Matka ei sitten meinaa millään edetä Varsovan esikaupunkialueella, tälaista ajo on ollut jo kymmeniä kilometrejä. Kuva Kapo Games productions.

Viialan Turvapaikanhakijoiden Tavaratorilta lahjoitetut tavarat täyttivät ison osan ison bussin tavaratilasta. Kiitos!

Ohessa todiste tekstiosassa mainituista suorituksista. Ihan tuntuvia panostuksia kauttamme kulkee tuonne oman koulummekin pyörittämiseen. Kiitos kaikille, jotka jaksavat maksaa!

Tämä seurue on joulukuun alussa päättämässä opintonsa Vesilahti Community -koulussa Isengessä ja tänään pitäisi ilmoittaa stipendinsaajat.

Bussimme saapunut Tallinnan satamaan

Hetki ilolle: yhteinen ateria lämpimässä!

Yöpala Cesiksessä: possunåihvi ja borschkeitto

Tienpäällä lounas Puolassa

Muutakin tekemistä olisi, mutta asiat tärkeysjärjestykseen! Seuraavaan 50-paikkaiseen bussiimme on pyrkimässä 90 ihmistä Puolasta! Lähestyvä talvi ajaa entistä enemmän ihmisiä suojaan. Tämä on yksi keino auttaa!

Kato Stalos tänä aamuna 2.11.2022.

Vesilahden seutu 2.11. Kumpi virkistää Sinua!

Viinirypäleet on kerätty ja lepokausi edessä.

Kukkaloistoa riittää edelleen...

Tien varressa matkalla Staloksen yläkylään.

Näin täällä marraskuussa, mites teillä siellä?

Niin tyypillistä Christinalle: hän viestii aina, kun on viimeinen hetki. Tässä viimeinen pallo, jolla JaJa Arenalla pelataan. Toki siellä on varoja hankkia palloja, mutta ne hankitaan samalla, kun seuraavan kerran hankitaan muuta tarvittavaa, eikä juosta kaupoissa jokaisen asian perässä erikseen.

Kuvassa uusin kummioppilaamme Rabbeca Machai, 6. vuotta, eskarilainen. Kummi on Tampereelta, kiitos, kun heittäydyitte mukaan!

Onnellisia isengeläisiä eilen istuttamassa 20 puuta koulun ympäristöön. Mahtaisikohan näistä aikojen kuluessa saada satoa myös koulun lapsille. Onneksi koulun johtokunnan puheenjohtaja on puutarha-asiantuntija!

Puolan viranomainen viestii, että iso joukko ihmisiä etsii vielä inhimillisempiä oloja sodan jatkuessa. Alkaa näyttää siltä, että saamme vielä yhden bussin matkaan ja loppurahat kerätään vaikka korvapuusteja kauppaamalla.

Tässä tänään 18.7.

tiedoksi tulleet uudet

kummilapset Vesilahti Community School´ista

Putty, Dimass

Catherine, Samuel ja Amgel.

Kuvassa Vesilahti Community -koulun koko henkilökunta. Tänään 1.6.2022 aloitti kaksi vapaaehtoista opettajaa helpottamaan työruuhkaa. Kummit saavat tästäkin ottaa itselleen osan kiitoksena: aikamoista organisaatiota avustuksellanne kyetään pyörittämään.

Jos ei kuvan sanomaa ymmärrä kuvasta, minun on turha mitään sanoa. Tämä baabushka on selvinnyt elämässään toisen kerran sodan jaloista hengissä ja vahingoittumattomana.

Nyt keräyksemme myös Ukrainan hyväksi on laillinen - kiitos Poliisihallituksen nopeasta toiminnasta. Tilin nimi on Ukraina2 ja tilinumero FI85 3939 0064 5286 23.

Kristiina Hörkösen naistenpäivä blogi meille läheisestä aiheesta.

Kukaan teistä ei voi ymmärtää, miten ihanaa meistä on saada tulla kouluun. Olemme uusia eskareita!

Videota ei löydy

Tauno oli varsinainen mestari korttipelissä. Kuvaajan tappio pelissä aiheutti aikanaan tällaiset tunnelmat. Monen mielestä kotihoito on raskasta sen kai tämäkin kuva vahvistaa. Kannattaa kokeilla!

Videota ei löydy

Videota ei löydy

Pitäisikö meidän nyt vuoden vaihtuessa maksaa taas klubin jäsenmaksu. Saa sen kyllä maksaa kesken vuodenkin, jos vaan varallisuus antaa myöten. 10€, onhan se iso raha.

Kiitos kaikesta!

