Narvan torin viimeisellä kerralla toriväki näytti silmin nähden ilahtuneen kunnanjohtaja Hirvosen käynnistä torilla. Kaikki eivät viestineet pelkästään kyräilemällä vaan heittäytyivät reilusti juttusille. Kunnanjohtaja oli vilpittömän hämmästynyt väkimäärästä, joka oli paikalla torilla.

Christine lähetti kuvan, joka kertoo, miten kirjoja on lapsille käytettävissä. Kummit muuttavat tilanteen ensi vuoden alussa: jokainen saa oman kirjan.

Koulu alkoi jälleen iloisissa merkeissä Isengessä koronatauon jälkeen.

PUUSTI CATERINGIN rakennustyömaa 1.7.2021

PUUSTI CATERINGIN rakennustyömaa 8.7.2021

PUUSTI CATERING 22.7.

Puusti Catering lähes valmiina elokuun lopussa

Kuvassa 5.5.2021 vaaleilla valittu Vesilahti Community School´in uusi koulun johtokunta. Toinen ja neljäs vasemmalta ovat kuvassa opetusministeriön virkamiehiä.

Kristiina Hörkösen naistenpäivä blogi meille läheisestä aiheesta.

Kukaan teistä ei voi ymmärtää, miten ihanaa meistä on saada tulla kouluun. Olemme uusia eskareita!

Videota ei löydy

Tauno oli varsinainen mestari korttipelissä. Kuvaajan tappio pelissä aiheutti aikanaan tällaiset tunnelmat. Monen mielestä kotihoito on raskasta sen kai tämäkin kuva vahvistaa. Kannattaa kokeilla!

Videota ei löydy

Videota ei löydy

Pitäisikö meidän nyt vuoden vaihtuessa maksaa taas klubin jäsenmaksu. Saa sen kyllä maksaa kesken vuodenkin, jos vaan varallisuus antaa myöten. 10€, onhan se iso raha.

Elämä on ihanaa
Kun sen oikein oivaltaa
Ja kun lentää siivin valkein niin kuin joutsen
(Rautavaara)
- vai mitäs tuumaat?

Tänään sunnuntaina 4.2.2018, kun ulkona on -15C, emme tappele sisällä ja saimme varmistettua senkin, että talon isännällä on nyt meille aikaa. Tietokone on käyttökiellossa.

Lahjoituksen luovuttajat ja vastaanottajat Gofore Oy:n pääkonttorissa Tampereella 13.9.2017.

Kiitos kaikille menneiden vuosien yhteistyöstä! Hyvää elämää kaikille muillekin!

HAPPY DAYS ARE HERE AGAIN

UUSIMMAT TEKSTIT LOPUSSA - RULLAA LOPPUUN / NEWEST TEXTS IN THE END -ROLL ON

 

 
22.09., keskiviikko
 
Tänään saattaakin olla poikkeuksellisen vähän väkeä iltapalaverissa Teamsissa, koska isolle osalle vakijoukkoa näyttää tälle päivälle osuneen erilaisia henkilökohtaisten laitteistojen päivittämisiä ja varaosahuoltoa. Silti meidän täytyy koittaa saada whatsup -viesteissä viikon aikana liikkuneiden asioiden osalta aikaiseksi tärkeitä päätöksiä, joten toivottavasti väkeä saapuu paikalle mielipiteineen. Uusiakin mahtuu mukaan, kun pyytää linkin ennen palaveria 050 5012 760  tai tapani@isengeclub.fi. Ohjelmassa lisäksi yksinäisyyden torjunta ensi viikosta alkaen, kun toritoimintakin 25.9.2021 päättyy.
 
Tänään muutaman muistutuksen jälkeen tuli lista nimiä oppilaista, jotka ovat viime viikkojen aikana tulleet uusina kouluun. Ei kuitenkaan mainintaa oppilaan luokasta. Lisäksi on mielenkiintoista, että kun lukukausi alkoi oppilaita oli noin 50 ja kun koulu uudelleen käynnistyi koronasulun jälkeen, oppilaita rehtori kertoi olevan 84, vaikka tosin hänen listassaam oli 81 nimeä.
 
Kaipaamme kuitenkin oppilasluetteloja. Tuolla sivulla Isenge School on se lukuvuoden alun listaus. Meillä on monta syytä vaatia näitä nimiä, mm. kummioppilaiden seurannasta ei tule mitään, jos ei meille toimiteta oikeita nimiluetteloita.
 
