatekijä tuon julkaisun kokonaisuudessa.

Koko koulun yhteisessä päivänavauksessa kävimme läpi lähiaikojen toimintoja, kokosimme yhteen käyntimme Rakas Lotta -näytelmässä ja lauloimme kaikki yhdessä Veikko Lavin sanoittaman koskettavan Evakon laulu -laulun. AIka mukava tunne huomata, että salista aika monesta suunnasta ihan ajatuksella sydämestä laulettiin mukana. Tämäkin on pieni signaali siitä, että tämä koulumme Suomi 100 - teemakin on koskettanut aika monta.

Kotiin päästyä sai alkaa valmistautua illan ehtoolliseen ja vieraiden poikkeamiseen. Äiti tiesi, että hän saa esitellä uuden kuvakirjansa kirkkoherra Henttiselle. Kaupassa piti ehtiä siinä välissä poiketa ja samalla ehti hyvin laittaa nousemaan pullataikinan, jotta sai leivottua tuoreita korvapuusteja ja omenapullia.

Illan aikana seurakunnan yhteistyöprojektimme Sambiaan sai siunauksen ja erityisesti nyt kylään toimitettava tieto Selma and Tauno Fundin osalta. Kylän koulusta opintojaan jatkava lapsi voi jatkossa pyytää tukea koulunsa vuosimaksuun tästä rahastosta, jossa tämänpäiväisen tiedon mukaan on 4700 euroa. Upea uutinen tämäkin.

Illasta muodostui tästäkin suuri menestys ja väkeä oli loppujen lopuksi paikalla yhtä paljon kuin keskimääräisessä jumalanpalveluksessa. Suuri kiitos Harrille erinomaisesta ja vaikuttavasta yhteistyöstä!

14.10., lauantai

Tänään tuli alettua koota aineistoa Afrikan matkaa varten. Samalla lähetimme varmistuksia ja vahvistettuja nimilistoja majoituspaikkoihin. Näyttää siltä, että Ndolan hotellimme tulee tällö kertaa olemaan ihan kansainvälistenkin standardien mukaan todella huippuluokkaa: Urban Hotel. Siihen viittasi soittokin, jonka sain heti sähköpostin lähetettyä.

Teimme koeleivonnan tulevien viikkojen tarjoilua varten. Paikalle tuli myös paistoksia maistamaan testausryhmä. Hyväksi havaittiin!

Pihaa piti siivota, mutta sade esti aikeet.

Pitkän tauon jälkeen ehti tarkistaa Afrikkaan liittyvät tilitkin. Tältä siellä tänään näytti:

Isenge Club hallinto 164,19 euroa
Isenge 23,28 euroa
Senegal 2081,17 euroa
Selma and Tauno 4705,96 euroa
-voi käyttää vain Vesilahti Community Schoolin jälkeisten opintojen koulumaksuihin, jatkokoulu.Tili on vielä tällä hetkellä perikunnan hallinnoima. Tiliä valvoo FM Timo Jaakkola Espoosta.
Gofore lahjoitus 5800 euroa
-voi käyttää vain Vesilahti Community Schoolin tietoteknisten yhteyksien hoitamiseen GoForBetterLife -projektina.

Lauantain kauppamatkan yhteydessä sattui jotain historiallista: käännyttyäni tieltä kotipihaan, ryntäsi "valkoisen talon" takaa kookas Laukonpeura aivan auton edestä. Vierailijasta pelästyneenä kaasutin lisää vauhtia, vaikka ajatuksissa varmaankin oli jarruttaminen. Törmäystä ei kuitenkaan tapahtunut! Juuri edellisenä päivänä olin keskustellut Isenge Clubin Krääkkiön seudun yhteiskuntasuhteista vastaavan johtajan kanssa sitä, että niillä kulmilla pihassa ei säästy vierailijoilta mikään. Ehkä se on arkipäivää kohta täälläkin. Nyt ainakin omenoita riittäisi vielä nautittavaksi, samoin kuin luumuja.

15.10., sunnuntai

Tekemistä riittäisi vaikka pienelle kylälle: poissaoloajan koululla tapahtuvien kahvitusten osalta teimme varmistuksia, että kaikki tarjottava riittäisi. Joku mielialahäiriöinen, kun oli aikaisemmin mennyt tuhoamaan kaiken koulun pakastimessa säilytetyn tarjottavan.

Piha ei myös näytä hyvältä, mutta ehkä vähitellen kottikärry kottikärryltä lehtiä saadaan maanparannustyöhön toisaalle tontin alueelle. 

