Kielenopetusta vapaa-ajalla: Friends for life!

Hyvää Vesilahti-Isenge -päivää kaikille tänään 14.5.2020. MORO-lehtikin muisti sopivasti asiaa juuri tänään, mistä lämmin kiitos!

Sariolat Sambiassa: oik. levyn julkaissut Pellinan poik

Safarilla Botswanassa aamiaisella

Safariosuus Zambesi- joella

Viktorian putouksilla, kun vettä oli vähän

Videota ei löydy

Lounas annosteltu oppilaille valmiiksi

Ruokajono koululla

Keittäjä valmistaa koululounasta

Ruoka, yksinkertainenkin, tuo lapset kouluun

Kiitos tällekin talkooporukalle tämän mahdollista mises

Tauno oli varsinainen mestari korttipelissä. Kuvaajan tappio pelissä aiheutti aikanaan tällaiset tunnelmat. Monen mielestä kotihoito on raskasta sen kai tämäkin kuva vahvistaa. Kannattaa kokeilla!

Videota ei löydy

Videota ei löydy

Pitäisikö meidän nyt vuoden vaihtuessa maksaa taas klubin jäsenmaksu.

Elämä on ihanaa
Kun sen oikein oivaltaa
Ja kun lentää siivin valkein niin kuin joutsen
(Rautavaara)

Tänään sunnuntaina 4.2.2018, kun ulkona on -15C, emme tappele sisällä ja saimme varmistettua senkin, että talon isännällä on nyt meille aikaa. Tietokone on käyttökiellossa.

Lahjoituksen luovuttajat ja vastaanottajat Gofore Oy:n pääkonttorissa Tampereella 13.9.2017.

Kiitos kaikille menneiden vuosien yhteistyöstä! Hyvää elämää kaikille muillekin!

HAPPY DAYS ARE HERE AGAIN

UUSIMMAT TEKSTIT LOPUSSA - RULLAA LOPPUUN / NEWEST TEXTS IN THE END -ROLL ON

 

23.05., lauantai

"Kylläpä olette olleet ahkeria ja idearikkaita. Tellä on sitä tietämystä paikallisista oloista. Hyviä ajatuksia ja  mahdollisia toteuttamiseen " pikkuhiljaa".. Kiitos viesteistä.Kaunista kesänalkua toivotellen."

Tällainen tervehtii meitä lauantaiaamuun. Kiva, kun jotkut lukevat ajatuksella ja vaivautuvat kommentoimaan. Sitten kun saisimme vielä Afrikankin heräämään. 

Näyttää siltä, että joihinkin ottaa kovin rajusti tuo ajoittain esimerkiksi Sambian valtiota kohtaan osoittamamme kritiikki. Tällä kertaa se liittyy tuohon koulujen aloittamiseen ja oppilailta puuttuviin tarvikkeisiin. Viestissä kehotetaan meitä pyytämään Sambian valtiolta asiasta ”notifikaatio”. Aika lailla menee yli oman ymmärrykseni, mutta en siitä nolostu, olen siihen tottunut. Toisaalta jos henkilö on Sambian kansalainen ja ajatuksena tässä työskentelyssä on puhaltaa  yhteen hiileen, niin voisi olettaa silläkin puolellakin jonkinlaista toimintaa.

Näyttää siltä, että myös Goforen osalta on tapahtunut taas laajaa valmistelutyötä. Käänsin aineistoja whatsup-viestinä niille, joita on viime aikoina poikkeillut linjoilla, että voimme käydä niistä keskustelua klo 15 alkavassa palaverissamme.