Ruokaankin kului tällä kertaa merkitetävästi enemmän rahaa, mikä selittynee oppilasmäärän kasvulla, mutta se ei voi perustua yksin kirjalliseen luvun ilmoittamiseen. 
 
Nyt olemme jo keskiviikkoillassa ja onnistunut Teams-palaverikin on takana, mutta jätän sen lukuisten päätösten informoinnin huomiseksi, sillä tässä välissä tapahtui jotain muuta, joka on tämänkin alueen asukkaille paljon, paljon merkityksellisempää lyhyellä tähtäyksellä.
 
Pirkanmaan Kokoomuksen piirihallitus on tänään nimennyt aluevaaliehdokkaaksi Vesilahdesta emeritus kunnanjohtaja Erkki Paloniemen.
 
Aika mielenkiintoinen uutinen. Olen täysin esityksen takana. Herra Paloniemellä jos kenellä on laaja tuntemus Pirkanmaan kunnista ja sitä tietämystä noissa tehtävissä tarvitaan. Ei sinne mennä erityisesti ajamaan vesilahtelaisten ukkojen ja akkojen asioita vaan kaikkien pirkanmaalaisten tasapuolisten palveluiden toteuttamista tukevaa toimintaa. Tehtävä on mitä vaativin!
 
Joku voi pohtia onko Paloniemi kokoomuslainen; ainakin kohta on, kun maksaa puolueen pienen jäsenmaksun. Eikä se tässä ole tärkeintä. On hieno asia, että sydän sykkii Vesilahdelle, mutta sen lisäksi on valtava rikkaus, että on vuosikymmenten aikana kerääntynyt tietoa koko Pirkanmaasta. Nyt kaikki mukaan tukemaan, jotta saamme Erkin edustamaan sote-asioiden järjestelyjä maakunnassamme. Itse ainakin ilmoittaudun tukijoukkoihin, jos kelpaan.
 
Reino päätti keskiviikkoillan Teamsimme Aale Tynnin sanoin:
 
On päivä syksyinen, niin kuulakas ja lämmin.
Oi,armaan läheisyys nyt sydämen saa lyömään kiihkeämmin.
Vaan liki aika on, kun virta jähmettyy ja rauhaa sen ei enää tuuli ryöstä
ja veri sydämestä syvyyden ei poskiini voi syöstä.

Oi polku paluuton !
Vain hetken hohtaa syksy vaahteroissa.
Kun puihin lankee härmä hopeinen, olemme kaikki poissa.
Valoa ihmeellistä, häipyvää vain hetken hohtaa elämämme taulu.
Kimallus kaiken ylle leviää: hymyily, kyynel, laulu.
 
Kiitos jälleen liikuttavasta illasta.
 
23.09., torstai
 
Todella rauhoitimme eilisillan tuolle vesilahtelaisittain merkittävälle uutisell, jonka mukaan tulevissa aluevaaleissa Vesilahden kunnan alueelta Kansallisen Kokoomuksen listalle on vahvistettu ainoana ehdokkaana Erkki Paloniemen nimi. Vaikka porukkamame tavoitteena on tukea koko maailmankaikkeuden kehitystä ja siellä heikompiosaisten arkea, mutta kyllä sitä vanhenevien suomalaissukupolvienkin takia pitää ajatella myös sitä, miten tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti tulevaisuudessa sosiaali- ja terveystoimenpalvelut jakautuvat tässä maakunnassa. Se on iso kysymys, johon vastauksien etsiminen ei tapahdu ihan vain sattumalta joissain kokouksissa istumalla. Se vaatii valtavaa paneutumista, tietoa, yhteistyökykyä ja alueen tuntemuksesta ja kontakteista on merkittävä apua asioita valmisteltaessa.
 
Kyllä täällä kuitenkin kiinteästi eletään myös noissa maailman asioissa.
 
Eilisessä kokouksessa oli keskimääräistä vähemmän väkeä paikalla yhteensattumien vuoksi, mutta silti poissaolevatkin olivat hengessä mukana ja saimme asioita eteenpäin.
 
Päivitettyjä oppilasluetteloita ei ollut vieläkään esittää. Steven ei ollut saanut uusien oppilaiden nimiä rehtorilta ja me sitten annoimme ne hänelle kokouksessa, tosin ei meilläkään ollut luokkakohtaisia tietoja. Noilla ihmisillä on kyllä uskomaton kyky olle vuorovaiktuuksessa keskenään. 
 