LÄHES PÄIVITTÄIN TÄYDENTYVÄ TARINA"

3011., keskiviikko                    Talvisodan alkamisen muistopäivä

 

1939 se silloin alkoi rytinällä; me olemme nyt valmistautumassa vastaanottamaan jälleen aivan täyden bussilastin matkustajia kanssamme Suomeen. Koko yö on tehty työtä, jotta väki saataisiin kasaan. Eilen puolen päivän aikaan ilmoittautuneiden määrä oli 35 ja  illalla 42. Tästä etenpäin tänään olemme sitten kiinni kaikissa hallinnollisissa toimenpiteissä, jotta olemme valmiita ylipäätään saapumaan Suomeen.

Ukraina2                 + 500 €. Kiitos!              TOY
Ukraina2                 + 100 €. Kiitos!               RHV
Kummilapsi             + 16 €. Kiitos!                 JEJ
Joulumyyjäiset        + 10 €. Pöytämaksu. Vesilahden Sos Dem yhdistys

 

29.11., tiistai

Joulumyyjäiset               + 15 €. Pöytämaksu. M Vannes

Olipa eriskummallinen hotelliin saapuminen. Santakos-hotelli vakuutti, että hotellin edessä on kyllä bussille parkkipaikka. Kello 20-08 se olisi vielä maksuton. No, se tässä ei ole olennaisinta, mutta se on, että paikka olisi varsin lähellä majoittujia, sillä autossa oli sisällä vielä tässä vaiheessa paljon tavaraa.

Sitten kävi kuitenkin niin, että kaikki hotellin lähiseudun paikat olivat bussin alueelle saapuesssa varattuja. Kerta kaikkiaan missään ei ollut pienintäkään koloa, eikä 13-metrinen bussi sentään mahdu kovin pieneen rakoon.

Ajatellusta lepoajasta meni nyt melkoinen tovi pyörimiseen bussin kanssa. Jos vielä seuraava kerta joskus tulisi, Kaunasin kaupungissa kannattaa muistaa koittaa majoitusta bussille ja seurueelle etsiä Via Baltica -hotellista, koska sen yhteydessä melko suuri rekkaparkki.

Punkkaan kuitenkin viimein päästiin ja onhan tässä aivan eri juttu jatkaa matkaa kohti Varsovaa, kun on saanut olla tovin olla pitkällään. Mitään suurempaa kiirettä ei ole jatkaa matkaa, sillä Varsovaan on matkaa enää 320 kilometriä.

Tämän päivän ainoa ohjelmanumero tulee olemaan lahjoitustavaroiden vieminen ennakolta kyytiin tulevien kokoontumispaikalle, jotta ihmisillä on kunnolla aikaa tutustua tarjolla oleviin varusteisiin.

 Ukraina2               + 100 €. Kiitos!                                   PAS
Kummilapsi            + 20 €. Kiitos!                                     MS
Joulumyyjäiset        + 15€. Pöytämaksu A-L Rautiainen.     ALR

Keli via Balticalla on ollut sen verran karmea suolauksen takia, että bussia ei enää tunnista entisekseen, joten sain tehtäväkseni selvittää jpesupaikan bussille. Hämmästyksekseni se löytyi 500 metrin päästä upealta hotelliltamme.

Tällä hetkellä valmistaudumme siihen, että tämä olisi viimeinen bussimme. Tämähän ylipäätään on jo ekstrabussi, joka mahdollistui niiden kahden yllättävän rahallisen avustuksen takia.

Keskustelimme tuossa iltapäivän aikana päätöksentekijöiden kanssa siitä, että pitääkö meidän jättää tälle ryhmälle tarjoamatta se kokemus laivalla Tallinnasta Helsinkiin, jolloin voisimme nauttia yhteisen viimeisen aterian yhdessä. Viime kerralla kokonaisen 50-henkisen bussiryhmän osalta kustannus oli 1144 euroa. Matkalla mukana olleet olemme kuitenkin kokeneet tuonkin matkaosuuden merkityksen, ja tässä jo joku tunti sitten tuli jälleen uusi lahjoitus, joten vakavasti olemme kallistumassa sille kannalle, että' järjestäisimme, jos se ei nyt ole hintaluokaltaan samaa kuin aiemmin maitsemani Ruotsin risteilyjen ateriahinnat.

Kuulemme alkuillasta montako ihmistä loppujen lopuksi on valinnut tällä kertaa mahdollisuuden matkustaa kanssamme kohti Suomea. Silloin saa jonkinlaisen käsityksen syntyvistä kustannuksista, sillä nuo henkilöpaikkaliputkin ovat eri ikäisille kovin eri hintaisia.

Joillakin on tapana tuottaa ihmisille hyvää mieltä. Yksi sellainen toimija oli tuo tämänpäiväisen Ukraina2 -lahjoituksen tekijä,mutta äärettömän hyvän olon tunteen saimme myös Maahanmuuttoviraston virkailijan soiton takia. Takaraivossa soi edelleen sen ensimmäisen matkan jälkeisen palautteen järkyttävä sisältö, mutta koitan ymmärtää sen, että kyse oli vain kateudesta ja kokonaisuuden ymmärtämättömyydestä. Jostain syystä panen suuremman painon tuolla viranomaispalautteelle, joka perustuu kahdeksan kuukauden aikaiseen tinkimättömään työhömme.