Tänään käsittelimme mm. tätä asiaa:

Laitoin tämmöistä Stevenille: Here's first some basics. You might  be familiar with these already. In the screens you see lot of numbers. MCC refers to mobile country code and 645 is Zambia. MNC refers to mobile network code and there airtel is 1 and MTN is 2 With these you can check that operator is correct, usually it is also decoded in provider part as in the screenshot you did sent.
Now the most important value is the dBm's. which means signal strength. it is negative and logarithmic scale so change of 3 units means doubling the power. Close or or under 90 is good and usually close to 100 or over is quite bad. With this you can try to find the best place for router. values in phone does not usually update immediately, so you need to wait few secs to see value in particular place.
Also turning the phone may affect to values. Usually the cell towers are in larger villages/cities and close to main roads. So facing the larger roads may give better coverage.
 Now in the bad name or near cell number there can be some terms like UMTS, GSM etc. Operators are not using these systematically in all places, but generally it goes like this 2G is same as GSM and usually data speeds are under 500kbs at best. Sometimes fastest GSM data is referred as EDGE. UMTS refers to 3G connection where speeds can vary a lot depending on the used technology. as basic it is 1-2Mbs at max, but with newer versions it may go up to 21MB in optimal cases These faster ones are also referred as HSDPA. 4G or LTE is up to 300Mbs.
But for all these the distance to cell tower and how well the device receives the signal affects a lot. And only thing that can be done is find to best place. or have more powerful external antenna.
Do you know how much it cost's in there to buy a router with external antenna connection?
t looks like there is a cell tower near to crossing of roads. (one coming from Fisenge towards Chilantali and from Luanshya to East)
and other most likely east from Dam.
If there are no too big hills between both of the stations might be possible for good coverage with directional antenna.
 Of couse the speed also depens on the load and technology of the station itself.
Also when you check the price for the router, could you check how much it costs to have a directional antenna for 3G with gain of 11-15dbi.
That type of antenna is fairly big (1m long or so) and requires setting to right diection. but it's powerful. Other option is to use stick antenna which works to all directions, but those are not so powerful. Usually you can double the distance with directional antenna compared to stick. Stick may give 2-3x compared to internal antenna.

Kiitos, kun olit mukana keskustelussa.

Aika kuluu. Pellina ei ole viime aikoina lainkaan vastaillut, eikä ongelmana voi olla vaikeus yhteyksissä, sillä yhteydet eivät ole koskaan olleet paremmat. Nyt on tehtävä niin, että heti, kun tulee mahdollisuus matkustaa Ndolaan, sinne mennään. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan, mutta aikaa ei kovin kauan ole pohtia lähtöä. Viisumia voi hakea rajalta, joten siihen ei tarvitse aikaa varata. Vastuisiin ja tekemisiin on nyt saatava selvät kuviot ta tämä sama nyhjääminen jatkuu hamaan hautaan asti ja olen taas omalta osaltani luvannut, että vanhempiin liittyvät sitoumukset tulee asianmukaisesti hoidettua. Sierra Leonessa asuva entinen Sambian valtion virkamies saa olla kriittinen esittämäämme kritiikkiä kohtaan, mutta odotan häneltä rakentavia tekoja suunsoiton sijaan.

24.05., sunnuntai


En lähettänyt millekään suunnalle ärsytysviesteja, joten viestirintamalla yö oli hiljainen. Ainoastaan Rachel vahvisti saaneensa lähettämäni sähköpostin, jossa näkyy kaikki erilaiset tämänhetkiset tekemisemme Afrikassan ja mietintöjä tulevaisuudesta. Viesti on varmaan ollut afrikkalaiselle keskimääräisesti yhden kerran lukemiseksi aika laaja, sillä Rachel lopettaa, että "I will finish up tomorrow thanks."

Eivät ne kyllä siellä keskenään kovin paljon keskustele, kun Rachel kyselee sitä jatko-opintoihin lähteneiden oppilaiden sponsorirahaa Selma and Tauno Fundilta. Se on lähetetty matkaan 12.3.2020, kun saimme kuulla suuren salaisuuden, että kouluvuosi siellä alkaakin tammikuussa, eikä syksyllä niin kuin olimme kuvitelleet. Rachel ei tiennyt, että tuo raha roikkuu nyt ilmassa, sillä tuolloin 13.3.2020 toimiston tietokoneet olivat Lyanshassa rikki ja sitten tuli korona ja sulki koko toimiston. Asiaa on koitettu alkaa työstää. Rachel lausuu viisaat sanat: "That´s true something must begin to hapopen now."