Totesimme, että edellisenä päivänä toimitetun luettelon ja laskun mukaiset koululounaiden valmistamiseen tarvittavat tavarat on hankittu ja niihin liittyvät kaikki kuitit on toimitettu. Huomautimme vain siitä, että hiilien ja maapähkinöiden toimittajan nimi pitää myös näkyä laskulla, samoin kuin kuljettajan nimi matkalaskussa.
 
Johannan esityksestä ja sitten muiden kannattamana lupasimme kustantaa pyydetyt tarvikkeet opettajien motivaation nostamiseksi kansainvälisen opettajan päivän juhlistamiseksi 5.10.2021. Hankinnan kokonaiskustannus on 78 euroa ja suurimman osan siitä vie viidelle opettajalle hankittavat teemaan liittyvät t-paidat. Lisäksi ostetaan hieman syötävää.
 
Aamusta oli kuitenkin taas pakko laittaa jakoon yleiskommentti:
 
According to our experience there has been no one in the village like Steven who has send us asked information in proper time, had good contact with the Gofore Ltd, began computering lessons, where pupils really go and take part. If teachers whom you are talking about behave like all other teachers at school now: when we have experienced some activity from teachers side not incl asking money. For us it is most important that we get material to be published so that people here can follow and see that the collected money is used for the benefit of children. Myself I am very sad that those musical instruments are not used for children to develop their musical skills but for a little group of people dancing at the church ceremony. Huh huh. Still waiting the lists of the pupils class by class according to alphabetical order and written right.

Joillain on kova halu syrjäyttää Steven näistä koulun toiminnoista. Siksi tivasin Christineltä, ymmärtääkö hän tietotekniikan merkityksen tässä projektissamme. Vastaukseksi sain munkkibembaa, eli hän vetosi jälleen ylempiinsä valtion virastossa, että asioista ei oikein saisi puhua. Meillehän sopisi vain se maksajan rooli.

Mielenkiintoiset ajat jatkuvat.

Kummilapsi      +8€. Kiitos!
 
Torikauden nyt lauantaina päättyessä ja syksyn aikataulujen vähitellen varmistuessa täytyy lyödä kiinni muutama leivontapäivä, joihin voi jättää tilauksia tänä syksynä. Päivät ovat
 
perjantai 29.10.2021
perjantai 17.12.2021
 
Noina kertoina tuotteet voidaan toimittaa kotiin, ei sentään yksittäisiä pullia. Varattavissa ovat ihan perustuotteemme, mutta tuossa joulun alla lisäksi taatelikakut, englantilaiset hedelmäkakut, maustekakut ja vajhan ajan hapankermakakut. Tilaukset tulee toimittaa kyseisen viikon torstaihin klo 18 mennessä tapani@isengeclub.fi tai tekstiviestillä 050 50 12760. Viestiin myös maininta toivejankohdasta, jolloin tuotteet voi tuoda. Oletus on, että kuljetukset ajoittuvat klo 17-21.
 
Kiva, että tilauksia tuli huomisellekin toimitukselle.
 
Tänään Steven lupasi, että tietokone on koulupäivän aikana opettajien käytettävissä myös koulun toimistossa. Olen tivannut Steveniltä ja Christineltä ymmärtävätkö he, mikä merkitys koulun kannalta on tasokkaalla ja jatkuvalla tietotekniikkaopetuksella. Christine kirjoittaa, että asia on sitten kunnossa, kun valtio osoittaa koululle tietotekniikan opettajan. En saa millään näitä kahta pököpäätä yhteistoimintaan. Se on kuitenkin meidän näkökulmastamme varma, että koulun laajenteumisen yhteydessäkään emme anna tietokoneitten omistusta valtiolle. Siinä kävisi aivan samoin kuin Neuvostoliiton taloudelle. Kun kaikki on kaikkien yhteisessä omistuksessa mikään muu ei toimi kuin se, että minä saisin leipoa pullaa.
 
Odotan todella mielenkiinnolla Pietarin toimistomme käyntiä kylässä ja raporttia kaikesta.
 
Tänään oli kirkkovaltuuston kokous. Aikaisemmin olen ymmärtänyt, että seurakuntatalon viereinen rakennus olisi purkamiskuntoinen. Seppo Parkkila tajusi esittää valtuustolle vierailua vieressä olevaan tilaan ja käsitys tilanteesta muuttui täysin. Kaikki vanha roina pitää saada paikasta pois. Ei julkisissa tiloissa voi olla mitä ihmeellisempiä mahdollisesti lahjoituksina saatuja romppeita. Ihmekös, että tuoksuja saattaa syntyä. Onneksi havainto tehtiin tässä vaiheessa ennen kuin mitään peruuttamatonta on tapahtunut.
 