KIrjallisia töitäkin olisi riittänyt, mutta joko Pohjois-Korean kyberhyökkäyksestä johtuen tai jostain muusta syystä tietokone oli lähes toimintakunnoton, ei siinä paljon saanut syysloman jälkeisiä kokeita laadittua.

Sunnuntaina oli jälleen saunavuoro ja tällä kertaa sain ohjeistaa talon asukkien saunavuoron rutiinit, jotta ihonhoidolliset asiat sujuvat poissaollessanikin yhtä esimerkillisesti. Mukava havaita, että ulkopuolisen tarkkailijan läsnäollessa asiantila näytti olevan erinomaisessa kunnossa.

Apteekkikäynnin yhteydessä tuli poikettua klo 14.18 junalla Lempäälän rautatieasemalla saattamassa matkaan ihmisiä, jotka olivat jo pari päivää muuta ryhmää aikaisemmin lähdössä suuntaamaan kohti Isengen kylää ja siellä pidettävää 10-vuotisjuhlaa. Toiset ne osaavat ottaa kaiken niin varman päälle.

16.10., maanantai 

Aamuyöllä kello 3 havaitsin, että tietokone oli ainakin tällä kertaa puhdistautumisoperaatiossaan saanut vanhan toimivan ilmeensä takaisin ja aloin kasata seiskaluokan oppilaille historian koetta, ennen kuin Pohjois-Korean niemimaalta alkaa kuulua pahempia uutisia.

Tälle päivälle jäi vielä monta asiaa. Ensinnäkin pitää tarkistaa, että matkaa varten on kaikista toimenpiteistä tosite. Ja niitä toimenpiteitä sitten riittää. Niiden selvittäminen jää kuitenkin iltaan.

Koululla piti valmistella useita eri tilaisuuksia, joita poissaoloni aikana jää oppilaiden toimesta hoidettaviksi. Onneksi niiden taustalle on lupautunut luottohenkilöitä, joten oppilaatkin voivat olla turvallisin mielin. Tarjottavaa pitäisi ainakin nyt olla riittävästi varastoissa. Muita tavaroita sen sijaan piti poiketa noutamassa Ideaparkista. Se käynti kyllä sitten jälleen sävähdytti. Aukealla, ihmisistä tyhjällä aukiolla itseäni vastaan asteli kaksi ihmistä, joista oletin itse ainakin tuntevani toisen varsisn hyvin. Valmistauduin kohtaamiseen rykäisemällä ja avaamalla hieman äänikäytäviä, jotta sitten voisin tunnetusti pehmeällä radioäänelläni sanoa ystävällisen tervehdyksen. Toimenpiteeseen valmistautuessani aloin lisäksi valmistautua katseiden kohtaamiseen. Koitanhan koululla kättelyjen yhteydessä korostaa sitä, että katseet voisivat kätellessä kohdata. Hämmästyksekseni sainkin tehdä monenmuotoisia vartalon kääntöliikkeitä koittaessani ohjata katsettani vastaantulevan henkilön katseen kiertoreitille. En siinä kuitenkaan onnistunut. Hetken kuluttua voin katsahtaa taakseni todetakseni, että siinä se kaksikko kulkeutui ohi niin kuin minua ei olisi ollut olemassakaan. Vasta illalla huomasin, että malariatablettien sijaan olinkin saattanut ottaa ihan jotain muuta lääkettä: kenties nautin näkymättömyyspillerit.

No ihan sama. Takalan Tainalle olin kuitenkin ihan näkyvä ja saimme myös uskonnon opetuksen kokonaisuuden kasaan seuraavaksi viikoksi.

Muutama hyvän matkan toivotus saapui päivän mittaan perille. Sellainen tuntuu kovin mukavalta. Sellaisiltakin ihmisiltä, joista ei ole moneen viikkoon kuulunut mitään.

Klo 17 maissa lähdin viemään tarkastuskortteja koneeseen nousua varten Kirkonkylän suuntaan. Olin jo aamulla huomannut, että auton tankki alkaa olla tyhjä. Polttoaineen hinta vain tuntui kovalta ja nyt se sitten illaksi olikin oikein roimasti pudonnut alas. Tankki siis täyteen.