Levyraati tänään klo 15 ja siihenkin on vielä aika paljon tekemistä.

Huomenna näyttää kunnanhallituksessa olevan Lammasniemen kaava käsittelyssä. Monien kunnanhallituksien kokouksien alla olen vedonnut ihmisiin, että jos on jotain mitä olisi hyvä tietää ja pohtia, asiasta voisi olla yhteydessä. Hiljaista on yleensä ollut ihan niin kuin näissä klubinkin asioissa. Moni ihminen antaa vain ajan solua ja uskoa, että selvittiinhän siitä sota-ajastakin ja parempi olla sorkkimatta asioita.

Kansanvalta kylläkin toimiakseen edellyttäisi keskustelua ja sitä, että päätöstä tehtäessä tiedättäisiin, että tämä on meidän yhteisöllemme hyväksi. Niinhän toimittiin suuressa yhteisymmärryksessä yhtenäiskouluasiassakin, kun Vesilahden yläastekin lakaistiin historian maton alle.

Lammasniemen asian aika iso joukko kuntalaisia kokee läheiseksi. Tuleekohan yhteydenottoja ennen kokousta?

Hiljaiset sillat

5

4

4

4

3

2

 

 

22

Tässäkö se oli

4

3

3

4

4

5

 

 

23

Amado mio

5

5

4

5

3

4

 

 

26

Jäljet hiekassa

4

4

4

3

5

3

 

 

23

Uusi taivas, uusi maa

4

5

4

5

5

4

 

 

27

Puolipilvinen suhteellisen lämmin päivä ei estänyt klubilaisten kokoontumista tänään jälleen yhteen klo 15. Odotimme kaikki innolla levyraadin alkamista, mutta sitä ennen mainoskatkon aikana kävimme läpi jokaiselle tärkeät kuulumiset. Onhan edellisestä tapaamisesta ehtinyt kulua jo 24 tuntia. Mitään ihmeellistä ei ollut tapahtunut missään, ei edes Afrikassa.

Levyraadin tulokset jo tuossa olivatkin nähtävillä. Oli ehkä kaikkein monipuolisin kappalevalikoima mitä tähän asti olemme kokeneet, mutta hyvin näytämme tästäkin huolimatta arvioinnista selvinneen.

Jatkosta sovimme sen verran, että koronarajoitusten vapautumisten myötä mekin hellitämme tästä päivittäisestä tapaamisrytmistämme ja alamme 1.6.2020 alkaen kuitenkin kokoustaa viikoittain keskiviikkoisin ja klo 19. Tämä kuitenkin vasta 1.6.2020 alkaen. Toivomuksena on, että mikäli klubilaisella on tiedossa jokin käsiteltäväksi otettava asia, siitä oltaisiin ennakolta yhteydessä Tapaniin, jotta valmistelu voi asian osalta alkaa ennen kokoontumista.

Keskustelimme myös lähiaikojen mahdollisista liikkumisista. Mielitekoja olisi koittaa päästä Kato Stalokseen Nektar Beach Hotelliin matkailusesongin päätyttyä lokakuussa 2020. Katsotaan, miten asiassa käy.

25.05., maanantai

Aamuisella pihalenkillä kuulin, että eilinen tilanne, jossa Martti oli pysähdyttänyt useamman kulkuneuvon osalta liikenteen Mantereen valtaväylällä oli aiheuttanut laajempaakin keskustelua. Ylipäätään siis keskustelua, kun muuten näyttää siltä, että kukaan ei koskaan missään asiassa kommentoi mitään, mutta kun nyt noissa ”mitä kuuluu?” ja nukkumistervehdysviesteissä.