Kuulin kokouksessa, että Kokoomus on nimennyt aluevaaleihin ehdokkaaksi Vesilahdesta Erkki Paloniemen. Koitin vaikuttaa hämmästyneeltä, ja kuuntelin ilolla, miten erinomaisena tämäkin ihan toisen puolueen mandaatilla valtuustossa istuva henkilö asiasta kommentoi. Ei tässä tarvitse meuhtoa millään åuolueilla, vaan asiaosaamisella ja persoonan henkilökohtaisilla taidoilla. Tarvittaessa hän voi lisäksi pyytää puheiden valmistelijaksi Vesilahdessa asuvaa veljeään, joka Mesimestareiden toimitusjohtajan ohella ovat Vesilahden parhaita puheiden laatijoita silloin kun olisi syytä raapaista myös tunteisiin.
 
24.09., perjantai
 
Eipä koneelle ehtinyt koko päivänä.
 
Pullatilauksia sateli ja se piti jonkin aikaa kiireisenä, lisäksi sain kutsun lounaalle ja selllaista ei ole todella elämäni aikana usein tapahtunut varsinkaan siten, että kutsujat todella kustantavat itse tarjotun aterian, eikä sitä kaadeta velkaantuneen yhteiskunnan päälle. Kiitos vielä tässäkin kutsusta ja ateriasta. Tämä kirjattu merkintä ei tarkoita kuitenkaan sitä, että erityisesti odottelisin kutsuja, arki on vielä tulevat 18 kk varsin vauhdikkaita.
 
Olipa taas hieno päivä! Sivistysjohtajankin kanssa oli virkistävää käydä lyhyt keskustelu positiivisesta asiasta, josta suuri joukko ihmisiä tulee varmasti ilahtumaan.

EiLa seurasi aktiivisesti leivontaa ikkunalla. Se näyttää viihtyvän tuolla vapaudessa, mutta silti selvästi seuraa kaikkia talon kaverusten liikkeita ja on aina valmiina lenkkiseuraksi.

Järjestelmä viestii viikottaisista kävijämääristä sivustolla ja oikein ilahdauttavina luvut näyttävät säilyvän. Uusia jäseniä ei sen sijaan ole enää ilmaantunut. Sen suhteen klubilaiset voivat koittaa alkaa akvitoitua.

25.09., lauantai               Narvan tori siirtyy talvilomalle

Tunnelmat eivät ole lainkaan haikeat, vaikka tiedämme, että tänään Narvan tori on viimeistä kertaa avoinna tällä kaudella. 

Aamulla klo 5.30 kavereiden kanssa pihalle pimeyteen ja pikaisesti sisälle. Aamulehdestä sai järkyttyneenä lukea visoita tulevan soteuudistuksen taloudellisista vaikutuksista. Kunpa vielä jostain löytyisi maalaisjärkeä, joka viestisi kaikille päättäjille, että ainahan on maksettava - eikös juu - mitä tässä maailmassa velkaantuu. Täytyisi löytää silmiä, jotka osaavat nähdä sen turhuuksien turhuuden tuosta kaikesta yltäkylläisyydestä.

Ennen klo 7 olin jo luovuttamassa ensimmäistä päivän ihan kookasta tilauspullakuormaa Vesilahden Kirkonkylässä.

Narvaan saapuessa tervehti iloinen vihannesmyyjä ja pikimmiten paikalle saapuivat tämänpäiväinen arpaosaston johtaja apulaisineen, jotka siirsivät arpajaistavarat autosta pöydille.

Odottava tunnelma, mutta tuleekohan tänne siltikään ketään. Harmaata on ja monia varmaan nukuttaa.

Vielä mitä! Hieman klo 9 jälkeen toriaukio vilisi väkeä ja huomasin kaupan suunnalta torille saapuvan myös Hirvosen Tuomaksen. Hyvään aikaan osasi paikalle poiketa. Oli kyllä vilpittömän hämmästynyt paikalla olleiden asiakkaiden määrästä; myyjiähän ei tähän aikaan enää kovin runsaasti paikalla ole.