Onneksi muuallakin tapahtuu: juuri tällä minuutilla vesilahtelaisia vähävaraisia lapsiperheitä ja vanhuksia varten on 29. Suurten Joulumyyjäisten kautta kertynyt 413,52 euroa rahaa. Keräykseen ovat kaikki tervetulleita: keräystili on FI51 3939 0058 8462 96. Lahjoitukset kohteisiin huolehtii Vesilahden seurakunnan diakoniatyö.

Pakolaiskeskuksesta tuli tiedustelu, voimmeko ottaa ryhmäämme mukaan nuoria miehiä, jotka näyttävät olevan terveitä, eikä mitään sellaisia domumentteja ole, joiden perusteella heidän siirtymisensä kanssamme olisi perusteltua, ilmoitamme, että emme voi ottaa kyytiin. Toki Ukrainan valtio vastaa siitä, kuka maasta saa poistua ja kuka ei, mutta alusta pitäen periaatteena on ollut, että kuljetamme naisia, lapsia ja vanhuksia. Joukossa on toki ennenkin ollut alle 50-vuotiaita miehiä, mutta heidän tapauksissaan matkustamiselle on ollut peruste, joko esimerkiksi sairaus tai se, että perheessä on monta hyvin pientä lasta. Valitettavasti tässäkin asiassa joutuu olemaan tiukka, mutta mitään perustetta muuttaa tätä linjaustamme ei ole tullut esille.

Poikkesimme illalla jättämässä suuren tarvikelahjoituserän pakolaiskeskukseen, jotta kyytiimme  tulevilla olisi kunnolla aikaa kokeilla ja tutkia tarjolla olevia tavaroita.

Huomisaamuna alkaa sitten monenlainen tekeminen.

Sain myös puhelun Maahanmuuttovirastosta ja se vain entisestään vahvisti uskoa tekemiseemme. Edelleen.

 

 

28.11., maanantai 


Kun kaikki meinaa kaatua päälle, muistutan:

Hyvät 29. Suuriin Joulumyyjäisiin saapuvat

kauppamiehet ja -naiset. Tapahtuma lähestyy, mutta täältäpäin ei ole oikein viestit sinne päin kulkeneet. Syynä ei ole yksin laiskuus ja ammattitaidon puute, vaan huomiomme on valitettavasti mennyt taukoamatta tuonne Euroopassa riehuvan sodan seurauksiin. Nytkin bussimme matkaa jossain päin Eurooppaa kokoamassa ihmisiä odottamaan parempia aikoja hieman inhimillisempiin oloihin.

28 vuoden kokemuksella koitamme vakuutella Teille, että kaikki tulee onnistumaan, jos vain itse niin haluamme: yhteiskumppanimme Vesilahden kunnan teknisen toimen tiimi Roopen johdolla, viestintäosasto Nooran vetämänä, eikä vähimpänä Kapo Games erilaisten välineiden toimittajana asianmukaisten myyntiolosuhteiden aikaansaamiseksi.

Aamusta sunnuntaina 11.12.2022 kaikki on valmista Vesilahden Kirkonkylän uudella torialueella!

Useimpia näyttää huolestuttavan myyntipaikan maksaminen. Siitä tulevat ohjeet tässä:

Paikkamaksu omalla pöydällä ja mahdollisesti suojakatteella  on 10 euroa.

Paikkamaksu kauttamme järjestetyssä myyntitilassa (teltta) on 15 euroa/pöytä. Pöytien hankkimisessa avustamme.

Paikkamaksut maksetaan tilille:  Joulumyyjäiset  FI51 3939 0058 8462 96. Paikan päällä maksettuna summa on 5 euroa korkeampi.

Myyjäisten tuotto (pöytämaksut, kahvila ja Varsovan matkan arpajaiset) ohjataan vesilahtelaisten vähävaraisten lapsiperheiden ja vanhusten hyväksi.

Paneudumme täysipainoisesti myyjäisten järjestelyihin vapauduttuamme tämän vuoden osalta ukrainalaisten kuljetuksista 3.12. alkaen. Kiitos myös tässä yhteydessä kaikille, jotka olette meidänkin kauttamme olleet helpottamassa tuota inhimillistä kärsimystä lähellämme!

Pystyn vastaamaan yhteydenottoihin vasta tuon 3.12.2022 jälkeen. Kiitos ymmärryksestä!

