ISENGE CLUBIN VUOSIKOKOUSMATKA 2019

Kesän 2018 matkamme Karjalan kannakselle ei ollut epäonnistunut. Itsellenikin tuli vastaan useampia erinomaisen miellyttäviä kokemuksia.

Onko sitten mielikuvituksen puutetta vai mitä, mutta käydyissä keskusteluissa on tähän mennessä tuotu esille kohteeksi kesää 2019 varten

MATKA LAATOKAN YMPÄRI.

Valmistelu on toki aivan alkutekijöissään. Lähtöpäiväksi varaamme juhannuksen jälkeen torstain 27.6.2019. Tarkoitus on ajaa ensin Niiralan kautta Venäjälle ja Sortavalan kautta (josko tällä kertaa tuulet olisivat suotuisammat Valamon suhteen).

Muuten reitti on vielä avoin. Itse olisin hyvin mielelläni toisen kerran Repino hotellissa Repinossa ja sitten uskoisin, että kaikille olisi kiinnostava käynti keisarin kesäpalatsissa Pietarhovissa, joka olisi helppo tavoittaa tuon Kronstadtin pengertien kautta. Sitten yöpyminen Pietarissa ja sieltä sitten kohti Aunusta ja Petroskoita. 

En panisi niin suurta painoa sotahistoriallisille asioille vaan kulttuurille, suomalaisuudelle Karjalassa ennen ja nyt.

Matka ei olisi ainakaan tämän kesän matkaa lyhyempi ajallisesti.

Tämä on ennakkoilmoitus matkasta. Tehkäämme tulevan reissun osalta niin, että pyrimme osoittamaan majapaikkojen parhaat huoneet matkan varausjärjestyksessä. Itse sain Raudussa tyytyä liinavaatevarastoon ja nyt kyllä aion olla ensimmäisten varaajien joukossa

Ilmoittele, jos kiinnostaa!"

Kuulimme kesän matkalla, millaisiin asioihin tällaisillakin kokousmatkoilla voi joutua vastamaan. Siksi teemme aiempaan hieman muutokia varaussuunnitelmien osalta.

1. lupaamme pyrkiä jakamaan hotellihuoneet kohteissa varausjärjestyksessä, jos huoneissa on samassa hintaluokassa eroa, parhaat huoneet jaetaan varausjärjestyksessä.

2. varauksen yhteydessä kokoukseen lähtijä voi varata itselleen paikan bussista etukäteen.

Nyt kaikilla on sitten mahdollisuus vaikuttaa matkan ohjelmaan.

Ainakin kaksi mielenkiintoisen oloista paikkaa olisi ehkä mahdollisuus liittää matkreittiimme. Tutustukaa ennalta, miettikää ja antakaa palautetta. Wikipediasta napsittu seuraavia paloja:

Aunus (myös Aunuksenkaupunki ja Aunuksenlinna, karjalaksi Anus eli Anuksenlinnu, ven.Оло́нец, Olonets) on kaupunki ja kaupunkikunta Karjalan tasavallassa ja Aunuksen kansallisen piirin keskus. Aunus on yksi Pohjois-Venäjän vanhimmista kaupungeista. Ensimmäiset kirjalliset maininnat ovat jo vuodelta 1137: kaupunginoikeudet Aunus sai puisen linnan rakennuksen jälkeen 1649.

Petroskoi (ven.Петрозаво́дск, Petrozavodsk, karjalaksi Petroskoi, vepsäksi Petroskoi, myös Zavod) on Karjalan tasavallan pääkaupunki Luoteis-Venäjällä, Äänisjärven länsirannalla. Vuoden 2010 väestönlaskennassa kaupungin asukasluku oli 261 987. Paikallishallinnossa kaupunki muodostaa Petroskoin kaupunkipiirikunnan (gorodskoi okrug Petrozavodsk).]Jatkosodassa Suomi miehitti Petroskoin lokakuun alussa 1941. Suomen asettama alueen miehityshallinto käytti kaupungista nimeä Äänislinna, joka on suomennos Abraham Orteliuksen kartan ruots. paikannimestä "Onegaborg". Neuvostovallan merkit poistettiin kaupungista: esimerkiksi Leninin patsas katosi Petroskoin keskusaukiolta ja paikalle tuotiin suomalainen kenttätykki. Kadunnimet vaihdettiin kuvaamaan Kalevalan sankareita ja Suur-Suomi-aatteen tunnetuimpia kannattajia. Onegaborgia käyttää nimenään nykyään petrozavodskilainen Internet-yleisradiosema, Radio Onegaborg.

Suomi perusti Petroskoihin alueen ensimmäisen hallitsemansa keskitysleirin 24. lokakuuta 1941 venäläismiehille. Kaiken kaikkiaan keskitysleirejä oli sodan aikana kaupungissa kahdeksan. Jotkut leireistä olivat aiempia neuvostotyöleirejä ja jotkut vain suljettuja kaupunginosia, joissa oli muutama talo. Niihin vietiin alueen venäläinen väestö – pääasiassa naiset, lapset ja vanhukset, jotka joutuivat ankaraan pakkotyöhön. Petroskoissa toimii nykyisin mm. entisten alaikäisten leirivankien yhdistys, joka on ollut ajamassa muistomerkkejä ja oikeutta nälkään, pakkotyöhön ja tauteihin kuolleille omaisilleen.

Neuvostoliiton aloitettua suurhyökkäyksen Syväriltä kesällä 1944 Suomen puolustusvoimien oli vetäydyttävä suurimmaksi osaksi miehitysalueeltaan Itä-Karjalassa ja Leningradin alueella joutuen usein koviin taisteluihin. Neuvostoliitto palautti Petroskoin hallintaansa 28. kesäkuuta. Sodan aikana kaupunki oli kärsinyt suuria rakenteellisia tuhoja.

Tiedoksi: otamme vastaan ajatuksia reitistä ja kohteista 30.11.2018 joko suoraan klubilaisten kautta tai   050 5012760/Tapani tai tapani@isengeclub.fi.

  

ALUSTAVAA MATKAHAHMOTELMAA 2019 KOKOUSMATKALLE

1. Torstai 27.6.2019 lähtö varhain aamulla Vesilahdesta, Lempäälästä ja tarvittaessa Tampereelta.

Ajamme Niiralan raja-asemalle. Saavumme Sortavalaan.

2. 28.6.2019: Toivomme Valamossa käynnin onnistuvan. Illaksi myöhään Kuokkala.

3. Hotelli Repino: lepoa ja hoitoja, uintia.

4. Pietarhovi ja Pietari

5. Aunuksen alue

6. Petroskoi

Tämänhetkisten määräysten mukaan tämänpituiselle matkalle ei voi enää hakea ryhmäviisumia. Asiassa ei ole mitään ongelmaa, mutta ennen matkaa se tietää sitä, että passi on konsulaatissa hakuprosessin ajan.