Meidänkin myyntipöydällämme oli todella vipinää. Kukaan ei oikeastaan millään tavalla muistellut viime viikonlopun erikoistapahtumaamme Narvan Nuorisoseurantalolla ja ehkä parempi niin. Täyttä höökiä eteenpäin kohti uusia haasteita, sillä niitä riittää. Yksi henkilö pahoitteli, että ei ollut saanut kutsua tilaisuuteen, mutta minullahan ei siihen asiaan ollut mitään tekemistä. Kommentoija tosin jatkoi, että ei kyllä olisi ao. viikonloppuna ollut edes paikkakunnalla. Saipahan sanottua.

VESILAHTI COMMUNITY SCHOOL, NAMES

                                       PRE SCHOOL.

 1. EMMANUEL LWALABA
 2. Destiny simbaya
 3. Mirriam nbala
 4. Joshua mbindawina
 5. Levis chongo
 6. Naomi mwans
 7. Keldah mwans
 8. Joyce hamoonga
 9. Dorcas mwile
 10. Monica tembo
 11. Olipa nkhata
 12. Eunice zimba
 13. Blessing muza
 14. Caleb mbindawina
 15. Eliya siwale
 16. Elizabeth mafola
 17. Royd nkhuwa
 18. Frank mabumba
 19.  Nelson mwape
 20. Christopher simunthala
 21. Gladys chilufya
 22. Purity siakalolo
 23. Gift mwewa
 24. Obed kalungushi
 25. Luis mwamba
 26. Samuor Makala
 27. Angel chisenga
 28. Robbert chisenga
 29. Sandra mwiing

GRADE ONE BOYS

 1. Chande blessings
 2. Chibala  abeli
 3. Kangwa luckson
 4. Lubamba Emmanuel
 5. Lwalala dimas
 6. Mbala emmison
 7. Miti Joshua
 8. Mashing robbson
 9. Mwansa Patrick
 10. Shumba Emmanuel

 

 

GIRLS

 

 1. Chibila sarah
 2. Chimfwemba  sharoh
 3. Chomba patricia
 4. Kangwa anabel 
 5. Mtonga faith
 6. Mushinga lness
 7. Tembo rabecca

 

GRADE TWO BOY

 

 1. CHIBWESHA shadnck
 2. Chilufya Joshua
 3. Hamoonga Oscar
 4. Kasoka steven
 5. Mbewe robbson
 6. Maleya steven
 7. Siwale john

 

GIRLS

 

 1. Chisenga Racheal
 2. Chisenga emma
 3. Lufoma hanna
 4. Lwalaba josphine
 5. Makumba Jessica
 6. Mpuada Edwina
 7. Mwansa casthrin
 8. Mwenya jackline
 9. Mwiinga sitabiso

 

 

GRADE 3 GIRLS

 1. Tisa daka
 2. Josephine mwila
 3. Regina chisenga
 4. Brenda makumba

 

BOYS

 

 1. Christinal shumba
 2. King chibamba
 3. Given mukonka
 4. Mudenda brirlant

 

 

GRADE 4 GIRLS

 1. Cathrine hamoonga
 2. Grace mwika
 3. Taulai chiwesha
 4. Rodah chiwesha
 5. Maggret phiri
 6. Taonga phiri

 

BOYS

 

 1. John bwalya
 2. Stanely mwape
 3. John sinkala
 4. Austine sinkala
 5. Simon siwala
 6. Richard makumba
 7. Current sibusenga

 

Tässä tapahtuu lauantainakin aika tavalla. Pietarin toimistosta Venäjältä viestitään:

"Now starting to prepare for a trip. Sort out al the info, prepare questions and ideas, and also stuff to bring with me. I’ll get first aid kit, but what about anti-malaria pills? Is it better to get them on place, or beforehand?"
 
Vetoan todella kaikkiin, että koittaisitte etukäteen viestiä kysymyksiä ja kommentoida mielessä olevia asioita. Teitä on kuitenkin aikamoinen joukko, jotka olette aikaanne laskematta nyt reilun vuoden ajan seuranneet hyvin tiiviisti käytännön asioiden hoitamista ja valmistelua tuon kylän kanssa. Ivan arvostaa suuresti asiantuntemustanne ja kiinnostustanne. 
 