Ystävällisin terveisin,

 

29. SUURET JOULUMYYJÄISET puolesta

Tapani Pietilä
050 50 12760
tapani@isengeclub.fi

 Kummilapsi                 + 5 €. Kiitos!             MK

Sambiasta Christine viestii eilen ensin, että ei lue viestejä sunnuntaina, kun se on pyhä päivä, mutta viestii kumminkin, että laativat kylässä pikaisesti suunnitelmat, jotka sitten kirjallisesti ehkä toimittavat. Vastasin välittömästi:

"No, please don't do it very soon. All information must be discussed with the staff of the school, with the parents and also the school authorities outside the village. And also our club members must have right to say their opinion on issues where money send from here is involved."
 
Sen nyt taas arvaa, mitä sieltä tulisi. Me tarvitsemme kuitenkin ensi vuoden aikana materiaalin, joka on sitten mahdollisesti hyväksytävissä täällä meillä Ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyöpuolella kylän kehittämishankkeena. Siihen eivät yksin kyläläisten toteamukset kelpaa. 
 
"Via Balticalla lauantaina kovin huono keli: 25 ukrainalaista sotilasta sairaalaan kun bussi törmäsi rekkaan Latviassa. "
 
Tämä viesti vaikutti välittömästi strategiseen suunnitteluumme: kaasujalka on säyseämpi meidän osaltamme Via Balticalla. Olemme joka kertoneet kauhisteneita kokemuksiamme varsinkin rekkaliikenteestä kyseisellä tiellä. Matkapäiviksemme luvataan niin menon kuin paluun osalta erittäin haastavaa keliä, joten teemme sellaisen ratkaisun, että bussi ei tavoittelekaan määränpäätä yhdellä ajolla vaan reitin varrella yövytään.
 
Kummilapsi               + 15 €. Kiitos!        VMTP
 
Latviasta varmistui, että saamme nauttia paluumatkalla Latvian valtion kustannuksella yöaterian, yöpymisen ja aamiaisen meille erikseen osoitettavassa paikassa. Laivayhtiön osalta tiedämme, että myös paluuliput pakolaistenkin osalta valitettavasti maksavat. Toisaalta laivayhtiön osalta sen täysin ymmärrän; ei tämä koko sopan pyörittäminen voi koko ajan yksin yhden laivayhtiön vastuulla olla. Eckerö Line ei missään vaiheessa tiedusteluihimme vastannut myönteisesti, mihin heillä toki on täysi oikeus.
 
Tällä hetkellä näyttää siltä, että emme rohkene varautua tarjomaan maahan saapuvalle joukolle sitä joka kerta ihmisjoukon ällikällä lyönyttä seisovan pöydän ateriaa. En juuri nyt edes tiedä, mitä se mahtaisikaan tällä hetkellä maksaa. Joku kertoi kulkeneensa viime viikolla Ruotsin laivalla ja siellä aikuisen joulupöytä oli maksanut 41 euroa verovapaassa ympäristössä. no - katsotaan vielä, miten tässä asiassa käy. Olisihan se todella uskomaton matkan aloitus pakolaisena Suomessa, mutta onhan sekin jo suuri asia, että ympärillä on lämpöä ja suojaa!
 
Tottakai kuljettajillakin on tieto tuosta karmeasta liikenneonnettomuudesta via Balticalla, mutta ei siinä muu auta kuin maalaisjärjen käyttö ja osalla ihmisistä oman maailmankatsomuksensa mukaan on sitten muitakin keinoja käytettävissään. Ulkolämpömittari näyttää - 1 C - astetta, minkä olettaisi tarkoittavan kunnon liukkautta, mutta tämän hetkisellä tien pätkällä varsinainen tien pinta on kuin kesäisessä kunnossa. Tien pintaan lienee lyöty oikein kunnolla suolaa, joten liukkautta ei ole havaittavissa, mutta koska rekkojen edelleen täytyy kilvan päästä kaikista ohi; rapa lentää ja sen takia näkyvyys on ajoittain varsin rajoitettu.
 
Joulumyyjäiset                + 15 €. Pöytäpaikka R Jaakkola.
Kummilapsi                     + 20 €. Kiitos!            TJJ
Joulumyyjäiset                + 15 €. Pöytäpaikka EJ Pelttari.
Joulumyyjäiset                + 15 €. Pöytäpaikka MK Välimäki.
 
Nyt sitten tuli toinen, todennäköisesti vakavampi onnettomuus 32 kilometriä ennen Kaunasia. Liikenne on seisonut jo puoli tuntia, eikä ainuttakaan ajoneuvoa ole tullut vastaantulijan kaistalla. Toki on murheellista, jos on tullut pahaa jälkeä, mutta meidän osaltamme tilanne on suhteellisen vakaa, sillä jäämme tuonne Kaunasiin lepäämään yöksi. Ei näissä oloissa todella kannata olla hullun rohkea!
 
Joulumyyjäiset               + 15 €. Pöytäpaikka KJ Jasu.
 