Tosiaan Martti loikoili eilen ennen aamupäivää aika lailla keskellä tietä tuossa taloni kohdalla. Ensimmäinen auto, jonka havaitsin, pysähtyi ja kiersi uupuneen lepäilijän ja seuraavaksi siihen ilmestyi valtavan suuri traktori, joka sekin pysähtyi. Siinä vaiheessa ehdin itse jo tielle ja häädin Martin pois lämpimältä tien pinnalta. Se kipitti allapäin lähimmän puun alle suojaan ja näytti sitten sinne jäävänkin pitemmäksi aikaa.

Aikamoinen kiertolainen ja aikanaan tämän seudun villikissojen kuningas. Vuosia sitten muistan tilanteen, kun Nöpö oli päässyt karkuun ja se löytyi kovan metelin perusteella eräästä puusta, johon voimansa tunnossa ollut Martti oli sen ajanut. Sain Nöpön sentään alas ilman ettei tarvinnut kutsua palokuntaa paikalle, mutta työlästä se oli.

Nyt sitten Martti on elämänsä lopputaipaleella, eikä näytä oikein saavan enää mistään huolenpitoa. Ukolle ja Nöpölle sopii, että pihalle voimme koittaa sitä hieman piristää tarjoamalla Virbacin Nutri-plus-cat -tahnaa hieman parempien kissanruokien kera ja kaksi kertaa on ehditty jo käydä läpi apteekinkin matokuuri. Ensimmäisellä kerralla tosin osan annoksesta saattoi näpistää pihalla vilistänyt siili.

Mielenkiintoista elämää.

Isengessä alkavat tänään tauon jälkeen aikuisten tietotekniikkatunnit. Katsotaan, monta saavat sinne paikalle. Kuun loppuun mennessä Stevenin pitäisi tehdä selko tekemistään töistä, jotta voimme maksaa seuraavan kuukauden palkan.

Tänään ei ole klubimme tapaamista klo 18, koska osallistun kunnanhallituksen kokoukseen.

Tuli poikettua pikaisesti apteekissa katsomassa tuota kissaa voimaannuttavaa mönjää, mutta sen hinta oli lähes kaksinkertainen verrattuna lääkäristä ostettuun pötköön, joten päätin siirtää ostosta ja siirtyä Alkon puolelle.

Se olikin ilahduttava käynti jo ennen ostosten tekoa. Mielenkiintoista kuulla ihmisten sukulaisuussuhteista, vaikka niillä nyt ei minulle sinänsä mitään merkitystä olekaan. Ihminen on aina ihminen, on nyt sitten syntynyt millaiseen tahansa sukuun. Keskustelu oli todella mielenkiintoinen ja koski aika painokkaasti koulupuolen asioita. Ihana kuulla, miten aikuistuneilla ihmisillä palat ovat alkaneet loksahdella paikoilleen ja tekeminen sekä yrittäminen on tuottanut tulosta.

Ohimennen vaihdoimme terveisiä myös entisten oppilaiden kanssa, joista yksi rakentaa omaa tulevaisuuttaan kaukana Brittein saarilla. Uskomatonta, miten paljon entisen lakkautetun koulun kasvatteja on siirtynyt kokeilemaan siipiään maailmalle. Samalla sain kuulla mielipiteitä illan kokoukseen liittyen Lammasniemen asiassa ja palautteen saaminen rauhoitti. Olen tottunut luottamaan tämän henkilön näkemyksiin.

26.05., tiistai  

Eilisen kunnanhallituksen kokouksen jäljiltäkään ei enää jaksanut mitään kirjata. Kokous kestikin ja sen jälkeen oli sitten vielä monta, pientä asiaa hoidettavana. Valitettavasti jouduin taas kokouksen pöytäkirjantarkastajaksi. Katsotaan, saadaanko luottamushenkilökonetta siihen mennessä kuntoon, että tarkistus sitä kautta onnistuisi.