Koululle vein opettajan lokeroon historian kirjan poissaoloaikaisten tuntieni taustamateriaaliksi ja olin jatkamassa matkaa, mutta auto sanoin vain tshshhshhh. Se ei käynnistynyt. Joitain kuukausia sitten aikaisemmin se teki kotona saman tempun ja silloin sain akun ladattua. Nyt vain ei ollut laitteita mukana. Sen sijaan eräs ystävällinen oppilas urani alkuajoilta 1970-luvulta oli hetkessä paikalla kaapeleineen, mutta auto pysyi vaiti.

Tässä piti olla itsellä kiire. Nyt ei voinut kuin soittaa auton valtakunnalliseen palvelunumeroon. Sieltä luvattiin lähettää hinaus ja vara-auto hetimiten. Näin tapahtuikin. Hinausauto totesi heti, että kyse ei ole akusta vaan jostain muusta ja auto hinattiin huoltoon ja samalle paikalle tuli ihan samaan aikaan sitten myös vuokra-auto. Onneksi on joskus tullut otettua asianmukaisia vakuutuksia. Pieni viive asioiden hoitoon tuli, mutta sinäkin aikana muisti sen mitä viimeisessä koulutuksessa korostettiin: hengittämistä syvään. Sitä tein ja olo helpottui. Auto hinannut kaveri sattui olemaan todellinen globerotteri, maailmanmatkaaja ja hänen juttujaan kuunnellessani rentouduin ja ajattelin, miten hyvin tässä loppujen lopuksi kävikään. Ajatella jos sama olisi sattunut seuraavina päivinä Sandrisille: olisi siinä ollut selvittämistä Isengen pöllyävistä puskista viestien.

Autoseikkailuni aikana kotiin oli toimitettu seurakunnasta upea, varta vasten tälle matkalle tehty muistaminen, joka nyt muiden lahjojen myötä viedään perille.

Hyvillä mielin voi lähteä matkaan tietäen, että aina on varmasti joku joka pitää huolen eikä kadehdi.

Sitten piti tulostaa eri pinoihin kokeita eri luokille ja erilaisille oppilaille. 

17.10., tiistai

Tällainenkin asiakirja oli vielä tekemättä: 

"May 2016 Selma and Tauno Pietilä got an idea that they do not want any presents on their 70th wedding day but if people want to remember they can put some money on this fund that can now help pupils from Vesilahti Community School pupils to go on to the next level school.

If there is an eager pupil and parents´ do not have money to pay the school fees, they can ask help from this fund. Money can be used only on the yearly school fees and on the first year also on the school uniform. The school should have an account in the bank with SWIFT/IBAN codes and the receipts are yearly required.

This fund has been published at the Vesilahden yläaste- Isenge 10th Anniversary on the 20th of Oct 2017.

On behalf of the Selma&Tauno Fund

Selma Pietilä                  Tapani Pietilä                 Sandris Peipins"

Asiakirja jätetään juhlassa kylään muistutukseksi siitä, että aika monella Vesilahti Community Schoolista eteenpäin lähtevällä oppilaalla on mahdollisuus hakea apurahaa, jolla maksaa jatkokoulunsa koulun vuosimaksut. Sambiassakin, niin kuin monessa muussakin maassa, kaikki koulutus on maksullista ja se estää valtaosan lapsista pääsyn opintielle.

Vielä muistuu hyvin mieleen kipakka lokakuinen aamu kymmenen vuotta sitten, kun kurvasimme Tarimaan suuntaan noutamaan neiti Vänskää mukaan kyytiimme. Edessä oli matka suureen tuntemattomuuteen; itsekin ensimmäistä kertaa lähdössä Livingstonen jalanjäljillä Afrikkaan, vielä tuolloin itselleni suureen tuntemattomaan.

Kymmenen vuotta on kulunut nopeasti. Afrikan yhteistyökohteidemmekin kanssa olemme eläneet vauhdikasta yhteiseloa ja saaneet myös hyvin paljon aikaiseksi.

Tänään aamupäivällä tulee auto noutamaan kotoa hieman ennen klo 11. Epävarmuustekijöitä riittää tälläkin matkalla, mutta turhia on syytä murehtia. Asioille on tapana kuitenkin hoitua. Kiitos kaikille, jotka ovat olleet vahvasti tukemassa tämänkin matkan toteutumisessa.

 

Mitä pallo kertookaan tulevasta? Onnellista lomaa!

Ohessa näkyy Rachelille Johannesburgissa annettu paperi, jonka perusteella hänelle oli sanottu, että paluulento on kunnossa.

Klikkaa tähän lisätäksesi tekstiä. Kerro hieman vaikkapa itsestäsi, harrastuksistasi ja työstäsi.