Selvisihän sekin seisokki. Kaksi rekkaa oli kolaroinut ja jälki oli karmeaa. Ihme,jos ei ruumiita tuosta törmäyksestä syntynyt.
 
Best Western Santakos hotelli löytyi ja sieltä oli sanottu, etä bussille kyllä löytyy parkkipaikka. Sen hakemiseen meni kuitenkin yli 2 tuntia ja samalla hermot alkoivat olla riekaleina.
 
 

 

 
 
 
 
 
 

 

27.11., sunnuntai

Ihmekös se, että ystävä alkoi pyydellä aamusta pihalle: ulos oli satanut puhdasta lunta. Mukava tarjota edes jollekin onnellinen päivän aloitus tähän adventtisunnuntaihin.

Tai onnellinenhan se on meille kaikilla jokatapauksessa, kun meillä on ollut mahdollisuus herätä siihen ja valmistautua nauttimaan siitä.

Minun on pakko ottaa paperi esille ja kirjata siihen, mitä kaikkea ja missä järjestyksessä tänään pitäisi saada aikaiseksi muiden hyväksi. Siinä on kaksi kohtaa, jossa asiat näyttävät menevän päällekkäin.

Kanadasta Mississaugan toimistolta tuli kuvaa, jossa näytetään, että sielläkin on täysillä aloitettu jouluun valmistautuminen.

Ukraina2            - 139,79€. Maksettu tarvikkeista ukrainalaisten noutomatkalle. Arvioitu
                                         kustannus/henkilö 2,59 €.

Henkilökunnan särpimet noutomatkalle pakattu.

Stipendit oppilaille esitetään jaettavaksi seuraavasti:

Narva market -stipendi, peruspääoma on kertynyt Narvan torilla tippilaatikkoon laitetuista rahoista, 4. luokan oppilaille koulumenestyksen perusteella

1. Brenda Makumba           K300
2. Regina Chisenga            K250
3. Given Mukonka              K200

Stipendejä oli koulun puolesta esitetty myös oppilaille, joilla läsnäolo koulussa oli varsin heikko ja lisäksi iso osa oppiaineista ei ollut tullut hyväksytysti suoritettua. Toki menettelymme voi olla väärä. Lapsilla saattaa olla selkeä syy olla pois koulusta tai heillä on tuolla vielä tunnistamattomia oppimisvaikeuksia. Emme kuitenkaan onnistu kovin äkkinäisesti muuttamaan suuria linjoja,joten etenemme tällä tavalla. 

Ja pitää muistaa, että periaatteessahan jokainen kylän lapsi saa melkoisen suuren stipendin siinä, että kylässä on toimiva koulu, jossa nyt tämän lukukauden puolivälistä on alettu tarjota koululounas joka ainoa koulupäivä.

UKKO-stipendit 3.luokan oppilaille:

1. Steven Kasepa              K150
1. Anna Lufoma                K150

Now we prepare the following payment while you have been silent:
Stipends for pupils according to the list. Stipends must be given to pupils, not parents K1050
Printer service K400 
IT teacher money K1000 
Phone for IT Teach K2000 
Idah sponsor money K500 
Christine " K500 
Teacher 3 K400 
Teacher 4 K400
Teacher 5 K400 
Chef de cuisine K500 
Electricity K550
Total K7200 
 
Remember, phone is Gofore property and must be kept well.
 
Christine, you promised to teach daily some letters to the Cook. How many letters she knows now?
 
During our trip driving Ukranians we cannot answer inquieries.
 
While we do not this year have this Little Christmas party for everyone like last two years, we wish you all the most peaceful time , take care of your nearests and all who need care, also in nature!
 
Yours
 
Tapani 
Selma and Tauno Fund ry 
Chairman
 
Goforen avustus                 - 229.50 € Kiitos! It opettajan palkkio, printterin huolto, it opetta-
                                            jan puhelin. Puhelin Goforen omaisuutta.
Kummilapsi                        - 153,33 €. Kiitos! Henkilökunnan sponsoriraha kuukaudelta.
Narva market stipendit       - 65,40 €. Kiitos1 Viidelle oppilaalle!
Isenge sähkö                      - 34,49 €. Kiitos!
 
Nyt on varmaan lounastauon paikka. On sitä sen verran jo aherrettu. Valuuttakaurssien kanssa puljaaminen saa silmissä näkymään tähtiä ja Aku Ankan lukemisen jäljiltä tulee kovin Roopa Ankkamainen olo: kauhistuttaa rahan kuluminen.
 
Nytkin kuukaudessa Sambiaan vajaa 500 euroa. Kyllä siinä saa kosolti kertyä kummioppilasmaksuja alkaen 5 euroa/kuukausi, että saamme tämänkin jutun pelittämään.
 