Sinänsä kokous oli oikein rauhallinen. Mistään asiasta ei syntynyt suurempaa remakkaa, eikä kunnanjohtajan poikkeusolojen erikoisvaltuuksia enää jatkettu. Muuten päätökset ovat taas loppuviikosta kunnan sivuilla nähtävillä. Lammasniemen asia varmaan kiinnosti etukäteen kovasti ja jokunen yhteydenotto siitäkin tuli. Ympäristökunnissa tarkoillaan aika laajalla skaalalla rantatontteja tarjolle, viimeisimpänä asiasta taisi tiedottaa Nokia. Se on joka tapauksessa varmaa, että Lammasniemen kärki säilyy kaikkien ihmisten käytettävissä ja toivottavasti toiminnallisia ideoita syntyy eri puolilla.

Tämäkin päivä sai ihan oman luonteensa itsestään. Marttia ei aamusta näkynyt aterialla. Sen sijaan päivällä poikkesi lähiseudun asukas kertomassa, että tuolla erään naapurin autotallin edustalla makoilee hyvin huonovoimaisen tuntuinen mustavalkoinen kissa. Ajattelivat vetelevän aivan viimeisiään, ja lintukunnan kraakit ovat sen kimpussa nokkimassa ja kiusaamassa. Hain lumilapion, jotta voisin kiikuttaa sen sillä kotikulmille. Marttihan se oli. Makoili auringonpaisteessa, eikä juuri päässyt liikkeelle. Vasta kuin astuin aivan hänen viereensä, Martti pyrkii vaappumaan vasemmalla. Tarrasin siitä kiinni, eikä sillä juurikaan ollut voimia vastustella. Naapuri kiikutti lapion takaisin ja kannoin itse Martin tuulikaappiin ja aloin valmistella pientä saattokotia etuoven edustalle. Onneksi pihalla oli vapaana muutama aita, joista sai 12 m2 kehikon rakennettua ilman suurempia töitä.

Sheba-annos ravinneseoksella maistui välittömästi, samalla 2 dl ruokakerma katosi pian kiposta ja loppujen lopuksi ihan oman pihakaivon vesi tuntui ruhtinaallisen hyvältä. Martilla oli varmaan tuossa turkissa todella kova jano, kun vettä juuri ei mistään enää lammikoista löydy.

Näytti siltä, että se ihan asettuisi paikoilleen, mutta kun poikkesin eläinlääkärissä hakemassa tuota ravitsevaa mönjää, niin sillä välin Martti oli jo onnistunut kampeamaan itsensä kehikosta ulos ja oli juomassa vettä vanhalla paikalla lintujen ruokintapaikan lähellä. Sisua näyttää vielä löytyvän.

Mielenkiintoista se tällainenkin saattohoito.

Mukava uutinen oli sekin tieto Isengestä, että eilisellä aikuisten tietotekniikkatunnilla olisi ollut paikalla 13 henkilöä.

Erikoista, tänään sivulla näyttää poikenneen vähintään 300 ihmistä. Toivottavasti Afrikka-asia on se, joka vetää väkeä liikkeelle. Minun jälkeisinä vuosikymmeninä selviää entistä useammalle ihmiselle, että Afrikkaan olisi oikeasti kannattanut panostaa. Ei pelkästään niin, että rikkaat maat syytävät rahaa kaikenlaisiin kehittämiskohteisiin. Jos ne eivät tavoita ruohonjuuritason ihmisiä, avulla ei ole merkitystä. Näissäkin asioissa hallinnoinnilla useimmiten mennään kunnolla metsään, eikä se metsä Afrikassakaan ala hallinnoimalla kasvaa. Hallinnon pitää olla kunnossa; se on itsestäänselvyys kaikkialla, mutta jos asiassa ei sydän syki rehellisesti, tulosta ei synny.

Päivällä poikkesin kunnanvirastolla näyttämässä tietokonetta, jonka olen saanut out of order. Herra Wilénin avustuksella ei erityisesti tunne olevansa koneenkäytössä aivan täydellinen tomppeli. Kaikki nyt vain osaavat aina mennä jotenkin pieleen, mutta tämänkin käynnin jälkeen kaikki oli taas kunnossa. Katsotaan nyt kuinka pitkään se onnen tila kestää.