26.09., sunnuntai
 
Nimilistan saapumisen jälkeen laitoimme matkaan Kummioppilas Uutiset 2/2021, jossa totesimme mm.:
 

"Meille on ilmoitettu, että lukuvuoden alusta koulun oppilasmäärä on noussut reilusta 50 lähes 90 oppilaaseen. Tämä on hämmästyttävää. Nyt yritämme alkaa markkinoida uusille ihmisille Kummiksi ryhtymistä, sillä jos oppilasmäärän kasvu tarkoittaa oppilaiden pysyvää koulunkäynnin lisääntymistä, tarvikkeita tarvitaan toki enemmän.

Samalla pyydämme teitä ystävällisesti tarkistamaan, että tuosta tänään toimitetusta oppilasluettelosta löytyy varmasti myös teidän kummioppilaanne nimi. Sattui nimittäin niin, että kun Narvan tapahtumaan paikan päälle ilmoittautuneille Kummeille Isengen koulun lapset olivat lähettäneet pienen henkilökohtaisen tervehdyksen ja erään perheen kohdalla kävi niin, että he saivat viestin kahdelta kummioppilaalta, mutta kun oppilasluettelo tänään julkaistiin, siinä ei kuitenkaan ollut kirjattuna toista oppilasta.

Pahoittelemme tämän aiheuttamaa vaivaa. Tiedämme, että jo nuo isengeläiset pitävät meitä varsinaisina maanvaivoina, kun vaadimme koko ajan kaikesta selvityksiä, mutta kun kaiken pitää perustua täydelliseen rehellisyyteen, niin emme voi asialle mitään. Tosiasia on, että meillä on ollut osin jokaviikkoisesta torista johtuen tekemistä melko lailla, eikä aika oikein meinaa riittää tällaiseen tarkistamiseen. Uskomme, että Kummi on paras mahdollinen toimija katsoessaan, että oma kummioppilas löytyy listalta.

Jos teiltä on sattunut joutumaan kateisiin se luettelo, jossa kummioppilaat on mainittu, voimme toki toimittaa sen teille uudestaan. Kiitämme yhteistyöstä!"

"Jos olette jaksaneet seurata tarinaa Isenge Clubin nettisivulla erityisesti sivustolla Happy days are here, olette tietoisia siitä, että koulun rehtorin erottaminen peruttiin. Saimme paikalle valtion kouluviranomaiset ja he havaitsivat monia mielenkiintoisia asioita: koulu on erinomaisessa kunnossa ja erityisesti sen tietotekniikan opetus ja -välineistö on Sambian olosuhteissa huippuluokkaa. Olette osaltanne olleet mahdollistamassa tätä ja siksi lämpimät kiitokset. Nyt valtion viranomaiset ovat valmiita selvittämään koulun laajentamista 0-8 -luokkien kouluksi. Asia on valmistelussa.

Yhteistyö Gofore Oyj:n kanssa sujuu erinomaisesti ja yrityksen yhteiskuntavastuujohtaja on luvannut tuen jatkuvan koulun tietotekniikkaopetukselle, kunhan se säilyy meidän määräysvallassamme. (=vastuu laitteista)"

"Isenge Clubin toimintaa johtaa toistaiseksi Pietarin toimistosta Ivan Zhuk ja hän on määrännyt kylään tarkistuksen lokakuussa 2021, mikäli kaikki matkajärjestelyt on mahdollista toteuttaa. Matkaan liittyvät kustannukset jokainen osallistuja suorittaa henkilökohtaisesti, eikä matkakuluihin voi käyttää hyväntekeväisyyteen kerättyjä varoja. Matka kohdistuu tällä kertaa vain kylään. Vierailun aikana hankitaan Puusti Cateringiin heinäkuussa 2020 Narvan torilla kerätyillä varoilla kaasuhella ja varusteet. Vieläkin koulun ruoka valmistetaan ulkona avotulella.

Matkasta on ilmoitettu Isenge Clubin sivuilla ja paikallislehdessä ja ryhmään sopii vielä hyvin mukaan."

Tuon Ivanin tarkastusmatkan on tarkoitus olla salainen, joten toivomme, että asiasta ei sinne päin etukäteen vihjata. Tosin en itsekään tarkkaa kylään saapumispäivää tiedä, enkä usko, että siellä kovin monta päivää jaksettaisiin varuillaan olla. Eikä meillä ole vielä tiedossa niitä teemojakaan, jotka ovat erityistarkastuksen kohteena.