Klo 14 pitäisi poiketa koululla kuuntelemassa sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntijan hyvinvointialueelle siirtymisen yhteydessä tapahtuviin muutoksiin kuntatasolla. Kerrankin oli selkokielinen ihminen,jonka puheesta näki heti, että hän on itsekin oikeasti ollut valmistelemassa niitä asioita, joista puhuu, eikä vain lue paperista jotain liturgiaa.
 
Minun kohtaloni oli kuitenkin poistua paikalta jo klo 14.40, koska hoidettavaksi tuli ehdottomasti muuhun asiaan liittyvä erittäin tärkeä tehtävä.
 
Ajoittain voi järjestelyissä tulla mutkia matkaan esim. kuljetusvälineen hajoamisen muodossa. Sitäkin varten on syytä olla strategia, ja sen toimivuutta sitten parhaillaan olemme testaamassa.
 
Tässä jossain välissä ehdimme kuljettaa täyden farmariautollisen hyvälaatuista talvivaatetavara Viialasta kokoomapaikalle matkaan kohti jakopistettä, jossa ukrainalaiset voivat suojautua talven puhuria vastaan. Tarvikkeet oli koottu huomioonottaen ryhmiemme keskimääräinen rakenne, eli pääasiassa ovat naiset ja lapset.
 
Ennen katoamista maisemista piti laittaa vielä yleinen muistutusviesti Isengeen:
 
This is a preannouncement of our preparation to make the plan for Isenge Club/Selma and Tauno Fund for year 2023.
 
We wish that your possible plans/ideas/suggestions will be informed enough early (latest the 24th of Dec at 11 am).
Our actions must be based on the plans, not so that someone just go in the Shop and writes us that we need this. 
 
Also for the school plan for year 2024 we need a lot information in 2023. If it takes very long time to get officially accepted answers from school committee and Mr Chabu's office then we can forget all planning. Christine says that someone had said something about the matter somewhere, but that is not the accepted way here. Administration must be based in written material, stamps are not so important for us.

 

 
 
 
 
 
 
 

 

26.11., lauantai

Tämä päivä alkaakin hautajaisilla.

Ja melkein päättyykin, sillä ei niiden jälkeen paljon jaksa.

Oli ammattitaitoinen pappi, joka on työskennellyt ao. seurakunnassa vasta neljä vuotta. Ihan niin kuin mummun hautajaisten yhteydessä 1982 soitatin Veikko Lavin laulua "Jokainen ihminen on laulun arvoinen" - se sama toteutui erinomaisesti myös tässä tilanteessa. Meistä jokainen jättää jälkeensä omanlaisensa arvokkaan jäljen.

Joskus on upeaa saada vain osallistua. Arkun poistuessa paikalta itselleni kuitenkin selvisi, että toimintojen käytännön organisoija oli Hakkarin koulun aikainen oppilaani. Tuntui hyvin muistavan silloiset historian tunnit. Yleensä peruskilttien tunnollisten oppilaiden nimi ei jää mieleen, ei tässäkään tapauksessa. Tarkistin kotona arvostelukirjasta, että kyseinen oppilas oli tuloksiltaankin oikein mallikas, mutta 32 oppilaan luokassa ei silti helposti ainakaan minulle nimi painu mieleen, varsinkin kun niitä erilaisia oppilasryhmiä on opetettavana 13 kappaletta. Sympaattinen kohtaaminen kuitenkin, ja olihan se nyt sentään jotain, että tunnistin sen, että hän oli mahdollisesti ollut oppilaani. Oppilaskuntaa ohjaavana opettajana jo silloin oli tekemisissä periaatteessa kaikkien koulun oppilaiden kanssa, eikä sillä ollut mitään tekemistä asioiden kanssa, mahtoiko olla oppilaani.

Omalla seurakunnalle voi viestiä siitä, että voivat käydä tutustumassa kyseisen kirkon äänentoistojärjestelmään. Se toimi erinomaisesti!

Siunauksen jälkeinen muistotilaisuus oli myös valittu huiolella. Enpä juuri ole kuullut, että Satu Luukaksen toteuttamasta palvelusta olisi valittamista. Erinomainen ruoka, jos se tässä nyt on tärkeintä. 

Yhtä onnistunut kuin papin puhe oli vainajan veljen vetämä muistotilaisuus. Siinä toteutui todella erinomaisella tavalla tuo alussa mainitsemani isoäitiini liittyvä viittaus.

Palasin kotiin yhtä lakkia rikkaampana. Kotiuduttuani lepäsin, koska siltä tuntui, mutta lakinjäljittäjä tavoitti minut syvästä unesta. Onneksi asioilla on yleensä tapana selvitä.