Klo 18 oli sitten vuorossa klubilaisten Teams-tapaaminen. Hyvissä ajoin alkoi väkeä kerääntyä osin jo ihan haikeissa tunnelmissa, sillä ensi sunnuntaina tämä tiukkarytminen toiminta on sitten näiltä osin saavuttanut päätöksensä, kun rajoitusten vapautuessa alamme tavata vain kerran viikossa keskiviikkoisin klo 19. Saattaa ainakin aluksi olla niin, että asioita riittää todella pitkiin palavereihin, sillä tuolta Goforen suunnalta aktiviteetti ei näytä olevan hidastumassa.

Äidin osalta merkinnät hautakiveenkin on vihdoin vahvistettu.

Nyt saa sitten alkaa selvittää Digi- ja viestintäviraston suuntaan huomautuksia heidän laskutuksestaan. Aikanaan perunkirjoitusta varten tuli virheellinen selvitys ja siihen pyydettiin korjaus. Korjauskin laskutettiin. Nyt näyttää, että tililtä on vielä laskutettu Pentti Pietilän osalta virkatodistuksen toimittaminen ja ketään tuon nimistä en edes tiedä. Tähän suuntaan tuon uuden viraston toiminta on ollut todella ala-arvoista. Ne eipä ole ainakaan pulaa tekemisestä.

Kirkon suunnalla poiketessa täytyy tietysti päivittää näkymä myös Lammasniemen suuntaan. Ihan kuten kokouksessa sanoin: neuvostoaikainen näkymä ihan kuten Haparaisten raitilla Sakkolassa. Nyt olisi mahdollisuus positiivisessa hengessä kehittää aluetta ja eikö siihen mahdollisuuteen kannattaisi tarttua ja todella seurata ja vaatia, että kehittäminen käytännössä toteutuu ja että sen valmistelussa kuntalaisilla on mahdollisuus olla luovia ajatuksineen.

Huomenna sitten klo 15 isengepaitalaiset harjoittelevat pitsimäisten muurinpohjalettujen tekemistä. Tervetuloa!

27.05., keskiviikko            Hyvää Ritvan päivää kaikille!

Ihana kesäinen tuoksu ei vieläkään ole pihalta kadonnut. Yö sujui rauhallisesti. Martti oli pakkoerityksessä tuulikaapissa, eikä hänen öiseltä oleskelultaan ole juurikaan mitään siivottavaa.

Klo 10 aikoihin taikinat nousemaan iltapäivän harjoittelua ja Ritvan päivän juhlistamista varten. Ruuhkaa ei ole tänään luvassa, sillä eilenkin juuri ilmoittautumisensa jättänyt ehtinyt ennen kuin silmiäni ehdin räpäyttää sähköpostilla perua tulonsa päällekkäisten kiireiden takia. Se on hyvä, että vähitellen ihmisillä riittää eri puolilla virkistävää ja rentouttavaa tekemistä.

Sierra Leonessa asuva sambialainen ehti jo tiedustella pidetäänkö siellä kylässä myös musiikkitunteja tietokoneiden avustuksella. En tiedä, mistä moinen kysymys on hänen mieleensä tullut: ehkä kuvassa näkyvästä laitteesta, jonka käyttö mahdollistaisi kovan metelin.

Eri puolilta maakuntaa tulee klo 13.30 maissa viestejä rajuista sadekuuroista ja voimakkaista tuulenpuuskista; epäillään jo hieman onnistuuko paistaminen pihalla lainkaan. Tämä sitten näyttää olevan aika erikoista seutua, sillä vielä en havaitsee mitään sään oikkuja pihalla. Ehkä ne alkavat vasta sitten kun meidän oikeasti pitäisi sytyttää laite ja alkaa levittää taikinaa.

Joka tapauksessa tämän kauden viimeisen levyraadin musiikki on nyt valmiina ja sen kimppuun käymme illalla klo 18.

Mitä pallo kertookaan tulevasta? Onnellista lomaa!