Noita Instagramiin kylästä lähetettyjä videonpätkiä on seurattu ihan mukavasti:

Matematiikan tunti uusilla opetusmetodeilla 55 katselijaa
Välitunnilla tyttöjen musisointia 80 katselijaa
Tietotekniikkakerhon harjoittelua  77 katselijaa
Pallonpeluuta JaJa Arenalla 84 katselijaa
Piirretyn elokuvan katselua pimennysverhoilla pimennetyssä tilassa 88 katselijaa.

Tosin Nöpö on edelleen ykkönen tepastellessaan Peltosaarentietä 134 katselijaa.

Christineä ja Steveniä on videonpätkistä kiitelty ja koitettu selvittää niiden merkitystä. Lisäksi on esitetty ajatus, että jos joskus sopisi lasten kanssa etukäteen jostain kuvauksesta, josta olisi heidän kanssaan puhuttu etukäteen. Samalla vinkkaamme, että lapsille voisi myös näyttää näitä työn tuloksia.

Päivällä erittäin upeassa säässä metsään tavoitteena löytää sieniä. Ainakin 7-10 ruoka-annoksen verran niitä löytyi ja samalla tuli tehtyä lehtikaalichipsejä viimeisistä puutarhan lehtikaaleista.

27.09., maanantai

Onpa jälleen upea aamu! Ja Kesonkulmassa on lounaaksi vaihteeksi jotain erilaista; sinne siis!

Christinen viesti oppilasmääristä 6.9.2021 kertoi seuraavaa: 
 
"The pupils by gender and grade , grade 0 18 boys, 15 girls, grade 1. 7 girls, 8 boys. Grade 2 6 girls, 8 girls. Grade 3 , 5 girls, 4 boys. Grade 4, 6 girls and 8 boys total 85."
 
Siksi kirjoitin hänelle:
 
"You send this to us the 6th of Sep and after that you told two times with pics that new pupils have come to school. In your list they are 85 on the 6th of Sep, now they are 83. I know I am simple, but so simple, IT IS a news to me too." Jokatapuksessa onhan tuo luku erinomainen, mutta silti täällä sitä ehkä todella pitäisi panostaa hallintoon toisin kuin jossain muualla.
 
Nyt tuokin nimilistasotku alkaa vähitellen selvitä. Christine sanoo, että syyn täytyy olla Stevenissä, joka on sitten kirjannut nimet häneltä saamistaan papereista. Aika vaikea saada selvyyttä, mikä on suku- ja mikä on etunimi. Sillä ei kai niin suurta merkitystä ole, mutta varma tieto pitää saada siitä, että nimien takana on oikeat ihmiset, eikä kyseessä ole mikään Veikko Hurstin kaltainen hyväntekeväisyysaterian tarjoaminen kaikille paikalle saapuville.
 
Olemme saamassa apua listan muokkaamiseksi luettavammaksi ja se mitä koko ajan olemme koittaneet selittää, eattä kun sen kerran tekee, niin muutokset on helppo kirjata, mutta ...
 
Ennen iltaa ajettiin vielä vauhdilla erääseen pankkiin noutamaan tärkeää paperia, joka paljastui samaksi paperiksi, jonka noudin ja toimitin tarvitsijalleen viime viikolla. Osataan sitä sählätä muuallakin kuin Afrikassa!
 
28.09., tiistai
 
Maanantai-iltana tuli virkistävä viesti St Georgenista Saksanmaalta: siellä halutaan antaa kaikki mahdollinen henkinen tuki Erkin ponnistuksille pian edessä olevissa aluevaaleissa.
 
Täällä taas vastaanotetaan aineistoa Isengestä Pietarin toimistomme pyynnöstä. Ensinnäkin Christine on henkilökuntineen koonnut aineiston tarvikkeista, joita tulisi hankkia, jos rahoitus löytyy, uuden lukuvuoden alussa:
 
"Here is the list of the things needed next year
 
1) syllabus from 1 to 4 all subjects.
2) pupils' books in all subjects, 6 copies each.3) teacher's guide in all subjects. One copy each.
4) Grade 0 books 15 copies each subject.
5) manilla papers,flip charts, crayons, pupils exercise books, pencils,pens, paper glue,pins ,bostic ,boxes of white white chalks,pointers,dusters etc.
 
For the kitchen , one big pot and the small one, a dish, and the curtain for the office.
 