Soiton jälkeen sain kohteliaan lähestymisen yhdeltä talon asukilta, joka tullessaan lepäämään vatsani päälle kertoi, että saattaisi olla aika poiketa pihalla. Ulko-ovella järkytyin, että nyt joku nero on tuonut Ukrainaan toimitettavaksi laitteen, jolla saa valmistettua ranskalaisia perunoita. Lenkiltä palattauni selvisi sitten asiantila. Lämpimät kiitokset varmaan kulkeutuvat tästäkin asiasta omaa reittiään asianosaisille, kun en itse varmaan ehdi kaikkiin reagoimaan. 

Isengen koulun stipendit on vielä hoitamatta, eikä kukaan ole ehtinyt siinä asiassa apuun.

Erityisen ilahtunut olen siitä, että meidän olemattoman pieni yhdityksemme Selma and Tauno Fund ry, pystyy toteuttamaan ainakin 7 (8) bussin avustamisen ukrainalaisille Suomeen. Joukossa on jo todella suuri määrä lapsia, mutta pidän hyvin tärkeänä myös sitä,että menneiden raskaiden vosikymmenien jälkeen kanssamme turvaan pääsee myös ikäihmisiä, jotka ovat omassa elämässään ehtineet kokea jo Stalinin vuosien kauheudet.

Huomenna ohjelma menee kyllä jo todella tukkoon:

1. adventti
akaalaisten tavaralähestysten valmistaminen kuljetukseen
sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijan hyvinvointialueita koskevan esityksen seuraaminen

Täytyy luottaa siihen,mitä äiti aina toisti: "Niin kuin päiväs, niin on voimas aina." Kyllä se siitä!

Kuiolleita on hyvä muistella, mutta tämä elämä on tässä ja nyt. Kukin käyttää aikansa tavallaan. Niin minäkin!

 

25.11., perjantai

Eilisillan pitkän istumisen jälkeen ei voinut olla kuin onnellinen niiden henkilökohtaisten päätösten jälkeen, joita tässä on viime kuukausina tehnyt. Joillakin on tarve roikkua kaikessa mukana aivan viimeiseen asti, ja varmaan monella mielessä on ihan vilpitön ajatus, että ollaan tekemässä hyvää, mutta kun tässä maailmassa on niin paljon mahdollisuuksia hyvän tekemiselle ihan pyyteettömästi ilman mitään taka-ajatuksia. Jatkan tällä tiellä.

Toki ei tämäkään helppoa ole, aika yksinäistä. En voi kyllä valittaa sitä, että talkooväkeä ei olisi ilmaantunut. Viime kerrallakinniiden 250 leivän tekemiseen oli tarjolla kyllä apua, mutta kun tässä asiassa on joitain sellaisia tekijöitä, jotka pitää ottaa huomioon ja joista  pitäisi osata pitää suunsa kiinni. Se tietosuoja on monessa kohtaa oikeasti asiaa, joka pitää ottaa huomioon, vaikka monet sille naureskelevatkin. Näihin meneillään olevaan projektiin liittyen saa vapaasti naureskella, kun oikeasti kovin monella ei ole asiasta mitään kokemusta.

Kummilapsi             + 40 €. Kiitos!             EOHK

Tuosta huomasin muistuttaa, että nuo korkeatasoiset klubipaidat ovat edelleen oiva joululahja sellaiselle ihmisille, jolla jo on kaikkea, eikä syötävää tai juotavaa erityisesti tarvitse. Uusimman erän paitojen osalta parannus on se, että ne voi pestä + 60 asteen lämmössä. Tämä aika tosin suosii matalampi lämpötiloja. Paitoja saa minulta tai sitten tuolta 29. Suurista Joulumyyjäisistä.

Tämä päivä kuluu tulevan ukrainalaisten noutomatkan varusteiden kasaamisessa. Menee niihin Maahanmuuttoviraston dokumettienkin kopiointiin aikamoinen aika. Viime matkallakin näimme sen, miten tärkeitä alkukieliset paperit pitkää matkaa taittaville ihmisille ovat. Voivat kaikessa rauhassa tutustua uuden turvamaan kunnioitettavaan ja laajaan hallinnolliseen byrokratiaan.

Ukraina2                 - 320 €. Maksettu ukrainalaisten tulevan noutomatkan bussin kulu laivalla
                                          meno-paluu. Henkilöliput maksetaan, kun tiedetään henkilöiden
                                          nimet ja määrä. Rahaakin toki  vielä puuttuu. :) 
Selma and Tauno Fund + 100 €. Kiitos!        JN              Jäsenmaksuja.

Nyt on turvattu lintujen ja sisäystävien elinpäivät lähitulevaisuuteen. Alkavat nuo auringonkukan siemenet maksaa pian yhtä paljon kuin eläinlääkäriltä ostettava erikoisruoka nelkijalkaisille ystäville, mutta eiköhän tämäkin sota joskus lopu.