For the out going pupils (tarkoittaa oppilaita, jotka nyt tammikuussa siirtyvät jatkamaan opintojaan Roma-koulussa 5. luokalle):
Shoes , uniforms  (Sambiassa jatkokoulussa oppilaalla tulee olla kouluasu), school bags, shocks ,books, Jessy ,pens, pencils and school fees.
 And school fees for those who graduated last year and that other year.  (Lukukausimaksut myös aikaisempien vuosien oppilaille, jotka ovat lähteneet Vesilahti Community Schoolista, nämä maksetaan Selma and Tauno Fund ry:n tililtä.)
 
At the moment we have managed to send this,we will send some more some other time. Thank you."
 
Jos saatte selvää, käykääpä listaa läpi ja voimme sitten Pietarin kautta välittää tietoja Sambiaan. Kaikesta kannattaa kysyä.
 
Kummilapsi      +100€, erillislahjoitus koulutarvikehankintoihin. Kiitos!
Kummilapsi      +5€ +20€. Kiitos!
Vanhainkoti      +100€. Kiitos!
Kolu Transport  +440€. Kiitos!
 
Nuokin luvut kertovat, että meillä on todella haastavia aikoja edessä valmistelun suhteen. Vain muutama viikko sitten oli tilanne, jolloin valtion viranomaiset eivät suunnitellun mukaisesti päässeet saapumaan koululle, koska kuljetusta ei ollut mahdollisuus mitenkään järjestää. Ei meidän toki ole tavoitteemme koko valtion ongelmaa poistaa, mutta tuokin tilanne kertoo yleisestä tilanteesta jotakin.
 
Suuremmin olen järkyttynyt siitä, että viikonloppuna Christine vastasi, että hän ei alkuunkaan tiedä, mitä Kummien toiminta tässä hankkeessamme tarkoittaa. Viime vuonna Christine oli innolla nauttimassa koulun kummioppilaiden kanssa tarjolla ollutta pikkujouluateriaa. Olen nyt pyytänt Steveniä ensin selvittämään asiaa Christinelle, jollakin tavoin täytyy koittaa saada heitäkin puhumaan toisilleen.
 
Varsinainen kärsimysten tie saatiin tänään päätökseen: erään taloudellisesti aika ison yhdistyksen tilinpäätös saatiin siihen kuntoon, että saadaan hallituksen käsittelyyn ja siitä tilintarkastajille. Silti vielä roikkuu epämääräisenä huhtikuussa eräästä pankista lakkautetun tilin tilin lakkauttamisen jälkeen perityt kuukausittaiset pankkitiliveloitukset. Ne eivät ole ihan pieniä, kun kyseessä on yritystili. Noi miten kaipaankaan pankkeihin takaisin töihin Inkeri Huhdanperää, rouva Matikaista ja Marttilaa, Sinikka Kangasjärveä, rouva Helo-Penttilää ja Penttilää, Anneli Sirentoa sekä Leena Koivukangasta ja ketä kaikkia heitä vuosien varrelle mahtuikaan. Kyllä on monessa asiassa tällä hetkellä orpo olo.
 
Christinekin ilahdutti meitä videonpätkällä, jonka voin laittaa Instagramiin. Sitä on siellä klo 19.28 mennessä käynyt kurkkaamassa jo 28 katselijaa, mikä on oihan hyvä luku. Erittäin positiivista on se, että Christine on ymmärtämässä tämänkin näkökulman. Ihmiset, jotka tukevat toimintaa näkevät mielellään, mitä niitä tukirahoilla paikan päällä saadaan aikaiseksi.
 
Lisäksi Christine viesti inyt ymmärtävänsä, mikä tuon Kummien toiminnan tarkoitus on. Ilman heitä tällä toiminnalla ei olisi minkäänlaista jatkuvuutta.
 
Nyt kuitenkin vetoamme jälleen kaikkiin mahdollisesti Kummitoiminnasta kiinnostuneisiin: tulkaa mukaan toimintaan. Koulun oppilasmäärä alkaa nyt olla 90, kun se lukukauden alussa oli 54. Olemme pyytäneet nopeutetulla aikataululla tietoja tarvikkeista, joita uuden lukuvuoden alussa olisi tarpeellista hankkia. Vaikka Kummi saakin oman nimikkokummilapsen itselleen, tukirahoilla hankitaan kuitenkin opiskeluvälineet kaikille koulun lapsille, samoin kuin koululounas joka päivä. Jos Kummius kiinnostaa, laittakaa tekstiviesti 050 50 12760 tai sähköposti tapani@isengeclub.fi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 
 
 
 

 

 
 
 

 

 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

Mitä pallo kertookaan tulevasta? Onnellista lomaa!