Samalla hankintakierrokselle löytyi tarvikkeet noiden voileipien väliin ja taukopaikkojen juomatkin oli onneksi tänään tarjouksessa. 54 henkilöä kuluttaa tuollaisella matkalla melkoisesti tavaraa. Viime kerrallakin näimme sen, että ei ihmisillä juurikaan ole mitään varoja noilla taukopaikoilla itselleen mitään ostaa ja jos ostavatkin, se on monesti tupakkaa, kun olemme kertoneet heille tupakan hinnan Suomessa. Tässä tapauksessa emme kuitenkaan pidä mitään saarnoja huonoista elintavoista. Itsellä tuossa tilanteessa ei olisi ehkä tapoja enää ollenkaan.

Sain tuossa ostoskierroksen aikana puhelun eräästä suuresta avustusjärjestöstä. Siellä oli eräs ihminen halunnut ostaa 5 pientä kaminaa ukrainalaisille ja toivoi, että se menisi suoraan perille. Sain soiton, koska tuollainen palvelu ei tuolla avustusjärjestössä onnistu. Rahaa kyllä otetaan vastaan, mutta ... Siksi virkailija, joka tunsi meidät ja sen, että toimimme suoraan ilman välikäsiä ja välityspalkkioita, kysyi, onnistuisiko asia meidän kauttamme.

Rahankeräyslupammehan on vain kuljetusten järjestämistä varten, mutta lupasin selvittää, onko mitään tehtävissä.

"Terveisiä Suomesta!

 
Sain tiedustelun ekeläispariskunnalta, voisimmeko toimittaa Ukrainaan 5 kpl 100 euron jotain kamiinoita. Punainen Risti oli vastannut, että tuollaista toivetta ei pysty takaamaan, mutta raha heille kelpaa. 
 
Vastasin meidän osalta että haemme nykyään ukrainalaiset Varsovasta, emmekä käy rajalla asti.
 
Lupasin kysyä teiltä: jos sinne saa toimitettua tuon 500 euron summan, saako sieltä hankittua tarpeessa oleville rahalla tuollaiset laitteet?
 
Toivottavasti ei ole suurta haittaa!
 
Terveisin,
 
Tapani"
 
Laitoin siis kyselyn suoraan Ukrainaan henkilölle, joka on siellä aika julkisessa tehtävässä ja on osallistunut meidän klubimmekin Teams-toimintaan keskimäärin enemmän kuin keskivertoklubilainen. Sain häneen yhteyden ja hän lupasi selvittää asian. Tällöin tamperelainen eläkeläispariskunta voisi maksaa tarvikkeet suoraan kyseiselle henkilölle ja sieltä tulisi heille kuvaa ja kuittia, että asia on hoidettu.
 
Näyttää hoituvan tällä kertaa tällä tavalla, mutta ei tästä voi tulla jatkuva käytöntö. Henkilö on tuolla kohteessa työssä ihan muussa tarkoituksessa. Mielikuvitusta käyttäen asiat kuitenkin voivat onnistua.
 
Illalla istuin kolme tuntia Lempäälän-Vesilahden Koulutustuki ry:n kokouksessa. Kokouksen tärkein anti oli yli 21 000 euron jakaminen Lempäälän lukion entisille oppilaille. Hakijoita oli ennätyksellisen paljon. Hyväksyttyjä oli yhteensä 60, heistä 15 Vesilahdesta. Lempääläläisille suurin osa stipendeistä jaettiin Sirénin testamenttisäätiön varoista ja vesilahtelaisten ja pieni osa lempääläläisten stipendeistä jaettiin Koulutustuen budjettivaroista. Viime vuosi oli taloudessa ennätyksellisen hyvä hyvien osinkojen takia, joten talous jäi tämänkin vaiheen jälkeen hyvään kuntoon. Ajan stipendit niiden saajille sen jälkeen, kun sihteeri toimittaa asianosaisille kirjallisen ilmoituksen stipendistä. Se ei tapahdu kuitenkaan ensi viikolla.
 
Kokous päättyi Satu Luukaksen valmistamaan erinomaiseen jouluateriaan.Aterian  lomassa visailtiin; ryhmämme kirkkoherra emeritus Oikarinen, rehtori Härkönen ja minä näytimme voittaneen tietovisailun. Tunnistin selvästi, että ei voitto ainakaan minun ansiotani ollut.
 
Joulun tunnelmaan pääsimme poissaolleen kunniajäsenen puolison Anneli Kesolan säestyksellä ja päätimme tilaisuuden Maa on niin kaunis lauluun ja oletan, että törmään siihen huomennakin.
 
Kokouksen aikana saapui esitys myös stipendinsaajista Isengen koulumme 4. luokkalaisille. Toivoin sen suhteen apua klubilaisilta, jos joku ehtisi arvioida meille toimitetut todistukset ja laittaa ne paremmuusjärjestykseen stipendien toimittamista varten.